Gebakken kabeljauw met geroosterde tomaten-andijvie stamppot

Een stamppotje in de winter is heerlijk. Ik blijf variëren als het gaat om de stamppot. Want iedere keer dezelfde gaat ook vervelen 🙂

Deze andijviestamppot krijgt een heerlijke smaak door de toevoeging van geroosterde tomaten uit de oven. Hij wordt daardoor ook zachter van structuur. Pas wel goed op met hoeveel tomaat je toevoegt, want je wilt de stamppot niet te dun maken. Dus voeg beetje bij beetje de gepureerde tomaat toe zodat je de dikte zelf goed in de gaten kunt houden.

Wat je nodig hebt voor 2 personen:
2 kabeljauwfilets
bloem
250gr andijvie
500gr kruimige aardappels
100ml melk
100gr roomboter
3 roma of andere smaakvolle tomaten
2 teentjes knoflook
1 takje tijm
roomboter ongezouten
olijfolie extra vergine
zeezout (grof en fijn)
versgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 200gr. Snijd de tomaten in grove stukken en leg deze op een bakplaat. Leg hier 2 gekneusde teentjes knoflook bij en het takje tijm. Sprenkel er wat olijfolie over en grof zeezout en zet de tomaatjes voor 30 minuten in de oven.

Kook de aardappelen gaar in ruim water met wat zout. Verwarm de helft van de melk in een steelpannetje. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stampt ze fijn met een aardappelstamper. Terwijl je stampt roer je beetje voor beetje de warme melk erdoor. Totdat je een volle, nog steeds goed dikke puree hebt (omdat je later nog vloeibare tomaat gaat toevoegen). Roer er als laatste een klontje boter door.

Schep de andijvie door de warme puree heen en breng op smaak met peper en zout. Als de tomaatjes goed geroosterd zijn haal je ze uit de oven. Gooi het takje tijm weg en pureer de tomaten en knoflook met een staafmixer. Giet beetje voor beetje het tomatenmengsel door de stamppot totdat je de gewenste dikte van de puree hebt. Hij moet niet te waterig worden. Roer goed door en laat afgedekt staan tot het serveren.

Dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Giet een beetje melk op een bord en wentel de filets erdoor. Leg de filets op een ander bord en bestrooi ze met peper en zout. Doe de bloem in een zeefje en zeef wat bloem op de filets. Keer de filet om en herhaal voor de andere kant. Schud de overtollige bloem eraf.

Smelt wat roomboter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Als de boter goed heet is, laat je de filets in de pan glijden. Bak ze 4 minuten per zijde en draai de filets om met een grote platte spatel. Anders heb je het risico dat de vis uit elkaar valt. De kabeljauw is klaar als je ziet dat de vis los laat van elkaar.

Serveer de gebakken kabeljauw samen met het stamppotje. Als je nog wat tomatenmengsel over hebt, kun je hiervan een klein beetje over het gerecht heen druppelen voor de smaak.Eet smakelijk 🙂

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *