Geroosterde kikkererwten met een bite

Dit recept voor geroosterde kikkererwten staat al heel lang op mijn bomvolle food wishlist. Iedere foodblogger heeft zo’n lijstje waarop ‘alles wat we nog een keer willen maken in ons leven’ staat. Een onmogelijk lijstje, want er zitten niet genoeg dagen in een jaar om alles te maken. Maar we blijven noteren, want er is zoveel lekkers in de wereld. En als ik lekker kan combineren met gezond, dan gaat het zeker op het lijstje! Kikkererwten zijn een van mijn favorieten ingredienten, omdat je er alle kanten mee op kunt in de keuken. En het is een ideale snack voor kinderen. Zet maar eens een bakje met onbewerkte kikkererwten op tafel en je zult zien dat het binnen no time op is. En deze geroosterde kikkererwten met specerijen zijn ideaal voor een borrel of een gezonde late night snack. En als je kinderen een beetje gewend zijn aan specerijen dan vinden ze deze ook heerlijk!

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten zijn peulvruchten die je zowel in gedroogde vorm als reeds gekookt (in blik of pot) kunt kopen. Ze zijn een enorme bron van eiwitten en worden daarom vaak verwerkt in vegetarische gerechten. Je bent vast bekend met het gerecht falafel? Het hoofdingrediënt hiervan is kikkererwten. Maar ook bijvoorbeeld van hummus. Zo zijn er veel gerechten waar kikkererwten in verwerkt zijn zonder dat je dat in eerste instantie ziet. Vooral in de Afrikaanse keuken worden veel kikkererwten verwerkt, maar ook in Turkije en Suriname koken ze er graag mee. En langzaamaan koken we in Nederland ook veel vaker met de kikkererwt. De gedroogde zijn het lekkerste, deze laat je een nacht weken in water voordat je ze verder verwerkt. Maar als je snel wilt koken dan zijn de kikkererwten uit blik een prima alternatief.

En wist je dat er ook een Turks sprookje over bestaat? Lees hier het sprookje van Kikkererwtje.

Wat je nodig hebt

– 1tl (gerookt) paprikapoeder
– 1tl gemalen komijnzaad
– 1/2tl cayennepeper
– 1/2tl kurkuma
– 1/2tl kardemom
– snuf zout
– 2el olijfolie
– 1tl citroensap
– 400gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 20-30 minuten

Verwarm de oven voor op 200gr en bekleed een bakblik met bakpapier.

Meng alle specerijen met het zout, olijfolie en citroensap in een bak en roer hier met beleid de kikkererwten door totdat alle kikkererwten rondom een laagje met de specerijenolie hebben. Schep de kikkererwten op het bakblik en spreid ze helemaal uit zodat ze naast elkaar liggen.

Zet het bakblik in de oven voor circa 30 minuten. Schep iedere 10 minuten de kikkererwten even om zodat ze rondom geroosterd worden. Ze zijn klaar als ze licht knapperig zijn. Wil je ze iets zachter hebben? Zet het bakblik dan 10 minuten korter in de oven.

Geroosterde kikkererwten_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Geroosterde kikkererwten met een bite”

  1. Beste Francesca, bedankt voor je recept! Lijkt me lekker! Ik vroeg me alleen af, zijn de kikkerwten zo klaargemaakt lang te bewaren? Of is de houdbaarheid hetzelfde als die van een warme maaltijd? Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Katharina

  2. Potverdikkie Francesca, dat is lekker! Had 220 gram kikkererwten gebruikt en behoorlijk wat meer kruiden want daar houd ik van. Ik kan er bijna niet vanaf blijven en knabbel maar door. Bedankt voor dit heerlijke receptje! x

  3. Grappig dit. Als je de foto ziet, denk je: dat is een of ander heel vettige snack! Lijkt een beetje op oliebollen. En stiekem zijn ze dan gezond EN lekker! 🙂
    Dank je wel.

  4. Hi Francesca, moet ik 400 gram gedroogde kikkererwten nemen en deze wellen, of bedoel je dat dit het uitlek gewicht is? Zo ja, hoeveel moet ik dan gedroogd afwegen?
    Alvast bedankt