Nog geen stemmen

Gnocchi met broccoli en boerenkool pangrattato

40 minuten
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Ik was afgelopen week een beetje rustig, hadden jullie het door? Even een blogpauze ingelast aan het begin van het nieuwe jaar, omdat ik weer eens een dip had na de kerstvakantie. Gebeurt me altijd na een vakantie, alsof mijn lichaam niet meer willen opstarten na een periode van rust …

Ik was afgelopen week een beetje rustig, hadden jullie het door? Even een blogpauze ingelast aan het begin van het nieuwe jaar, omdat ik weer eens een dip had na de kerstvakantie. Gebeurt me altijd na een vakantie, alsof mijn lichaam niet meer willen opstarten na een periode van rust terwijl mijn hoofd overuren draait en ik daardoor enorm veel stress ervaar. Dit keer heb ik niet alleen gewacht totdat het over ging, nee ik heb nu ook actie ondernomen. Zo ga ik vanaf nu met een planner werken (deze bestelde ik), heb mijn doelen voor 2019 geformuleerd en ga de komende 3 maanden aan de slag met een coach om mijn balans tussen het moederen en ondernemen aan te pakken. Zo, en nu ben ik er weer! Gelijk met een lekker vegetarisch recept om de week goed te beginnen: gnocchi met broccoli en boerenkool pangrattato die ik afgelopen week maakte.

Nou vraag je je misschien af wat ‘pangrattato’ in hemelsnaam is. Ga ik je uitleggen. Van oud wit brood kun je kruimels maken, oftewel paneermeel, en dat bak je vervolgens in de pan met bijvoorbeeld knoflook of fijngehakte kruiden. Nog wat zout en peper erdoor en dan heb je een heerlijk mengsel wat je over de pasta kunt strooien. In Italië wordt het ook wel ‘armeluis Parmezaan’ genoemd. Want het lift de smaak van een pasta op, net zoals Parmezaanse kaas doet. Heb je nou geen oud brood in huis, dan kun je het ook prima met panko doen, oftewel Japans broodkruim wat je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Daar heb ik altijd een voorraadbus van in huis. Deze keer voegde ik ook gesneden boerenkool toe aan de pangrattato, want dat kun je ook knapperig bakken. Mijn kinderen vinden dit geweldig en eten liever zo hun boerenkool.

De broccoli maalde ik deze keer fijn tot korrels in de keukenmachine (samen met de stronk) en zo ontstond een heerlijke, voedzame maaltijd met veel groenten en smaak. Meer dan ruim voldoende voor 4 personen trouwens. Misschien wel voor 6, of gewoon voor 2 dagen. Want ik heb er de volgende dag ook nog van gegeten samen met de kinderen. Leuk detail, dat was dus de gnocchi die ik vergat om in dit recept te stoppen 😉

Ingrediënten

 • 2 stronken broccoli, kun je er ook eentje van maken om het gerecht wat kleiner te maken
 • 1 ui, gesnipperd
 • bakolijfolie
 • zout
 • 500 gr gnocchi
 • 100 gr panko, Japans broodkruim of kruim van oud witbrood
 • 150 gr gesneden boerenkool
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • zwarte peper
 • 250 gr ricotta
 • rasp van 1, biologische citroen
 • optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Aan de slag!

 • Snijd roosjes van de broccolistronk en schil daarna de stronk. Snijd deze daarna ook in stukjes. Maal vervolgens alles fijn tot korrels in de keukenmachine. Eventueel in delen als het teveel is.
 • Verhit een grote braad- of hapjespan (alle broccoli en gnocchi moet erin passen) en fruit de ui 5 minuten in een flinke scheut bakolijfolie met een snuf zout op middelhoog vuur. Laat niet bruin worden, zet eventueel het vuur wat lager.
 • Breng in de tussentijd een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook hierin de gnocchi volgens de aanwijzingen van de verpakking. Vaak heb je maar 2 minuten nodig, giet daarna af.
 • Voeg de broccoli toe aan de ui, eventueel nog met een scheutje bakolijfolie, en roerbak deze 10 minuten terwijl je regelmatig roert.
 • Verhit in de tussentijd een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk een scheut bakolijfolie erin. Bak hierin de panko, boerenkool en knoflook krokant op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert. De panko mag goudbruin worden, maar niet teveel verkleuren. Zet het vuur lager als het te snel gaat. Na een minuut of 8 ben je klaar, breng op smaak met zout en zwarte peper.
 • Roer de ricotta door het broccolimengsel tot het een mooi geheel is. Breng op smaak met de citroenrasp, zout en zwarte peper. Roer als laatste de gnocchi erdoor en verwarm.
 • Serveer de gnocchi met broccoli op een diep bord met een flinke schep boerenkool pangrattato en eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas. Wat natuurlijk de functie van de pangrattato volledig teniet doet, maar ik vind het gewoon lekker 😉

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 4-6 personen.
 • Bereiding: 40 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)