5 van 1 stem

Gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook

1 uur 45 minuten
Soep
Barbecue

Een soepje als tussengerecht van ons BBQ kerstdiner vonden we een prima plan, maar dan wel een soep van de barbecue natuurlijk! Dat werd deze gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook. Die kinderlijk eenvoudig te maken is, je moet er alleen wat geduld voor hebben. Want door de uien …

Een soepje als tussengerecht van ons BBQ kerstdiner vonden we een prima plan, maar dan wel een soep van de barbecue natuurlijk! Dat werd deze gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s en bieslook. Die kinderlijk eenvoudig te maken is, je moet er alleen wat geduld voor hebben.

Want door de uien eerst te karameliseren met een royale hoeveelheid boter en een blokje rookhout tussen de kolen krijgen ze een zoete, rokerige smaak wat een perfecte basis is voor de uiensoep. We serveerden de gerookte uiensoep met Gruyère crostini’s uit de oven. Die je natuurlijk ook op de barbecue zou kunnen gratineren, maar in mijn geval was de barbecue vol. Dus ik propte ze in de oven ;-).

Ingrediënten

  • 1 kg uien
  • 100 gr boter
  • zout
  • 150 ml sherry fino
  • 30 ml appelciderazijn
  • 400 ml vleesfond
  • 1 l water
  • 1 takje rozemarijn
  • 6 takjes tijm + 2 extra voor de garnering
  • 2 laurierblaadjes
  • zwarte peper
  • 2 afbakpistoletjes
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr geraspte Gruyère
  • 15 sprietjes bieslook

Ook nodig

  • handig: keukenmachine met slicer
  • grote gietijzeren braadpan die in de barbecue past
  • barbecue met rooster
  • blokje rookhout (bijvoorbeeld kersen, maple of berk)
  • handig: bindtouw

Aan de slag!

  • Pel de uien en snijd ze in dunne, halve ringen. Of gebruik de keukenmachine ervoor, zoals ik deed.
  • Steek ondertussen de barbecue aan en bereid ‘m voor op directe garing met een keteltemperatuur van 150 graden. Stop ook een blokje rookhout tussen de kolen.
  • Zet de braadpan op het rooster en verwarm mee, smelt daarna de boter erin. Voeg de uien toe samen met een royale snuf zout. Roer alles goed door en bak de uien zo’n 45 minuten tot ze gaan karameliseren, houd daarbij de barbecue gesloten (behalve als je roert). Let op dat ze fruiten en niet bruinen door een te hoge temperatuur. Laat anders de keteltemperatuur iets dalen.
  • Blus de uien (voorzichtig, want open vuur) af met de sherry fino en appelciderazijn en laat iets inkoken.
  • Schenk de fond en het water in de pan. Bind de takjes rozemarijn en tijm bij elkaar, bijvoorbeeld met bindtouw en leg in het vocht samen met de laurierblaadjes. Laat nog 30 minuten pruttelen in een gesloten barbecue, laat daarvoor de keteltemperatuur eventueel iets stijgen. Houd goed in de gaten, roer regelmatig en zorg dat er niet te veel vocht verdampt. Je kunt altijd nog wat extra water toevoegen. Proef tussentijds en voeg extra zout en peper toe als dit nodig is. Proef ook op het einde nog een keer goed. Vooral zwarte peper kan deze uiensoep goed gebruiken.
  • Halveer ondertussen de pistoletjes in de lengte en snijd ze in brede plakken. Besprenkel alle stukken met olijfolie en smeer in met een gehalveerd teentje knoflook. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en beleg ze royaal met geraspte Gruyère. Zet de bakplaat circa 10 minuten in de oven op 180 graden.
  • Hak de bieslook fijn en meng met de blaadjes van de resterende takjes tijm.
  • Serveer de gerookte uiensoep in mooie kommetjes en garneer ieder kommetje met 2 stukjes van de Gruyère crostini’s, wat gemalen zwarte peper en strooi de gehakte kruiden er royaal over.

Notities

  • Met dit recept maak je een soep voor minimaal 4 personen.
  • Liever vegetarisch? Maak de soep dan met 1,5 liter water en 3 groenteobuillonblokjes.
  • Met de kliekjes kun je de volgende dag lunchen. Voeg bij het opwarmen nog wat bouillon toe, want de soep dikt in de koelkast in.
  • Deze appelciderazijn is mijn grote favoriet.
  • Bereiding: 1 uur en 45 minuten

Recept: Francesca & Shaiff, Fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca