Gele paprikajam met chili

Zelf je groente of fruit inmaken, dat klinkt ingewikkeld. Is het helemaal niet als we Philippine van der Goes moeten geloven. In haar boek Jam & Zuur geeft ze basistechnieken om zelf je groente en fruit in te maken, die inderdaad geen hogere wiskunde zijn, maar soms een beetje geduld …

Zelf je groente of fruit inmaken, dat klinkt ingewikkeld. Is het helemaal niet als we Philippine van der Goes moeten geloven. In haar boek Jam & Zuur geeft ze basistechnieken om zelf je groente en fruit in te maken, die inderdaad geen hogere wiskunde zijn, maar soms een beetje geduld en een juiste timing vergen. Ik ging aan de slag met een van de recepten en maakte de gele paprikajam met chili. Daarvan deel ik vandaag het recept, maar eerst vertel ik wat meer over het boek.

Naast de basistechnieken wordt aan het begin van het boek ook direct handige info gegeven, bijvoorbeeld over de algemene houdbaarheid en een seizoenskalender. Ook zijn er tips en trucs wanneer je recept net even anders uitpakt. Hier kun je dan op zoek naar de oorzaak. Het begin van dit boek geeft je meteen het idee dat alles duidelijk en volledig gaat zijn, 1-0 voor Philippine!

gele-paprika-jam-6

Ok, over naar de maar liefst 100 recepten om zelf je eigen groente of fruit in te maken. Deze zijn ingedeeld op kleur van het hoofdingrediënt, weer eens wat anders. In het boek komt van alles tussen jam en zuur aan bod. Van klassieke jam tot aan gewaagde siroop. Wat ik leuk vind, is dat er meerdere recepten worden gegeven met een soort fruit of groente. Zo krijg je sinaasappelmarmelade, sinaasappelcurd en sinaasappelchutney. Dan kun je zelf kiezen welke kant je op wil met jouw gekozen fruit of groente soort.

gele-paprika-jam-3

De recepten zijn, zoals verwacht, helder omschreven en volledig qua informatie. De afbeeldingen in het boek maken de verhalen echt af. Van smeuïge ketchup tot een bos vol knaloranje wortelen, het past bij de recepten en kijkt prettig weg. Er waren meerdere recepten die ik heel graag uit wilde proberen, natuurlijk de klassiekers maar ook een hartige tomatengelei of een frambozen chocoladepasta met lavendel trok mijn aandacht.

gele-paprika-jam-4

Ik koos uiteindelijk om voor een jam te gaan, maar dan wel een gewaagde. Namelijk de gele paprikajam met chili. Dat klonk wel interessant en maakte me nieuwsgierig. Conclusie: super lekker! Denk vooral niet dat dit een hartige jam wordt, want de gele paprika is zoeter dan je denkt. Ik denk dat je deze jam trouwens ook prima met rode paprika kunt maken en voor de waaghalzen onder ons met een theelepel chilivlokken extra. Voel je vooral vrij om te variëren. Bij deze alvast het recept voor jullie van de gele paprikajam met chili uit Jam & Zuur.

Wat je nodig hebt voor 2 potten van 250ml:

500gr gele paprika (ongeveer 3 grote paprika’s)
500gr geleisuiker
sap van 1/2 citroen
2 eetlepels water
1 theelepel chilivlokken

Extra:
pan met dikke bodem
2 gesteriliseerde potten

gele-paprika-jam-2

Wat je gaat doen:

1. Leg voor dat je begint, of zelfs al voordat je boodschappen gaat doen een klein bordje in de vriezer voor de schoteltjestest*

2. Was de paprika en dep droog, verwijder de zaadjes en snijd vervolgens in kleine stukjes.

3. Verwarm de paprika samen met de suiker, het citroensap, water en de chilivlokken in de pan. Roer regelmatig met een pollepel in de pan totdat het kookt.

4. Laat de jam 5 minuten doorkoken. Roer af en toe met een pollepel door. Doe dan de schoteltjestest*. Bij mij moest de jam nog 5 minuutjes langer.

5. Vul de potten voorzichtig tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste jam aan de buitenkant zorgvuldig weg.

6. Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten met paprikajam op een droge, donkere plek. De jam is zeker 6 maanden houdbaar.

* Om te testen of de jam goed geleert, giet je een eetlepel hete jam op het schoteltje e laat het even afkoelen. Trek met je vinger of een eetlepel een streep door de jam. Als deze niet meer samenvloeit, is hij goed. Laat anders nog even goed doorkoken op hoog vuur.

Wij zijn enthousiast over Jam & Zuur en gaan zéker nog vele jammetjes, geleitjes, siroopjes en al het andere lekkers uit het boek uitproberen. Want wie wordt er nu niet blij van een kast vol met lekkers in potjes!?

Kun je niet wachten om jouw eigen jam of zuur te maken? Het kookboek kost € 25,00 en is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels of bij bol.com

Recept: Philippine van der Goes, Fotografie: Francesca

Voor deze review hebben we een gratis kookboek ontvangen. Na het lezen en koken waren we enthousiast en daarom delen we deze review graag met je. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)