Foodblogswap: Roti kip recept van Kay

Oeh yes, ik mocht deze maand voor de Foodblogswap een gerecht van Kayotic Kitchen kiezen. Mocht je haar (Engelse) foodblog nog niet kennen, dan wordt het tijd. Mooi design, goed en grappig omschreven en prachtige fotografie. De keuze was niet lastig omdat ik al een tijdje iets op mijn lijst heb staan waar ik nog niet aan ben toegekomen om te maken met mijn schoonmoeder. En dan heb ik het over roti. Met kip.

Kay heeft 2 versies op haar blog staan. De uitgebreide versie (inclusief een hele fotoguide) en een versie waarbij je de kip ook kunt bereiden in de slowcooker. Ik ben voor de laatste versie gegaan aangezien mijn slowcooker al een tijdje niets aan het doen was in de kast. En ik besloot voor de eerste keer zelf de roti’s te gaan maken. Oh boy, als dat maar goed zou gaan.

My dear Kay, ik heb me alleen niet altijd aan je recept gehouden. Dat komt omdat ik eigenwijs ben en iets te vaak Surinaams kook, dus de stappen doorloop ik net even anders. Maar dat vind je vast niet erg.

Masala

Voor echte Surinaamse roti met kip gebruik je echte Surinaamse kerrie. En die heet masala. Denk niet dat je weg komt met ‘Nederlandse’ kerrie die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Of dat garam masala ook wel kan. Dat komt van een heel ander continent en heeft niets met Surinaamse kerrie te maken. Je koopt de Surinaamse kerrie bij de toko. Bewaar ‘m daarna in de diepvries en dan is het heel lang houdbaar. Zo laat ik af en toe een grote zak uit Suriname komen en die gaat eeuwig mee. Masala is trouwens ook heerlijk in combinatie met rundvlees, aardappels en aubergine.

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

Voor de masala kip:
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– 750gr kippen dijvlees zonder bot
– 750gr stevig kokende aardappelen
– 500gr kouseband
– 2 kleine Surinaamse maggi blokjes of 1 groot kipbouillon blokje
– 1tl zwarte peper
– 1tl gemalen komijn
– 2 volle el Surinaamse masala
– 2el tomatenpuree
– zonnebloemolie
– zout

Voor de gevulde roti:
– 4 grote aardappels (bloemig)
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 rode peper
– 15gr roomboter
– klein scheutje melk
– 400gr zelfrijzend bakmeel
– 30ml zonnebloemolie + nog flink extra nodig voor het bakken
– 300ml lauwwarm water
– peper en zout

Wat je gaat doen

Schil de uien en knoflook en verwijder de zaadlijsten van de rode peper. Hak dit helemaal fijn, een hakmolentje doet hierbij wonderen. Snijd de kip in medium stukjes, ongeveer zo groot als een dobbelsteen. Schil de aardappelen en snijd deze in ongeveer dezelfde stukjes. De kouseband snijd je in stukjes van ongeveer 2cm lang. Zet alles op aparte borden klaar.

Neem een grote wok en verhit hier 2el zonnebloemolie in. Fruit het ui/knoflook/peper mengsel een minuutje in de hete olie. Strooi, de peper, komijn en masala erbij en verkruimel de maggi blokjes erboven. Roer dit goed door en voeg eventueel een klein scheutje water toe. Bak dit even door totdat je een heerlijk geurende masala pasta hebt.

Doe de stukjes kip erbij en bak deze in een paar minuten bruin. Schep de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuutje door. Als laatst gaan de aardappels en kouseband erbij. Goed door elkaar mengen zodat alle aardappels en kouseband een laagje masala hebben. Breng op smaak met zout en zet daarna het vuur uit. Let op: dit hoeft niet gaar te zijn, want dat gebeurt in de stoofpot.

Roti Kip recept_2

Bereid de masala kip vervolgens verder in je crock pot of slowcooker. Ik heb een BK slowcooker en die heb ik 2,5 uur in de oven gezet op 175 graden.

Terwijl de masala kip zijn werk doet in de oven heb je je handen vrij om aan de gevulde roti’s te beginnen.

Maak eerst een aardappelpuree met knoflook en peper. Kook de aardappels helemaal gaar. Hak de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) heel erg fijn. Een hakmolentje doet wederom wonderen. Als je er een klein scheutje zonnebloemolie bij schenkt, krijg je dit nog fijner.

Maak een hele fijne aardappelpuree door de gekookte aardappels eerst te stampen en daarna te mengen met boter en melk. Roer de gemalen knoflook met rode peper hier goed door heen. Gebruik een vork om nog verder te stampen zodat je geen klontjes hebt. En breng op smaak met peper en zout. Laat de vulling afkoelen.

Meng het zelfrijzend bakmeel met de zonnebloemolie, water en 2tl zout. Dit kun je mengen met de deeghaken van je mixer of met je handen. Het wordt een flink plakkerig deeg, kneed goed door en voeg steeds een beetje meel erbij om het niet alleen soepel maar ook wat minder plakkerig te krijgen. Zet het deeg apart in een kom met een theedoek erover en laat dit 30 minuten staan.

Hierna verdeel je het deeg in 6 gelijke delen. Strooi wat bloem op je aanrecht en leg hier de 6 bolletjes op. Maak met je vingers een kuiltje in ieder deegbolletje en schep hier een flinke eetlepel van de vulling in. Vouw de bolletjes dicht met je vingers zodat de vulling goed afgedekt en verdeeld is.

Roti kip recept_3

En nu komt het echte werk 🙂 Rol een bolletje uit met de deegroller tot een dunne plak, maar zorg ervoor dat je vulling er niet uitkomt. Dit is even oefenen, maar het gaat je zeker lukken. Ik zal verklappen dat ik 1 roti had met een heel groot gat in het midden, maar die smaakte er niet minder om. Leg de plak op een theedoek die je hebt bestoven met bloem. Zet een bakje met zonnebloemolie klaar (je hebt aardig wat nodig) en een kwastje.

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en draai daarna het vuur terug tot medium. Kwast de bovenkant van de roti flink in met de zonnebloemolie en leg deze dan in de hete koekenpan. In de pan kwast je de andere zijde in met olijfolie. Als je pan heet genoeg is en je voldoende olie gebruikt dan zie je vrij snel allemaal bubbels in het deeg komen. Dat is goed! Draai na 2 minuten de roti om. En flip de roti als laatste nog 1 minuut aan de ene en 1 minuut aan de andere kant. Leg de roti op een bord en houdt warm. Deze stappen herhaal je voor alle roti’s.

Als de masala kip gereed is, serveer je deze samen met de roti pannenkoeken en sambal.

Roti Kip recept_4

Francesca’s eindoordeel

Ik vond het een heerlijk recept en ondanks de hoeveelheid aan stappen viel de hoeveelheid werk me in de praktijk nog reuze mee. En alle liefde die je er in stopt, proef je altijd in het eindresultaat!

Mijn eerste poging tot roti maken werd gelijk getest door een aantal Surinamers. Mijn eigen Mr. en nog 2 vrienden. En ze waren trots op me. Maar we waren het wel met elkaar eens dat het nog een beetje flauw was. En dat komt door de slowcooker. Doordat je er dan weer water bij schenkt, wordt de smaak minder intens. Dus de volgende keer houd ik deze receptuur aan, maar laat ik het stoven in de pan. We zijn ook allemaal een beetje verpest door die fantastische roti’s kip en lam die door de mama’s en schoonmama’s worden gemaakt. Een letterlijke explosie van smaak.

En ik ga heel snel een roti bakplaat, oftewel een tawa aanschaffen. Want als je eenmaal je eerste eigen roti’s hebt geproefd dan wil je niet anders meer!

Thanks Kay voor deze foodblogswap, ik heb het goed naar mijn zin gehad! En heel lekker gegeten 🙂

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Foodblogswap: Roti kip recept van Kay”

  1. Wat leuk Ces!! Kayotic is het foodblog waar ik al heel lang inspiratie vandaan haal, voordat jij kwam natuurlijk! Zij heeft altijd zulke leuke recepten!

    Ik ben zelf gekker op de roti met kippendij in ketjap, zoals je die bij Ram’s haalt. Daar zou ik wel heeeeeel graag van weten hoe ik dat maak ;-))) X

  2. Jammer dat het een beetje flauw was! Maar nu ik snap dat die BK meer een romertopf dan slowcooker is begrijp ik het wel.

    In een echte slowcooker gaart het heel langzaam (zo’n 7 uur), mengen de kruiden zich met het zetmeel uit de aardappelen en dat vormt zo een dikke saus die om alles heenligt maar zit de smaak ook in de kip en zo. Daarom zijn mijn aardappelen ook dieper van kleur.

    Misschien in die BK wat meer masala of minder vocht gebruiken?

    1. Hey Kay, ik realiseerde me later ook dat het door de BK kwam dat de smaak was afgezwakt. Ik heb al een keer rundvlees met masala geprobeerd te maken erin, maar dat ging ook niet helemaal lekker. Dus ik denk dat ik de BK gewoon links moet laten liggen als ik met masala werk de volgende keer. Gewoon weer op mijn oude vertrouwde manier die altijd goed gaat 🙂

  3. Beste Francesca,

    Ik geniet van je Surinaamse recepten. Ben zelf in Suriname geboren, maar ben jog geen meester in alle surinaamse gerechten.
    Ik wil nu zelf roti’s gaan maken en ben op zoek naar een tawa. Waar heb jij er een gevonden?

      1. Hoi Francesca,

        Heel gek, maar heb nooit je antwoord doorgekregen. Dus die zie ik nu pas. In tussen heb ik een tata aangeschaft. Gewoon bij onze Surinaamse toko in Utrecht gevraagd en die hebben het voor mij besteld.

        Nog bedankt voor je antwoord. Ik durf het toch nooit zo goed in een gewone koekenpan te doen.

  4. Hoiii

    Ik las uw recept.en wat me opviel was dat gedeelte over de masala

    Ik maak het altijd met garam masala en dacht altijd dat het goed was…wist ook niet dat er een surinaamse masala bestond…?
    Waar zit de verschil in qua kruiden?verhoudingen?

    Ben best benieuwd haha dacht altijd dt ik het goed deed…

    Groetjes en p.s. echt een hele leuke site vol heerlijke recepten.

    1. Hi, inderdaad eerst de kip aanbakken. Dan zou ik de kip eerst 30 minuten laten stoven met vocht en daarna de aardappels en kousenband erbij doen en dan nog ongeveer 30 minuten stoven.