Van die tot snot gekookte spruitjes, dat doen we toch al lang niet meer? Het is zo zonde van deze heerlijke wintergroente. Roergebakken, geroosterd of gestoomd komen deze kleine kooltjes veel beter tot hun recht. Vooral als je ze roostert met ui en bacon. Heel veel simpeler gaat het niet worden en daarom deel ik vandaag mijn recept voor geroosterde spruitjes. Die ook zonder bacon kunnen uiteraard, dan is je bijgerecht volledig plantaardig.
Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen
– 1 kilo spruitjes (of 750 gr schoongemaakte)
– 1 ui
– 100 gr bacon in blokjes
– olijfolie
– zwarte peper
– zout
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 25-30 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Maak de spruitjes schoon en leg deze op het bakpapier.
Snipper de ui en voeg samen met de bacon toe aan de spruitjes. Scheutje olijfolie erover en bestrooi met zwarte peper en een klein snufje zout. Meng dit alles met je handen goed door elkaar en verdeel de spruitjes gelijkmatig over het bakblik. Zet in de oven en bak in 25-30 gaar en goudbruin. Keer ze halverwege nog even om met een spatel.
Serveer bij een stukje vlees of kalkoen. Ook heerlijk als basis voor een grove stamppot. Alleen nog wat aardappels koken en dan dit erdoor stampen. Zalig!