Gebakken havermout met appel en noten

Ben ik net gewend aan het koken van een romig pannetje havermout, begint iedereen zijn havermout te bakken. Ja, ik heb het over ‘baked oats’, oftewel gebakken havermout. Ik zie ze vaak ‘s ochtends op social media voorbij komen. Fleurige ovenschaaltjes met inhoud die verdacht veel van een crumble of appeltaart weg heeft. Willen we dan echt zo graag met taart ontbijten? Want dat mag gewoon hoor, doe ik ook.

Ik keek eens op mijn eigen blog en vond daar het recept voor ontbijt appeltaartjes, die hebben al aardig wat weg van baked oats. Maar toch bleef ik nieuwsgierig en wilde eens een echte voor mezelf maken in de ochtend. En zie hier, het resultaat: gebakken havermout met appel en noten. Een heerlijk ontbijtje, daar word ik wel vrolijk van in de ochtend. Echt snel is het niet, want het moet zeker een half uur in de oven. Dus maak het eens in het weekend of als je een dag vrij hebt.

Baked oats met appel_2

Wat je nodig hebt voor een flink ontbijt voor 1 persoon

– 125gr havermout
– 1/2tl bakpoeder
– snufje zout
– 1 ei
– 200ml (plantaardige) melk
– 1 appel, in kleine stukjes
– 2el rozijnen
– 2el ongebrande notenmix
– optioneel: ahornsiroop

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 20-30 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in die groot genoeg is voor je havermoutbeslag.

Meng de havermout, bakpoeder en zout met elkaar. Als je ervan houdt, kun je ook nog een 1/2tl kaneel toevoegen. Klop het ei los en roer samen met de melk, stukjes appel en rozijnen erdoor. Als het beslag te droog is, schenk je er nog een scheutje melk bij. Je houdt uiteindelijk een beslag over met een dikke structuur, maar wat nog wel schenkbaar is.

Schep je beslag in de ovenschaal en bestrooi met de notenmix. Schuif het schaaltje in de oven en bak 20-30 minuten totdat je havermout gaar is en de noten goudbruin gebrand zijn.

Serveer de baked oats met ahornsiroop.

Baked oats met appel_3

Tip: maak ‘m ook eens met blauwe bessen en banaan voor een frisse en meer romige versie.

Zoals gezegd, ik ontbijt graag met havermout thuis! Het geeft mij een flinke portie energie in de ochtend. Zijn jullie ook havermout ontbijters en zo ja, wat is jullie favoriete recept?

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Gebakken havermout met appel en noten”

 1. Jeeeej weer een superleuke foodblog ontdekt! En deze vanmorgen gemaakt…wel met quinoaflakes en cranberries, havermout en rozijnen had ik niet in huis. Tot nu toe had ik ook nog niet het ideale havermoutontbijt ontdekt, maar dit was echt heerlijk, dus ik zal het snel nog een keer maken met havermout. Maar ik kon maar de helft op dus morgen weer even de rest opwarmen in de oven (ik neem aan dat dat gewoon kan). Bedankt voor het recept en complimenten voor je site, hij staat inmiddels in mijn favorieten en op facebook 🙂

 2. Hoi Francesca,
  Ik heb vanochtend dit recept gemaakt, maar had geen haverzemelen in huis, dus ik heb alleen havermout gebruikt. Hebben de haverzemelen een specifieke functie?
  Het was overigens erg lekker!!

 3. Hoi francesca, lijkt me heerlijj! Ik maak mijn havermoutpap altijd met water. Kan je bij deze variant ook melk vervangen voor water? Keep up the good work, volg je blog met veel plezier! Groetjes!

 4. Hoi,

  Ik heb pas je site ontdekt en het water loopt mij uit mijn mond. Nu nog kijken wanneer ik al dit lekkers kan gaan maken/eten. Ik heb nog nooit havermout gebakken, gekookt vond ik het als kind nooit lekker, dus dat durf ik nu nog steeds niet te eten, al eet ik tegenwoordig wel vaak kwark met havermout wat een nachtje overnacht in de koelkast (overnight oats), heeeeeerlijk 😉

  Groetjes

 5. Mijn ontbijt met havermout is een mugcake met vers fruit er naast Binnen 10 Minuten Een Heerlijk ontbijt:-)

 6. Vanmorgen geprobeerd en dit is echt heel lekker! Mijn kids houden niet allemaal van noten dus die heb ik er uit gelaten en had ook geen haverzemelen in huis. Het is net ontbijten met appeltaart

 7. Ik heb dit ontbijt inmiddels een paar keer gemaakt en geniet er elke keer weer van. Omdat ik doordeweeks geen tijd heb om dit ‘s ochtends klaar te maken, maak ik in het weekend een dubbele portie en vries een gedeelte in. De avond tevoren haal ik het uit de vriezer en terwijl ik me douche en aankleed, warmt de oven m’n heerlijke ontbijtje op.

Reacties zijn gesloten.