4.43 van 14 stemmen

Vegan roti met masala jackfruit

1 uur
Hoofdgerecht
Surinaams

Samenwerking – Het heeft even geduurd voordat ik dé officiële goedkeuring kreeg van de mannen thuis op mijn vegan roti… Maar toen ik ‘m kreeg, ging ook gelijk de vlag uit ;-). De winnende roti heeft masala jackfruit met kikkererwten en aardappel als bijgerecht, samen met kousenband of boontjes. Die …

Samenwerking – Het heeft even geduurd voordat ik dé officiële goedkeuring kreeg van de mannen thuis op mijn vegan roti… Maar toen ik ‘m kreeg, ging ook gelijk de vlag uit ;-). De winnende roti heeft masala jackfruit met kikkererwten en aardappel als bijgerecht, samen met kousenband of boontjes. Die ik eerst heel klein snijd en daarna bak met ui, knoflook en een beetje tomaat. Ze mogen van mij dan ook nog een klein knappertje hebben, omdat dat zo lekker combineert met de masala jackfruit.

Jackfruit: de vrucht met een vlezige bite

Waarom je een bijgerecht voor roti zou willen maken met jackfruit, wat eigenlijk een vrucht is? Nou, dat zal ik je eens uitleggen ;-). Allereerst, het smaakt fantastisch! Tenminste, dat vinden wij thuis nu allemaal, jij mag dat nog zelf gaan bepalen.

Veel belangrijker is dat jackfruit volledig plantaardig en dus onbewerkt is. De jonge, groene vruchten hebben nog vrijwel geen smaak, maar nemen smaken wel als een spons op. Dat maakt het perfect om te marineren of, in dit geval, om smaken op te nemen als je het bakt of stooft. En doordat het een vlezige structuur heeft, heb je qua mondgevoel een volwaardiger gerecht. Zoals je kunt zien op de foto’s wordt het ook een lekker romig geheel, mede dankzij de aardappels, wat je goed kunt eten met je roti.

vegan roti met masala jackfruit 2

Oorspronkelijk komt jackfruit uit India, maar nu groeien de vruchten in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Fairtrade Original laat de vruchten met de hand oogsten in Thailand. Door dezelfde boeren die al ruim 15 jaar de ananas en mango voor Fairtrade Original verbouwen. Na de oogst worden de vruchten direct verwerkt en ook in Thailand ingeblikt. Daarna gaan ze op transport naar Nederland.

fairtrade original jackfruit 1
fairtrade original jackfruit 2

In vrijwel alle supermarkten kun je de Fairtrade Original jackfruit kopen. Zowel in stukjes (lekker voor bijvoorbeeld vegan saté) of pulled jackfruit voor in een curry. Ik heb zelf gekozen voor de stukjes, omdat ik de saus vrij lang heb laten pruttelen, dus dan valt de jackfruit uiteindelijk vanzelf uit elkaar.

Omdat jackfruit al een bron van vezels is, voegde ik aan deze vegan roti nog wat kikkererwten toe voor de eiwitten. En door een klein blikje Fairtrade Original kokosmelk uit Sr Lanka toe te voegen, wordt de saus van de masala jackfruit nog lekkerder.

vegan roti met masala jackfruit 3

Kom, we gaan vegan roti maken! En als je daarna nog meer met jackfruit wilt koken, vind je hier veel lekkere recepten.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 blik (à 550 gr) Fairtrade Original Young Jackfruit (in stukjes)
  • plantaardige olie
  • 2 kleine vierkante maggiblokjes (zitten er 2 in een gouden wikkel)
  • 1,5 el + 1 tl Surinaamse masala specerijen (bijvoorbeeld van Nandan)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • 1 tl pimentpoeder
  • zwarte peper
  • 500 gr vastkokende aardappels, geschild en in grove stukken
  • 200 gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blikje (à 200 ml) Fairtrade Original kokosmelk
  • optioneel: 1 Madame Jeanette peper
  • 400 gr kouseband of sperziebonen, in kleine stukjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 rotiplaten (zie notities)
  • voor de garnering: 2 takjes verse selderij, blaadjes fijngehakt
  • serveer er optioneel bij: sambal (of snijd de Madame Jeanette uit de pan open hak deze fijn en serveer erbij in een klein bakje)

Aan de slag!

  • Hak de uien en knoflook helemaal fijn in de keukenmachine of met de hand.
  • Giet de inhoud van het blik jackfruit in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan. Laat daarna uitlekken.
  • Verhit een grote hapjes- of braadpan en schenk er een royale scheut bakolijfolie in. Schep tweederde van de uien en knoflook in de pan en voeg een snuf zout toe. Laat dit 5 minuten op middellaag vuur fruiten. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de knoflook.
  • Verkruimel de maggiblokjes erboven en voeg de 1,5 el masala, 1 tl komijn, 1 tl kukrkuma, ½ tl korianderzaad, ½ tl pimentpoeder, een goede snuf zwarte peper en een scheutje water toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten door.
  • Schep de jackfruit, aardappels en kikkererwten in de pan en bak een paar minuten tot alle ingrediënten omgeven zijn door de specerijen.
  • Schenk het blikje kokosmelk in de pan en schenk water erbij tot de ingrediënten net onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur daarna weer wat lager en laat 40 minuten pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig en als de saus lijkt in te drogen, voeg je gewoon nog een scheutje water toe.
  • Tip: Hou je van pit? Laat dan de Madame Jeanette peper meekoken in de saus.
  • Proef tussentijds de saus en voeg extra zout of peper naar smaak toe. Als je de masala smaak intenser wilt (per merk kan het nog weleens verschillen), kun je altijd ook daar nog wat extra van toevoegen.
  • Terwijl de masala jackfruit aan het pruttelen is, kun je het bijgerecht maken. Verhit een hapjespan en fruit de resterende ui en knoflook met een snuf zout in een scheutje bakolijfolie voor 2 minuten. Voeg 1 tl masala, ½ tl pimentpoeder en de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Roer de stukjes kouseband of sperziebonen erdoor en bak 2 minuten mee. Schenk 100 ml water in de pan en laat stoven tot de groenten beetgaar zijn en het water is verdampt. Roer af en toe even door. Voeg naar smaak eventueel extra zout toe.
  • Verwarm de rotiplaten in de oven of magnetron en maak borden op met de masala jackfruit, boontjes en een rotiplaat. Garneer de masala jackfruit met fijngehakte selderij en serveer er optioneel sambal of de gehakte Madame Jeanette bij.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Voor doordeweeks haal ik de rotiplaten altijd bij een Surinaamse toko/eethuis. Deze kun je trouwens perfect invriezen, dus neem dan gelijk een voorraadje mee. Ik heb nagevraagd bij het eethuis waar wij vaak komen op welke dag ze vers gebakken worden. Je raadt het al, op die dag sta ik dan ’s middags op de stoep ;-).
  • Als je de rotiplaten zelf wilt maken, vind je hier het recept. (in dit geval zonder lam, uiteraard)
  • Een Madame Jeanette peper is een vrij pittige peper. Ik laat ‘m in zijn geheel mee sudderen voor de smaak en een beetje pit. Zolang de peper niet stuk gaat, zal je gerecht nooit heel pittig worden. Maar als je geen fan bent van pit, kun je de peper eruit laten.
  • Bereiding: 60 minuten
vegan roti met masala jackfruit 4

Recept: Francesca, Fotografie gerecht: DeedyLicious, Fotografie jackfruit: Fairtrade Original

Dit is een samenwerking met Fairtrade Original, lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer