Francesca’s Weekmenu #240 – Hallo lente

Hallo lente, ik ben zo blij dat je er bent. Om meer redenen dan voorgaande jaren. Ja, ik geniet van je bloesem, het gefluit van de vogeltjes, het licht in de ochtend als ik ontwaak, maar vooral van je zonnestralen die iedere dag een vleugje vreugde brengen in deze onwerkelijke …

Hallo lente, ik ben zo blij dat je er bent. Om meer redenen dan voorgaande jaren. Ja, ik geniet van je bloesem, het gefluit van de vogeltjes, het licht in de ochtend als ik ontwaak, maar vooral van je zonnestralen die iedere dag een vleugje vreugde brengen in deze onwerkelijke tijd.

Want onwerkelijk is het. En deze week verwacht ik, hoop ik, dat we in ons land meer duidelijkheid krijgen over hoe lang het nog gaat duren. Maar thuis zijn we sterk en gaan we ervoor, ongeacht hoe lang het duurt. Want onze gezondheid, ook die van jou, gaat voor alles.

Verder ga ik het er niet over hebben in dit weekmenu. Want ik merk dat het me helpt als ik bezig ben met andere dingen, kleine positieve momenten op een dag die me doen glimlachen in plaats van laten piekeren. Zoals koken. En volgens mij ben ik daar niet de enige in, want mijn blog barst uit z’n voegen van de hoeveelheid bezoekers. Dus ik ben weer lekker aan het koken en heb veel nieuwe recepten gemaakt, ook makkelijke recepten voor Pasen, en die komen allemaal online. Zodat we samen kunnen koken en eten.

Het weekmenu staat deze week vol met heerlijke lentegerechten. Niet te ingewikkeld, maar wel heel lekker. Veel comfort food ook, want daar heb ik iedere dag behoefte aan. Niet alleen eten dat me voedt en mijn weerstand op peil houdt, maar ook gerechten die me blij maken als ik er een hap van neem. Dat zijn de kleine dingen die nu zo belangrijk zijn. In het weekmenu vind je onder andere snelle paella met vis, gegratineerde cannellini bonen met spinazie en gegrilde kip, stamppot met tomaat, spinazie en basilicum, steak taco’s, een citroen-maanzaadcake en… Hollandse asperges! Want, je zou het bijna gemist kunnen hebben, het seizoen is afgelopen week gestart.

Ik geef trouwens bij alle gerechten wat tips over hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen, mocht je iets niet kunnen vinden. En kijk deze week bij het boodschappen doen ook eens om je heen of er lokale initiatieven zijn waar je je boodschappen kunt doen. Zoals bijvoorbeeld mijn bloemist op de hoek die nu ook fruit en groenten van lokale kwekers verkoopt (waaronder Hollandse asperges voor een belachelijk lage prijs). Maar vergeet onder andere ook niet je bakker, slager en visboer. Die kunnen onze hulp ook hard gebruiken!

Eet lekker, hou je sterk en blijf veilig! Liefs, Francesca

Maandag

Een heerlijke en voedzame salade om de week mee te beginnen. En dat is deze salade met avocado, ei en sriracha. Aan de salade kun je diverse groenten toevoegen, denk aan tomaat, komkommer, reepjes paprika, geraspte wortel en plakjes biet. Geen eieren te vinden? Dan laat je die eruit. Geen walnoten in huis, maar wel andere noten? Ook prima!

Dinsdag

Een grote favoriet bij ons in huis is deze snelle paella met vis. Die mag ik ze iedere week wel voorschotelen. Qua vissoorten kun je echt alle kanten op gaan. Vraag aan je visboer of hij een mooie mix voor je kan maken. Geen paella rijst te vinden? Dan doe je het gewoon met risottorijst. En een van jullie heeft vorige week zelfs mijn vegetarische paella gemaakt met een pak gele rijst. Goed, dan is het in theorie geen paella meer, maar volgens haar was het nog steeds zalig. En daar gaat het om.

Woensdag

Een ding is zeker: met deze gegratineerde cannellini bonen met kip en spinazie ga je punten scoren thuis! Vooral met de bonen uit de oven, die zijn zo lekker. Waarvoor je trouwens ook witte bonen of zelfs kikkererwten (of een mix) kunt gebruiken.

Donderdag

Deze stamppot met tomaat, spinazie en basilicum is een echte lentestamppot. Kun je nou geen bloemige aardappels vinden, maak de stamppot dan gewoon met vastkokende aardappels. Dat kan ook prima (afgelopen week nog gedaan), je moet ze alleen iets langer laten koken. En je kunt de stamppot ook maken met spinazie uit de diepvries.

Vrijdag

Echt comfort food vandaag! En daarvoor koos ik mijn steak taco’s met snelle zoetzure ui. Waarvoor je ook de barbecue kunt aansteken natuurlijk. De steak grill je daarop, en de tortilla wraps verwarm je kort aan de zijkanten van het rooster. Kijk voor de bijgerechten naar wat je nog in huis hebt qua kliekjes. Maak een salade van overgebleven rauwkost, rooster overgebleven groenten in de oven (of op de barbecue als die toch aanstaat) of bak je stamppot van gisteren op en serveer die erbij.

Zaterdag

Asperges vandaag! Wat kan ik daar blij van worden, en ik heb ze ook alweer in huis. Dit gerecht blijft mijn favoriet: asperges met zalm en hollandaisesaus.

Zondag

Laten we nog maar iets bakken deze week. Zoals deze citroen-maanzaadcake van Rutger. Die echt waanzinnig lekker is. Kun je geen maanzaad vinden? Dan laat je die er gewoon uit, dan wordt het een citroencake waar je ook je vingers bij aflikt. Kun je (nog steeds) geen bloem vinden? Vervang dan door zelfrijzend bakmeel en laat de bakpoeder uit het recept. Nog een paar tips voor als je echt moeite hebt met bloem en meel vinden: vraag aan je bakker, kijk of er een molen in de buurt is, check de Turkse supermarkt of bestel het online. Zoals hier bij Foodelicious of hier bij Eenvoudig Leven Shop die heel veel keuze hebben.

Meer lenterecepten? Kijk dan ook eens hier, mijn nieuwe categorie op de site boordevol lentegerechten.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)