Wat je gaat doen
Bereiding: 45 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de broodjes in vierkante blokjes en leg ze op het bakpapier. Schenk een flinke scheut olijfolie in een kommetje en pers 1 knoflookteentje erboven uit. Klopt door elkaar met een snuf zeezout. Schenk daarna over het brood heen en hussel door elkaar met je handen. Verdeel het brood gelijkmatig over het bakpapier en zet 10 minuten in de oven tot de croutons droog en krokant zijn. Schep halverwege om voor een gelijkmatig bruin resultaat. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.
2. Hak het tweede knoflookteentje fijn, snijd de ui in halve ringen en de venkel en courgette in blokjes. De bimi hoef je niet schoon te maken, eventueel een dun plakje van het uiteinde van de stengel afsnijden. De broccoli snijd je in roosjes en de stronk kun je ook gebruiken voor de soep. Ik schil de stronk altijd even licht met een aardappelschilmesje en snijd ‘m daarna in blokjes.
3. Zet een grote soeppan op het vuur, verhit en schenk er een scheut bakolie in. Fruit de ui 2 minuten terwijl je blijft roeren. Voeg de knoflook, venkel en eventueel broccolistengel toe en bak nog 2 minuten. Schenk het water erbij en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng aan de kook, draai het vuur terug en laat 15 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
4. Roer daarna de courgette en bimi of roosjes broccoli toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Roer op het laatst de witte bonen en basilicum erdoor. Dit hoeft alleen verwarmd te worden. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.
Variatietip: In plaats van bimi of broccoli kun je er ook 200 gr blad- of babyspinazie door roeren op het einde, blijven roeren tot de blaadjes geslonken zijn.
5. Serveer de groentesoep in kommen met de croutons en garneer met basilicum. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat geraspte Parmezaanse kaas hier ook lekker bij is. Eet lekker!