Paddenstoelentaart met salie en gruyère

Ik doe deze maand mee met het Foodblogevent. Een wedstrijd waarbij foodbloggers hun favoriete recept insturen binnen een bepaald thema. De winnaar van een maand organiseert vervolgens het event van de volgende maand en bedenkt weer een nieuw thema. En alles gebeurt online. Leuk initiatief en ik wil wel een …

Ik doe deze maand mee met het Foodblogevent. Een wedstrijd waarbij foodbloggers hun favoriete recept insturen binnen een bepaald thema. De winnaar van een maand organiseert vervolgens het event van de volgende maand en bedenkt weer een nieuw thema. En alles gebeurt online. Leuk initiatief en ik wil wel een keer meedoen :).

Het thema van deze maand (de titel van het gerecht geeft het vast al een beetje weg) is hartige taart. Toen ik het thema hoorde moest ik gelijk denken aan een recept wat ik ooit ben tegen gekomen met paddenstoelen en salie. Ik ben echt verliefd op salie. Ik vind de geur en smaak zo verrukkelijk dat ik het het liefste eet met een beetje pasta, boter en zout. Dan komt het pas echt tot zijn recht.

Maar dus, ik geloofde door het recept al dat dit een briljante combinatie zou zijn. En jawel, in het echt blijkt dat ook helemaal te kloppen :).

Wat je nodig hebt aan ingrediënten:
125gr tarwebloem
60gr roomboter (op kamertemperatuur)
3 scharreleieren
125ml slagroom
4 blaadjes salie
500gr verschilldende paddenstoelen (zoals kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake, cantharellen, portobello, etc)
70gr gruyère kaas
zwarte peper
zout
olie om in te bakken
Garnering: geroosterd amandelschaafsel

En wat je verder nog nodig hebt:
Sprinvorm van 20cm doorsnede
Bakpapier
Blindbakvulling

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 180gr. Leg de blaadjes salie in een bakje koud water.

Snijd de boter in kleine blokjes. Zeef de bloem boven een schaal. Voeg hier 1 ei, 2 eetlepels water, snufje zout en de blokjes boter aan toe. Kneed het deeg totdat het mooi soepel is en zet de schaal daarna in de koelkast om 15 minuten te rusten.

Neem de springvorm en vet deze goed in. Als het deeg klaar is, bekleed je de bodem van de springvorm ermee. Zet het deeg aan de zijkanten ook nog iets omhoog, omdat je die later gaat vullen met de paddenstoelen. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg hier de blindbakvulling in zodat het niet kan gaan rijzen. Bak de bodem 15 minuten voor in de voorverwarmde oven.

In de tussentijd maak je de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd je ze in plakjes (niet te dun, want dan houden ze straks hun bite). Als je ook portobello’s gebruikt, snijd deze plakken dan ook nog een keer door midden anders worden de stukken te groot. Spoel de blaadjes salie af onder heet water (en ruik de heerlijke geur die er nu vanaf komt) en hak ze daarna fijn.

Verwarm wat olie in een hapjespan en bak hierin zachtjes de paddenstoelen. Als ze net beginnen te slinken voeg je de gehakte salie toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak ze niet te lang door, ze moeten nog wel bite houden. Schep de paddenstoelen in een vergiet zodat overtollig water weg kan lopen.

Haal de springvorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Vul de taartbodem met de uitgelekte paddenstoelen. Maak een mengsel van 2 eieren en de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de paddenstoelen en rasp hierover de gruyère kaas totdat er een mooie dikke laag kaas overheen zit.

Bak de taart in 35-40 minuten gaar en laat deze daarna een beetje afkoelen. Serveer op een mooie taartschaal en garneer met een beetje geroosterd amandelschaafsel.

Wil je meer lezen over het Foodblogevent en de andere recepten die zijn ingestuurd binnen het thema “Hartige taart”? Kijk dan een kijkje op de blog van Beginspiration. Aanrader, want ik heb al een aantal heerlijke recepten zien staan daar!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)