Francesca’s Familie Weekmenu #180 – Naar Suriname

Tijdens onze zomervakantie komt er iedere week een speciaal weekmenu online waar een wereldkeuken in centraal staat. En in deze laatste week reizen we naar, hoe kan het ook anders, Suriname! Waar de roots liggen van mijn Mr. en door hem (en mijn schoonfamilie) ben ik ook zo gaan houden …

Tijdens onze zomervakantie komt er iedere week een speciaal weekmenu online waar een wereldkeuken in centraal staat. En in deze laatste week reizen we naar, hoe kan het ook anders, Suriname! Waar de roots liggen van mijn Mr. en door hem (en mijn schoonfamilie) ben ik ook zo gaan houden van de echte, Surinaamse gerechten. Ik heb de basis nu wel redelijk goed onder de knie, maar ik leer iedere dag bij. Gelukkig maar, want er zijn zoveel zalige gerechten die ik nog met jullie delen!

Ik heb in het menu van deze week een mix gemaakt van mijn favoriete gerechten, eet lekker!

Maandag

Ik begin met de knaller van de blog. Dit recept voor mijn Surinaamse bami is inmiddels al meer dan 750.000 keer bekeken. Echt bizar, maar vooral iets waar ik enorm trots en blij van word, het idee dat zoveel mensen al hebben gesmuld van dit gerecht vind ik het mooiste compliment wat ik kan krijgen.

Inmiddels staat er ook vegetarische versie van mijn bami met kousenband online. Ook heel lekker!

Dinsdag

Alles met masala is lekker. Tenminste, dat vind ik. Kip, rund en krab bijvoorbeeld. Maar ook garnalen in masala smaken zalig. Hier vind je het recept ervoor.

Woensdag

Als ik het weerbericht mag geloven kan de barbecue weer flink aan deze week. Leg daarvoor ’s ochtends kip in deze marinade. Dan wordt het ’s avonds echt smullen. Qua bijgerechten doen we het vaak niet ingewikkeld. Wat groenten van de barbecue zoals maïs en paprika bijvoorbeeld of we maken een salade met ijsbergsla, mais, paprika, wortel, komkommer en tomaat. Een bordje nasi zou ook nog kunnen, daarvoor vind je hier het recept.

Donderdag

Dit gerecht met Surinaams gekruid gehakt is geweldig lekker voor kinderen. Vul er paprika’s mee die je nog even in de oven bakt en serveer er (zilvervlies)rijst bij voor een volwaardige maaltijd. Eet je liever vegetarisch, probeer het dan eens te maken met vegetarisch gehakt. Maar laat het dan minder lang stoven. Of snijd tofu of tempeh in kleine bakjes en bak die met de smaakmakers uit het recept.

Vrijdag

Het broodje bakkeljauw mag natuurlijk niet ontbreken in dit weekmenu. Lekker met zelfgemaakt zuur en sambal.

Zaterdag

Het was onlangs nog in het nieuws: van schaafijs koel je pas echt goed af in de hitte. In dit artikel vertel ik je precies hoe je het maakt en ik vertel hoe je zelf cola-siroop kunt maken.

Zondag

Ik eindig de Surinaamse week met mijn absolute favoriet: roti met lam. Om dit recept goed onder de knie te krijgen dook ik met mijn schoonmoeder de keuken in. Vooral om de kneepjes van het zelf maken van de roti platen te leren. Het eindresultaat was om te zoenen.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer