Gerookte bieten met appel, walnoten en peterselie

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ik 5 uur lang bieten zou gaan roken op onze barbecue. Maar aangezien ik me in een ander project had gestort waarvoor ik 5 uur lang Oreo koekkruimels wilde roken (waarover later meer) én het feit dat ik nog een paar prachtige chioggia bieten in huis had, was de optelsom snel gemaakt. Tijd voor gerookte bieten dus!

Voordat je gaat sputteren, 5 uur is inderdaad best lang. Maar zo de moeite waard. Het kan vast ook korter. Of je gebruikt er zo’n handig rookoventje van Camerons voor. Ik doe nu net alsof ik dat ding al jaren ken, maar niets is minder waar. Ik heb ‘m pas sinds kort ontdekt door eindeloos veel positieve reacties van vrienden en lezers. Compact, werkt snel (dan hoeven ze zeker geen 5 uur erin) en goed. Slimme tip voor als je geen kamado in de tuin hebt staan.

In mijn recept focus ik me echter op het low & slow bereiden van de gerookte bieten. Wat eigenlijk ook helemaal niet veel werk is. Als ze er eenmaal op liggen, heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt ook gelijk flink wat bieten roken als je toch bezig bent. Want eenmaal geroosterd en gepeld, kun je ze in plakjes of blokjes snijden en daarna per portie invriezen. Heel handig en lekker om een lunch, salade of stamppot mee op te vrolijken.

Wil je nou echt niet roken, op wat voor manier dan ook, dan kun je de bieten ook bereiden in de oven. Waarschijnlijk ga ik die vraag veelvuldig krijgen, dus ik beantwoord ‘m maar gelijk ;-). Pak ze daarvoor op dezelfde manier in als je zou doen voor de barbecue en zet ze daarna (in een schaal ivm het lekken) voor circa 60 minuten in de oven op 200 graden. Daarna kun je ze uitpakken, iets laten afkoelen, schil verwijderen en in plakjes, partjes of blokjes snijden.

Wat je nodig hebt voor een bijgerecht voor 4 personen

  • 4 – 6 bieten (rood, geel of chioggia: kan allemaal)
  • olijfolie extra vergine
  • vijgen-dadelazijn (deze) of goede balsamicoazijn
  • 4 – 6 kleine takjes verse tijm of ½ tl gedroogde tijm per biet
  • fleur de sel of ‘gewoon’ zeezout
  • 1 flinke friszoete appel met schil
  • boter (of olijfolie om het gerecht vegan te houden)
  • suiker of ahornsiroop
  • handje walnoten
  • zwarte peper
  • klein handje platte peterselie, grof gehakt
  • ook nodig: barbecue met deksel, een hitteschild voor indirect gebruik, rookhout (ik gebruikte kersen), rooster met lekbak en aluminiumfolie

Wat je gaat doen

Roken: 5 uur + Bereiding: 30 minuten

  1. Steek de barbecue aan, strooi een handje rookhout over de gloeiende kolen en richt in voor indirect gebruik. Breng de temperatuur naar 100 graden. Je kunt de ingepakte bieten straks op een rooster leggen, maar zorg ook voor een lekbak onder het rooster. Want lekken gaat het vrij zeker, behalve als je ze dubbel inpakt met aluminiumfolie.
  2. Leg iedere biet op een stuk aluminiumfolie, groot genoeg om straks helemaal dicht te vouwen. Besprenkel met een klein scheutje olijfolie en vijgen-dadelazijn, leg op iedere biet een klein takje tijm en strooi er wat zout over. Vouw daarna ieder bietenpakketje helemaal dicht, maar niet te strak.

  1. De bietenpakketjes gaan nu op het rooster. Sluit het deksel en laat de bieten 5 uur roken op 100 graden. Door de langzame garing worden ze heel intens van smaak.

Tip: je kunt ook een short-cut nemen door de bieten eerst te garen in de oven (ingepakt zoals ik aangeef in stap 2 en daarna 45 – 60 minuten in de oven op 200 graden) en daarna nog een uurtje te roken. Ander effect, wordt ook vast lekker.

  1. Haal de bietenpakketjes van de barbecue en open het folie. Laat ze afkoelen, pel de schil en snijd in plakjes, partjes of blokjes.
  2. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in partjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de partjes appel tot ze net bruin worden. Strooi er een snufje suiker of een scheutje ahornsiroop over en laat snel karamelliseren. Zet daarna het vuur uit.
  3. In de tussentijd rooster je de walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud of schep af en toe om.

Tip: Op lagere temperatuur roosteren heeft een gunstig effect op de smaak en de kans dat je noten verbranden is vele malen kleiner. Dus ik rooster op stand 4, soms wel 5 minuten. Wel regelmatig omscheppen.

  1. Verdeel de gerookte bieten over een platte saladeschaal en leg daar de gekramelliseerde appeltjes op. Garneer met wat drupjes vijgen-dadelazijn, geroosterde walnoten, snufje zwarte peper uit de molen en de fijngehakte platte peterselie.

Recept & fotografie: Francesca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gerookte bieten met appel, walnoten en peterselie”