Geroosterde kip met koolsalade

Dit recept staat al een tijd op de planning om te publiceren. De inspiratie kreeg ik door het eerste BBQ boek van Smokey Goodness. Een kip die eerst helemaal ingesmeerd wordt met zelfgemaakte kipkruiden en daarna geroosterd wordt op een blikje bier. Ik deed dat destijds in de oven vanwege …

Dit recept staat al een tijd op de planning om te publiceren. De inspiratie kreeg ik door het eerste BBQ boek van Smokey Goodness. Een kip die eerst helemaal ingesmeerd wordt met zelfgemaakte kipkruiden en daarna geroosterd wordt op een blikje bier. Ik deed dat destijds in de oven vanwege het weer, maar het kan natuurlijk ook perfect op de barbecue (yep, beercan chicken!).

Of dat bier nou zoveel effect heeft gehad op de kip in de oven, ik weet het nog niet zo goed. Ik had namelijk niet het idee dat het bier zoveel stoom af aan het geven was tijdens het roosteren. Dat is namelijk het idee: het laagje bier in het blikje wordt warm, geeft stoom af en dat zorgt ervoor dat de kip sappiger wordt. Wel zorgt het ervoor dat de kip mooi gelijkmatig wordt geroosterd en dus gegaard en dat is precies wat je wilt. En bij ons was ÔÇśie ook nog sappig, maar dat kan ook aan de kwaliteit van de kip hebben gelegen ­čśë

Naast het eerste Smokey Goodness BBQ boek is er trouwens ook een Smokey Goodness 2, het next level BBQ boek verschenen. Aanrader voor iedereen die houdt van het echte barbecuewerk. Schrijver Jord Althuizen is naar mijn bescheiden mening namelijk echt de barbecuekoning van Nederland.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 blikje bier, kamertemperatuur
 • 1 hele kip van goede komaf, kamertemperatuur
 • 6 el kipkruiden (kijk hier voor het recept)
 • bakolijfolie
 • 300 gr witte kool, in fijne reepjes
 • 300 gr rode kool, in fijne reepjes
 • 100 gr wortel, in fijne reepjes
 • 5 el mayonaise
 • 5 el Griekse yoghurt
 • 2 el mosterd
 • 1 el honing
 • zwarte peper
 • zeezout
 • 6 takjes platte peterselie, grofgehakt

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 15 minuten / Oven: 60 – 75 minuten

 1. Haal alle rekken uit de oven en check of je voldoende hoogte hebt om de kip op een blikje bier in de oven te plaatsen. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakblik klaar.┬áTip: Je hoeft de kip natuurlijk niet te roosteren op een blikje bier. Je kunt ÔÇśm ook in een ovenschaal leggen en zo roosteren.

 2. Schenk ongeveer ┬ż van het bier uit het blikje en laat dit opdrinken door iemand die wel van bier houdt. In mijn geval dan ­čśë

 3. Meng de kipkruiden met een scheutje bakolie. Smeer de kip aan de buiten- en binnenkant in met de rub. Schuif ÔÇśm daarna over het blikje bier heen.

 4. Zet het bakblik in de oven en zet daar voorzichtig het blikje met de kip op. Rooster de kip gaar in 60 – 75 minuten. Dit is afhankelijk van hoe groot de kip is. Je kunt de gaarheid testen door een kerntemperatuurmeter in de dikke dij te steken. Als deze 72 graden aangeeft, is de kip gaar. Je kunt het ook bepalen aan de hand van het vocht wat eruit komt als je erin prikt. Als dit helder is, is de kip gaar.

 5. Meng in de tussentijd de kool en wortel in een schaal. Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, mosterd, honing, snuf peper en zout. Schep dit door de groenten heen.

 6. Serveer de geroosterde kip met de koolsalade en eventueel ook een schaal frietjes.

Geniet van deze geroosterde kip! En maak sowieso de kipkruiden eens zelf. Het is een heerlijke mix en als je deze bewaart in een goed afgesloten potje kun je ÔÇśm heel lang bewaren.

Categorie├źn

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer