5 van 1 stem

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en spijs

3 uur 35 minuten
Brunch
Pasen

Samenwerking – Dé ster van jouw paasbrunch dit jaar wordt deze hartige paasstol gevuld met Looye Honingtomaten en hartig spijs! Is het geen beauty? En hij smaakt ook nog eens zalig! Zeker als je ‘m serveert met de zelfgemaakte tomatenboter en een virgin bloody mary om mee te proosten. Je …

Samenwerking – Dé ster van jouw paasbrunch dit jaar wordt deze hartige paasstol gevuld met Looye Honingtomaten en hartig spijs! Is het geen beauty? En hij smaakt ook nog eens zalig! Zeker als je ‘m serveert met de zelfgemaakte tomatenboter en een virgin bloody mary om mee te proosten.

Je kunt zowel de hartige paasstol als de tomatenboter al een dag eerder maken. Voor beide gebruik je de heerlijke friszoete Looye Honingtomaten. Vergeet dan niet om de paasstol weer even op te piepen in de oven vlak voordat je aan tafel gaat, dan smaakt deze het allerlekkerste.

Alle recepten en tips vind je hieronder zodat jij helemaal klaar bent voor de paasbrunch. Fijne Pasen!

Serveer de hartige paasstol met zelfgemaakte tomatenboter met Italiaanse kruiden. Hier vind je het recept.

Ingrediënten

Voor de paasstol:

  • 350 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 7 gr instantgist (1 zakje)
  • 7 gr zout
  • 7 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei, kamertemperatuur
  • 75 ml melk, lauwwarm
  • 50 gr boter, kamertemperatuur + extra
  • 100 ml water, lauwwarm
  • olijfolie
  • 45 gr verse groene pesto
  • 100 gr Looye Honingtomaten
  • 4 el amandelschaafsel
  • Parmezaanse kaas

Voor het hartige spijs:

  • 120 gr amandelmeel
  • ½ ei, losgeklopt
  • 1 el fijngehakte verse Italiaanse kruiden
  • zout
  • 1 el verse pesto

Ook nodig

  • standmixer met platte menghaak
  • schone theedoek
  • smalle deegroller
  • vershoudfolie
  • kwastje
  • oven met bakplaat en bakpapier

Aan de slag!

  • Weeg de 350 gr bloem af in de kom van je standmixer. Strooi aan de ene kant de 7 gr gist erop en aan de andere kant de 7 gr zout. Voeg vervolgens ook de 7 gr suiker, het ei, de 75 ml lauwwarme melk en de 50 gr boter toe.
  • Schenk op het laatst 50 ml van het lauwwarme water erbij en zet de standmixer aan op de laagste stand. Meng eerst alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel nog extra water toe als het geheel te droog is.
  • Zet daarna de standmixer wat hoger en klop het deeg tot het helemaal soepel is en je er een vliesje van kunt trekken. Bij mij duurde dit circa 8 minuten.
  • Haal het daag van de menghaak en bol het op op je werkvlak. Vet de kom heel licht in met olijfolie en doe dit ook met je bol. Leg deze in de kom en dek de kom af met een licht vochtige, schone theedoek. Laat het deeg in circa 1 uur rijzen op een warme plek, het moet verdubbelen in hoeveelheid.
  • Tip voor als het nog frisjes is bij jou thuis is (waardoor het rijzen lang kan duren): Ik heb het geluk dat ik een rijsfunctie op mijn oven heb waardoor deze op een constante temperatuur van 38 graden blijft, daardoor rijst het deeg goed. Je kunt zelf ook een rijskast van je oven maak door deze voor te verwarmen op 50 graden. Daarna zet je de oven uit en de deur even op zodat de temperatuur kan zakken (mag niet hoger zijn dan 40 graden) en vervolgens zet je de kom (op een rooster zodat deze de bodem niet raakt) in de oven en doe je de deur dicht. Een klein kommetje met warm water op de bodem helpt bij de luchtvochtigheid. Optie 2: Zet de kom ergens in de buurt van de verwarming, die je eerst hebt aangezet.
  • Maak ondertussen het hartige spijs. Strooi de amandelmeel in een kom en voeg het halve, losgeklopte ei toe (de andere helft kun je bewaren voor het bestrijken) samen met de fijngehakte Italiaanse kruiden en een snuf zout. Kneed door elkaar met je handen en voeg daarna beetje bij beetje pesto toe totdat je een goed smeuïg mengsel hebt wat aan elkaar hecht, alsof je echt spijs in je handen hebt ;-).
  • Leg de bol spijs die je gekneed hebt op een vel vershoudfolie en rol het vervolgens in de folie uit tot een dun rolletje met een diameter van circa 1,5 cm. Leg het rolletje in de koelkast om te rusten.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en leg op een licht bebloemd werkvlak. Vorm het met je handen tot een ovaal en rol het daarna uit met de roller tot een ovaal met 1,5 cm dikte. De boven- en onderrand mag je iets dikker laten.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de ovaal op, met de lange kant naar je toe.
  • Smeer de 45 gr verse pesto met de bolle kant van een lepel over het deeg, maar laat daarbij de boven- en onderrand vrij.
  • Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften in een horizontale rij op de onderste helft van het deeg en leg daar het rolletje hartig spijs tegenaan. Als het rolletjes spijs te lang is dan snijd je overtollig spijs weg.
  • Vouw de lange, bovenkant van het deeg voor driekwart deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat. Zorg dat de niet besmeerde randen elkaar raken zodat die straks goed hechten aan elkaar tijdens het bakken.
  • Bestrooi de paasstol licht met bloem en dek weer af met de theedoek. Laat nog circa 30 tot 45 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm op het einde de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Kwast de paasstol daarna lichtjes in met het overgebleven halve, losgeklopte ei en bestrooi met amandelschaafsel. Rasp er daarna royaal wat Parmezaanse kaas overheen.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden en schuif het bakblik met de paasstol in het midden van de oven. Bak in circa 30 – 35 minuten gaar. De bovenkant zal dan prachtig bruin zijn en als je, voorzichtig, op de onderkant van de paasstol klopt dan klinkt deze hol.
  • Kwast de paasstol vanuit de oven voorzichtig in met wat gesmolten boter (het is meer deppen eigenlijk) en laat afkoelen tot lauw op een rooster.
  • Tip: Net gebakken is de hartige paasstol het allerlekkerst. Maar je kunt ‘m ook een dag eerder al bakken en in aluminiumfolie (op kamertemperatuur) bewaren. Piep de paasstol weer op door deze eerst te besprenkelen met water, plaats ‘m daarna voor circa 5 minuten in een oven van 150 graden.
  • Serveertip: Snijd de hartige paasstol in plakken en serveer ‘m op een mooie schaal. Zet op tafel ook bakjes met pesto, olijfolie, Looye Honingtomaten en deze tomatenboter. Maak de tafel nog feestelijker door kleine glaasjes met een virgin bloody mary. Meng daarvoor een fles tomatensap met 1 el worcestershiresaus, paar druppels tabasco (naar smaak) en 1 – 2 el citroensap (naar smaak). Meng door elkaar, proef en als je tevreden bent zet je het in de koelkast om te koelen. Serveer in kleine glaasjes met een snufje gemalen zwarte peper en garneer met spiesjes met gehalveerde Looye Honingtomaten en een klein stengeltje bleekselderij.

Notities

  • Met dit recept maak je een grote paasstol voor 8 personen.
  • Je kunt er ook twee kleintjes van maken of de helft van het deeg invriezen voor later gebruik (als je nog eens een hartig broodje wilt bakken). Het deeg halveren zou ik je niet adviseren, want dan zijn de hoeveelheden net te weinig om goed te kunnen kneden in je standmixer.
  • Bereiding: 1 uur + Rijzen: 2 uur + Oven: 35 minuten

Recept: Looye & Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Looye. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca