Gezonde tussendoortjes voor je peuter

Die kinderen van ons verbruiken een hoop energie op een dag. Rennen, springen, spelen, ontdekken en groeien. Het is nogal wat. Dat het belangrijk is dat ze in ieder geval een goede maaltijd krijgen tijdens het ontbijt, de lunch en het diner is geen raadsel. Daarnaast is het ook goed, …

Die kinderen van ons verbruiken een hoop energie op een dag. Rennen, springen, spelen, ontdekken en groeien. Het is nogal wat. Dat het belangrijk is dat ze in ieder geval een goede maaltijd krijgen tijdens het ontbijt, de lunch en het diner is geen raadsel. Daarnaast is het ook goed, en lekker, om je peuter een aantal gezonde tussendoortjes op een dag te geven. Dat houdt de motor draaiende, het zijn weer momenten waarop ze kennis kunnen maken met nieuwe smaken. En niet geheel onbelangrijk, extra momenten waarop je ze groenten en fruit kunt aanbieden. Veelal rauw en dat eten ze gek genoeg (meestal) makkelijker dan wanneer het gekookt of gebakken in het avondeten zit.

Vermijd onnodige suiker

Kijk goed naar wat je je kind geeft als tussendoortje en vermijd (voorverpakte) producten waar veel vet en suiker in zit. Ik heb er geen moeite mee als een kind af en toe suiker eet, maar als het er niet in hoeft…stop het er dan ook niet in. Zo hebben wij bijvoorbeeld thuis geen pakjes drinken, want daar zit echt onnodig veel suiker in. Soms wel 5 tot 7 suikerklontjes in 1 zo’n mini pakje. We drinken thuis daarom suikervrije (biologische) aanmaaklimonade en ‘lekker water’, zoals de peuter dat noemt.

Maar goed, deze blog ging niet over drinken, maar over tussendoortjes! Ik heb voor jullie 5 van mijn favoriete tussendoortjes op een rijtje gezet.  Sommige liggen heel erg voor de hand, maar het is zo fijn als het allemaal weer een keer onder elkaar staat.

1. Verse rauwe groenten en fruit

Over voor de hand liggen gesproken. Maar dit is toch echt een van de beste tussendoortjes. Qua groenten kun je kiezen voor: worteltjes, stukjes paprika, radijsjes, stukjes komkommer, kleine tomaatjes en bleekselderij. Maak het extra leuk en interessant door er een dipsausje van yoghurt met kruiden bij te serveren.

Met fruit kun je echt alle kanten op: banaan, peer, appel, mango, kiwi, ananas, perzik, druiven, aardbeien, bessen, bramen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer het zo snel mogelijk in grote stukken aan te bieden zodat ze er zelf mee aan de gang gaan. Zo schil ik een appel al niet meer en geef ik druiven gewoon aan de tros. Daardoor gaan ze zelf nog meer ontdekken en doen is vaak leuk.

Francesca Kookt_gezonde tussendoortjes voor je peuter_2

Heb je een lastige fruit- of groenteneter in huis? Kijk dan eens naar de presentatie. Maak bijvoorbeeld samen groenten- of fruitspiezen. Of gooi eens wat verschillende dingen in de blender en maak er een smoothie van. Rietje erin en drinken maar!

2. Mueslireep, maar dan zelfgemaakt

Kinderen en mueslirepen kunnen heel goed samengaan. Vooral als je ze nog even in de extra pure chocolade (zonder toegevoegde suiker) doopt. Er zijn 2 manieren waarop je dat kunt aanpakken. Of je koopt mueslirepen (zonder toegevoegde suikers en eventueel met vruchten) in de biowinkel. Dat is makkelijk voor onderweg of als je een keer geen tijd hebt. Of je maakt ze zelf, in grote hoeveelheden zodat je weer even vooruit kunt. Kijk hier voor een basisrecept van Chickslovefood waarbij je ook nog kokos of vruchten kunt toevoegen.

Mueslirepen_chickslovefood

3. Groentenchips

Je kunt je kind een bakje chips geven (mag af en toe best!), maar maak ook eens zelfs groentenchips. Bijvoorbeeld van zoete aardappel, rode biet of courgette. Klein beetje zeezout erover en snacken maar.

Courgette chips_uitgelicht_1

4. Mini wraps

Kinderen houden van wraps, zeker als ze zelf mogen meehelpen. Maak bijvoorbeeld wraps met gerookte zalm, komkommer en roomkaas. Of met gerookte kip, avocadospread en mango. Snijd in kleine rolletjes voordat je ze aan de kinderen serveert.

Wraps met gerookte kip, mango en avocado_1_uitgelicht2

5. Zelfgemaakte waterijsjes

De lente en zomer komen er weer aan en dan is een ijsje heerlijk op een warme dag. Weet je dat je heel makkelijk zelf waterijsjes kunt maken? Koop daarvoor vormen, vul ze met het favoriete fruit of sap en zet ze klaar in de vriezer. Kijk hier of hier voor een aantal lekkere recepten.

Zelf fruit ijsjes maken_3

Extra tip: ben je onderweg of heb je haast en wil je ook wat tussendoortjes in huis hebben die je zo uit de kast kunt toveren? Kijk dan eens in het assortiment van Organix Goodies. Dit zijn verantwoorde snacks met een ‘no junk’ promise die ook nog eens erg lekker zijn voor kinderen. Ze zijn redelijk makkelijk verkrijgbaar in supermarkten en bij drogisterijen. Vanaf 1 jaar hebben we altijd producten van hen in huis gehad en ik kan het van harte aanbevelen.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)