Geroosterde kikkererwten met een bite

Dit recept voor geroosterde kikkererwten staat al heel lang op mijn bomvolle food wishlist. Iedere foodblogger heeft zo’n lijstje waarop ‘alles wat we nog een keer willen maken in ons leven’ staat. Een onmogelijk lijstje, want er zitten niet genoeg dagen in een jaar om alles te maken. Maar we …

Dit recept voor geroosterde kikkererwten staat al heel lang op mijn bomvolle food wishlist. Iedere foodblogger heeft zo’n lijstje waarop ‘alles wat we nog een keer willen maken in ons leven’ staat. Een onmogelijk lijstje, want er zitten niet genoeg dagen in een jaar om alles te maken. Maar we blijven noteren, want er is zoveel lekkers in de wereld. En als ik lekker kan combineren met gezond, dan gaat het zeker op het lijstje! Kikkererwten zijn een van mijn favorieten ingredienten, omdat je er alle kanten mee op kunt in de keuken. En het is een ideale snack voor kinderen. Zet maar eens een bakje met onbewerkte kikkererwten op tafel en je zult zien dat het binnen no time op is. En deze geroosterde kikkererwten met specerijen zijn ideaal voor een borrel of een gezonde late night snack. En als je kinderen een beetje gewend zijn aan specerijen dan vinden ze deze ook heerlijk!

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten zijn peulvruchten die je zowel in gedroogde vorm als reeds gekookt (in blik of pot) kunt kopen. Ze zijn een enorme bron van eiwitten en worden daarom vaak verwerkt in vegetarische gerechten. Je bent vast bekend met het gerecht falafel? Het hoofdingrediënt hiervan is kikkererwten. Maar ook bijvoorbeeld van hummus. Zo zijn er veel gerechten waar kikkererwten in verwerkt zijn zonder dat je dat in eerste instantie ziet. Vooral in de Afrikaanse keuken worden veel kikkererwten verwerkt, maar ook in Turkije en Suriname koken ze er graag mee. En langzaamaan koken we in Nederland ook veel vaker met de kikkererwt. De gedroogde zijn het lekkerste, deze laat je een nacht weken in water voordat je ze verder verwerkt. Maar als je snel wilt koken dan zijn de kikkererwten uit blik een prima alternatief.

En wist je dat er ook een Turks sprookje over bestaat? Lees hier het sprookje van Kikkererwtje.

Wat je nodig hebt

– 1tl (gerookt) paprikapoeder
– 1tl gemalen komijnzaad
– 1/2tl cayennepeper
– 1/2tl kurkuma
– 1/2tl kardemom
– snuf zout
– 2el olijfolie
– 1tl citroensap
– 400gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 20-30 minuten

Verwarm de oven voor op 200gr en bekleed een bakblik met bakpapier.

Meng alle specerijen met het zout, olijfolie en citroensap in een bak en roer hier met beleid de kikkererwten door totdat alle kikkererwten rondom een laagje met de specerijenolie hebben. Schep de kikkererwten op het bakblik en spreid ze helemaal uit zodat ze naast elkaar liggen.

Zet het bakblik in de oven voor circa 30 minuten. Schep iedere 10 minuten de kikkererwten even om zodat ze rondom geroosterd worden. Ze zijn klaar als ze licht knapperig zijn. Wil je ze iets zachter hebben? Zet het bakblik dan 10 minuten korter in de oven.

Geroosterde kikkererwten_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca