Gevulde courgette met pesto gratin en kip

Samenwerking – Als iets mensen verbindt is het wel samen eten. Het is de rode draad in mijn leven en de mooiste momenten heb ik aan tafel meegemaakt, in combinatie met heel veel lekker eten. De verbinding die ik door al mijn recepten en blogs met jullie heb gekregen is minstens net zo bijzonder. Daar ga ik nog lang mee door en laat ik daarom maar gelijk weer een heerlijk recept delen wat ideaal is om samen met je gezin of vrienden van te genieten: Italiaans gevulde courgette met pesto gratin en kip!

Meer Italiaanse recepten in het gratis receptenboek La Dolce Vita!

Samen eten, aan lange tafels en met veel mensen erbij, is iets wat ze in Italië het allerliefst doen. Bij Aviko hoefden ze daarom niet lang na te denken over de locatie van hun Buurttafel On Tour programma. De Belgische chef Wim Ballieu toerde met de Aviko buurttruck door Italië om in 12 verschillende regio’s producten te ontdekken én te koken voor Italianen die aanschoven aan de buurttafel. Twaalf prachtige programma’s zijn daarvan gemaakt die te zien waren op NPO en nu nog op de site van Aviko.

Inmiddels zijn de 12 recepten uit het programma gebundeld in het receptenboek La Dolce Vita, samen met nog 12 recepten van Janneke Philippi. En weet je wat nou zo leuk is, jij kunt het boek gratis thuis ontvangen! Vraag ‘m hier aan.

Ik ging met het receptenboek aan de slag en maakte een eigen versie van het recept voor gevulde bolcourgettes met pesto gratin en kip van Wim. Met wat kleine aanpassingen kun je alle ingrediënten gewoon in de supermarkt vinden en ben je sneller klaar. Zo werd het een ideaal gerecht voor een vlot & vers dag van mijn kookweek.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1/2 rode peper zonder zaadlijsten (of een hele als het pittiger mag)
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 blaadjes salie (of gebruik hier ook tijm voor net als in de tomatensaus)
  • bakolijfolie
  • rasp van 1 citroen
  • zout
  • zwarte peper
  • 4 kippenpoten of 8 -vleugels
  • 2 courgettes
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 3 takjes verse tijm (alleen de blaadjes), of 2 tl gedroogde tijm
  • 1 bol (125 gr) buffelmozzarella, in plakjes
  • 1 verpakking (400 gr) Aviko Aardappel Gratins met tijm en rozemarijn
  • 30 gr verse basilicum, alleen de blaadjes
  • 40 gr pijnboompitten
  • 75 ml olijfolie extra vergine
  • flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten + Oven: 25 minuten

  1. Maal de rode peper, 2 teentjes knoflook en salie met 4 eetlepels bakolijfolie helemaal fijn in een hakmolentje of met de staafmixer. Roer de citroenrasp erdoor samen met een flinke snuf zout en wat peper. Meng de marinade goed met de kippenpoten of -vleugels en zet afgedekt in de koelkast.

Tip: Marineer de kip een uur of vier (of de avond ervoor) voor nog meer smaak.

  1. Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepeltje. Snijd het vruchtvlees vervolgens klein. Snijd 2 teentjes knoflook fijn. Verhit een koekenpan en fruit de knoflook kort in 1 eetlepel bakolijfolie. Voeg het courgette vruchtvlees toe en bak nog 2 minuten. Roer nu de tomatenblokjes en tijm erdoor en laat 10 minuten zonder deksel pruttelen op middelhoog vuur zodat het grootste deel van het vocht verdampt, maar laat niet aanbakken. Breng daarna op smaak met zout en peper.
  2. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
  3. Vul de gehalveerde courgettes met de tomatensaus en dek af met plakjes mozzarella. Leg de courgettes in het midden van het bakblik. Leg de kippenpoten of -vleugels aan de linkerkant en de gratins aan de rechterkant. Zet het bakblik 25 minuten in de oven.

Belangrijk: Ik had relatief dunne kippenpoten die op deze temperatuur gaar werden in 25 minuten. Als je echter dikkere poten hebt, laat deze dan langer in de oven liggen, afhankelijk van de dikte. Daar was wat discussie over op mijn Facebook pagina, dus ik zeg het er hier nog even expliciet bij. Haal tussentijds wel vast de gevulde courgette en gratins uit de oven en houd deze warm.

  1. Maak de pesto door de basilicum met de pijnboompitten, 1 teentje knoflook en de 75 ml olijfolie extra vergine fijn te malen in een hakmolen of keukenmachine. Roer daarna Parmezaanse kaas erdoor tot je de smaak goed vindt. Breng verder op smaak met zwarte peper.
  2. Serveer de gevulde courgette met de kip en gratins. Schep op iedere gratin een royale lepel pesto en zet de rest van de pesto op tafel.

Geniet van dit ontzettend lekkere gerecht, wij hebben echt gesmuld thuis! In het originele recept gebruikte Wim trouwens bolcourgettes (wat er geweldig uitziet!) en een hele kip die gevlinderd werd. Deze kun je heel goed op de barbecue grillen. Hieronder zie je zijn recept voor als je het een keer wilt maken in de lente of zomer als er vrienden of familie komen eten. Wil je alle Italiaanse buurttafel recepten van Wim Ballieu en Janneke Philippi ontvangen, vraag dan hier jouw gratis exemplaar van La Dolce Vita aan.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca & Wim Ballieu, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Aviko. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Gevulde courgette met pesto gratin en kip”