Gratin dauphinois

Ik ben stapelgek op gratin, de gratin dauphinois om precies te zijn. Een van oorsprong Frans gerecht uit de streek Dauphiné, bestaande uit plakjes aardappel die je mengt met room, melk, kruiden en knoflook en daarna in de oven gratineert. Daar mag officieel echt geen kaas op, een doodzonde heb ik …

Ik ben stapelgek op gratin, de gratin dauphinois om precies te zijn. Een van oorsprong Frans gerecht uit de streek Dauphiné, bestaande uit plakjes aardappel die je mengt met room, melk, kruiden en knoflook en daarna in de oven gratineert. Daar mag officieel echt geen kaas op, een doodzonde heb ik begrepen, maar dat doe ik soms stiekem wel. Ach nee, helemaal niet stiekem trouwens. Ik vind het namelijk ontzettend lekker. Ik geef jullie hieronder het recept zonder de kaas, maar mijn zegen heb je dus om er toch een lepeltje of wat over te gooien.

Gratin is een ideaal bijgerecht voor lams- of rundvlees. Zet ‘m maar vast op je kerstkooklijstje, je gasten zullen je meer dan dankbaar zijn. Doet het trouwens ook goed bij de lunch of een flinke brunch en mezelf kennende heb ik er ook vast weleens mee ontbeten.

Gratin dauphinois_2

Wat je nodig hebt voor een bijgerecht voor 4-6 personen

– boter
– 1 kilo vastkokende aardappelen
– 250ml room
– 250ml volle melk
– 2 knoflookteentjes
– 1 sjalot
– 3 takjes tijm
– nootmuskaat
– peper
– zeezout
– optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen

Pak een rechthoekige ovenschaal die niet al te breed, maximaal zo’n 20cm, en hoog genoeg is zodat alle aardappelschijfjes er straks goed in passen. Vet de ovenschaal van binnen helemaal in met boter. Verwarm de oven voor 180 graden.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van circa 3mm. Leg de partjes op een theedoek, dek weer af en laat zo liggen totdat je de schaal gaat vullen.

Schenk de room en melk in een pannetje. Halveer de knoflookteentjes en doe die erbij. De sjalot hak je grof en deze gaat samen met 2 takjes tijm ook in het pannetje. Zet het vuur aan en breng de melk aan de kook. Laat daarna een paar minuten zachtjes pruttelen en draai het vuur weer uit. Roer er een snufje nootmuskaat door en laat afkoelen met de deksel op de pan.

Gebruik ongeveer de helft van de aardappelschijfjes om de 1e laag van de schaal te bedekken. Zorg dat je op iedere laag aardappel een snufje peper en zout strooit. Halverwege schenk je de helft van het roommengsel door een zeef in de schaal. Vervolgens ga je de 2e laag aardappelschijfjes maken. Houd je mooiste plakjes achter voor deze laag. Die wil je namelijk mooi dakpansgewijs neerleggen. Vergeet niet het peper en zout op de aardappel. Schenk het laatste deel van het roommengsel over de schijfjes en strooi er eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas over (ik vind dat dus lekker, had ik dat al gezegd?). Niet teveel, want het moet geen cheesy ding worden.

Schuif de schaal in de oven en bak je gratin in 50-60 minuten gaar. Steek er even een satéprikker in om te checken of het aan de binnenkant ook helemaal gaar is. Zo niet, dan laat je ‘m gewoon nog iets langer staan. Strooi er nog wat verse blaadjes tijm over vlak voor het serveren.

Gratin dauphinois_3

Thanks voor de inspiratie BBC Good Food.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)