Gebakken havermout met appel en noten

Ben ik net gewend aan het koken van een romig pannetje havermout, begint iedereen zijn havermout te bakken. Ja, ik heb het over ‘baked oats’, oftewel gebakken havermout. Ik zie ze vaak ‘s ochtends op social media voorbij komen. Fleurige ovenschaaltjes met inhoud die verdacht veel van een crumble of …

Ben ik net gewend aan het koken van een romig pannetje havermout, begint iedereen zijn havermout te bakken. Ja, ik heb het over ‘baked oats’, oftewel gebakken havermout. Ik zie ze vaak ‘s ochtends op social media voorbij komen. Fleurige ovenschaaltjes met inhoud die verdacht veel van een crumble of appeltaart weg heeft. Willen we dan echt zo graag met taart ontbijten? Want dat mag gewoon hoor, doe ik ook.

Ik keek eens op mijn eigen blog en vond daar het recept voor ontbijt appeltaartjes, die hebben al aardig wat weg van baked oats. Maar toch bleef ik nieuwsgierig en wilde eens een echte voor mezelf maken in de ochtend. En zie hier, het resultaat: gebakken havermout met appel en noten. Een heerlijk ontbijtje, daar word ik wel vrolijk van in de ochtend. Echt snel is het niet, want het moet zeker een half uur in de oven. Dus maak het eens in het weekend of als je een dag vrij hebt.

Baked oats met appel_2

Wat je nodig hebt voor een flink ontbijt voor 1 persoon

– 125gr havermout
– 1/2tl bakpoeder
– snufje zout
– 1 ei
– 200ml (plantaardige) melk
– 1 appel, in kleine stukjes
– 2el rozijnen
– 2el ongebrande notenmix
– optioneel: ahornsiroop

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 20-30 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in die groot genoeg is voor je havermoutbeslag.

Meng de havermout, bakpoeder en zout met elkaar. Als je ervan houdt, kun je ook nog een 1/2tl kaneel toevoegen. Klop het ei los en roer samen met de melk, stukjes appel en rozijnen erdoor. Als het beslag te droog is, schenk je er nog een scheutje melk bij. Je houdt uiteindelijk een beslag over met een dikke structuur, maar wat nog wel schenkbaar is.

Schep je beslag in de ovenschaal en bestrooi met de notenmix. Schuif het schaaltje in de oven en bak 20-30 minuten totdat je havermout gaar is en de noten goudbruin gebrand zijn.

Serveer de baked oats met ahornsiroop.

Baked oats met appel_3

Tip: maak ‘m ook eens met blauwe bessen en banaan voor een frisse en meer romige versie.

Zoals gezegd, ik ontbijt graag met havermout thuis! Het geeft mij een flinke portie energie in de ochtend. Zijn jullie ook havermout ontbijters en zo ja, wat is jullie favoriete recept?

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)