Havermout pancakes met yoghurt, appel en kaneel


Samenwerking – Zoals jullie misschien wel weten heb ik twee kleine pancake-monsters in huis. Het liefst ontbijten ze elke dag ermee en ook doordeweeks proberen ze me ervoor te porren, wat soms ook wel lukt als ik in een goede bui ben ;-). Natuurlijk kun je pancakes gewoon met bloem, melk en ei maken, maar ik vind het altijd een uitdaging om voor mijn jongens een voedzamer alternatief te maken dat ze net zo lekker vinden als het origineel. Zoals deze havermout pancakes met yoghurt en gebakken appeltjes met kaneel en blauwe bessen. Ze zijn er dol op! En ik ook.

Voor de pancakes gebruik ik havermout, volkorenmeel, yoghurt, ei en een klein scheutje ahornsiroop. Mooie combinatie van vezels, eiwitten en koolhydraten waar ze hun dag goed mee beginnen, en ik ook trouwens! Als topping bak ik wat appelpartjes met blauwe bessen en ahornsiroop. Deze combineer ik met een lepel romige FAGE Total 0% die ik altijd in huis heb. Deze yoghurt heeft een dikke textuur en is ideaal om te eten als ontbijt met wat fruit en granola, als tussendoortje of om mee te koken dus. Voor mij is het prettig dat er geen suiker is toegevoegd en geen vet bevat, en voor mijn actieve kinderen is het een bron van eiwitten. Een voedzame en lekkere yoghurt dus, daar hou ik van.

De ‘gewone’ pancakes eten we natuurlijk ook nog, maar ik zorg wel dat de boel in balans blijft. En deze heerlijke havermout pancakes dragen daar zeker aan bij, geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 2 personen (of 1 volwassene en 2 kinderen, in mijn geval)

Voor de pancakes:

 • 50 gr havermout
 • 25 gr volkorenmeel
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 150 gr FAGE Total 0%
 • 1 ei
 • 1 tl vanilla extract
 • 1 tl ahornsiroop

Voor de topping:

 • boter
 • 1 appel, met schil in partjes
 • ½ tl kaneel
 • ahornsiroop
 • handje blauwe bessen
 • 2 volle el FAGE Total 0%

Wat je gaat doen voor de havermout pancakes

Bereiding: 20 minuten

 1. Meng alle ingrediënten voor de pancakes in een kom en klop of roer door elkaar.
 2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag tot deze goed heet is en zet het vuur daarna op de middelste stand. Schep met een eetlepel hoopjes in de pan en vorm er pancakes van. Je kunt er 6 ‘normale’ of 9 kleinere pancakes van bakken. Bak ze ongeveer 4 minuten per kant, dat is langer dan normaal omdat je wilt dat de havermout goed gaart. Anders worden ze klef en dat is zonde.
 3. In de tussentijd verhit je een tweede koekenpan (of doe het achter elkaar als je maar één pan hebt) met een klein klontje boter. Bak hier de partjes appel in tot ze goud bruin worden. Voeg de kaneel toe en een scheutje ahornsiroop naar smaak, schep om en bak kort door. Als laatste gaan de blauwe bessen door, die hoeven maar heel kort verwarmd te worden. Zet het vuur uit.
 4. Leg 3 havermout pancakes op een bord en garneer met een lepel FAGE Total 0% en de gebakken appeltjes met blauwe bessen. Serveer direct.

Geniet van deze lekkere havermout pancakes met yoghurt en gebakken appeltjes! Wil je zelf de FAGE Total ook eens proberen? Deze vind je bij vrijwel alle supermarkten, zowel in de varianten 0% als 5%. Ben benieuwd of je deze net zo lekker vindt als ik!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met FAGE (en je spreekt het uit als FAH-YE!). Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Havermout pancakes met yoghurt, appel en kaneel”