Francesca’s Weekmenu #237 – Week zonder Vlees

Daar is ‘ie weer, voor het derde jaar, de Week zonder Vlees! Een initiatief dat ieder jaar groter wordt en dat juich ik toe. Want als we met z’n allen minder vlees gaan eten heeft dat een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Waarom dat is? Dat kan …

Daar is ‘ie weer, voor het derde jaar, de Week zonder Vlees! Een initiatief dat ieder jaar groter wordt en dat juich ik toe. Want als we met z’n allen minder vlees gaan eten heeft dat een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Waarom dat is? Dat kan de initiatiefneemster Isabel van De Hippe Vegetariër veel beter uitleggen en lees je hier. Speciaal voor de Week zonder Vlees heb ik een volledig vegetarisch weekmenu gemaakt, lekker gevarieerd en met groenten in de hoofdrol.

Of ik ook weer mee ga doen deze keer? Jazeker! Voor wat extra bewustwording en om nieuwe recepten en producten te ontdekken, wat me vervolgens weer zal inspireren. Aan het einde van de week ga ik samen met de Mr. ook naar de vegetarische pop-up van de Week zonder Vlees in samenwerking met Peter Lute. Het 5-gangenmenu ziet er echt waanzinnig uit en ik heb gelijk gereserveerd voor onze date night.

Ik eet thuis, samen met mijn mannen, flexitarisch. En doordeweeks eten we steeds vaker vegetarisch, zonder dat we door hebben dat we iets missen. Op z’n tijd kan ik nog steeds genieten van een goed stuk(je) vlees. Maar absoluut niet meer iedere dag, soms zelfs nog maar één keer in de week. Daarnaast eten we nog gemiddeld één keer in de week vis en één of twee dagen kip. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik herhaal het graag nog een keer: hiermee probeer ik ook mijn kinderen op jonge leeftijd te leren dat vegetarisch eten super lekker is én hoe je duurzame keuzes maakt. Een basis die ze mee kunnen nemen als ze ouder worden, en vervolgens mogen ze zelf bepalen hoe ze dat verder invullen.

Nou, ik vind het tijd worden voor het vegetarische weekmenu, wat jij?

Maandag

Ik begin de week met een van mijn grote vegetarische favorieten, en die van jullie! En dan heb ik het natuurlijk over de vegetarische foe yong hai met lekker veel groenten.

Duurzame tip: Heb je een kliekje rijst of foe yong hai over? Bak dat dan de volgende dag samen op in een koekenpan. Invriezen is geen optie, door de eieren die in het gerecht zitten.

Dinsdag

Deze broccolisoep met paddenstoelen en gevulde pasta is lekker kruidig en goedgevuld. Een heerlijke maaltijdsoep waar de kids ook enorm van genieten.

Woensdag

Dit recept voor bloemkoolrijst met ovengroenten en ras el hanout ontstond toen ik kliekjes wilde opmaken én mijn vriezer ging leegmaken. Wauw, wat een heerlijk gerecht werd het! Bomvol groenten en heel veel smaak.

Duurzame tip: Ik gebruik mijn oven heel vaak om kliekjes groenten en aardappels op te maken. Alles grof snijden, mengen met olijfolie, specerijen of kruiden en dan even roosteren. Dat gaat (bijna) altijd goed en je eet er heerlijk van!

Donderdag

Vandaag staat er een lekker recept van PLUS op het menu! Volkorenpasta met pesto, paprika en champignons die super makkelijk te maken is. Heerlijke avondmaaltijd voor het hele gezin.

Duurzame tip: Heb je wat over? Neem dat dan in een bakje mee naar je werk, ook koud is deze pasta heel lekker.

Vrijdag

Op vrijdag eten we natuurlijk comfort food en vandaag ga ik voor loaded nachos, maar dan de vegetarische variant. Met deze keer geen gehakt, maar lekker veel groenten en peulvruchten onder de nacho chips. Wedden dat iedereen hiervan gaat smullen?

Zaterdag

Deze melanzane alla parmigiana quiche is mijn favoriete vegetarische quiche van de blog. Al het goede van melanzane, maar dan verpakt in een quiche! Als dat geen lekker hapje voor het weekend is :-).

Duurzame tip: Heb je stukjes over? Vries ze dan per portie in! Na het ontdooien kun je de quiche weer even oppiepen in de oven op 180 graden.

Zondag

Ik eindig de week met twee recepten! Een heerlijke chili sin carne met pure chocolade van PLUS waar je hier het recept van vindt.

En als toetje heb ik hun trifle trifle van vers fruit, cake, Griekse yoghurt én Snickers geselecteerd. Wat een feest!

Omdat dit recept alleen in hun app staat, mocht ik het complete recept opnemen in het weekmenu. Komt ‘ie (de aanbiedingen heb ik er ook bij gezet):

Ingrediënten (4 personen):

  • 200 gr roombotercake (aanbieding: RIJCKDOM Roombotercake)
  • 375 gr vers fruit (aanbieding: PLUS Vers gesneden fruit meloen medley)
  • 400 gr Griekse yoghurt (aanbieding: Melkan Griekse stijl yoghurt 0% vet)
  • 4 mini Snickers (aanbieding: Snickers Chocolade Snickers Mini’s)
  • 2 el geraspte kokos (aanbieding: PLUS Geraspte kokos)

Bereiding:

  1. Snijd de cake in blokjes. Halveer het fruit.
  2. Verdeel een laagje cake, een laagje Griekse yoghurt en een laagje fruit over 4 glazen. Sluit af met nog een laagje Griekse yoghurt.
  3. Garneer de trifles met de Snickers en kokosrasp.

Duurzame tip: Dit toetje is ideaal om je overgebleven fruit in te verwerken, dus kijk eerst even wat je nog voor rijp fruit in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)