Karamel zeezout roomijs mét extra karamelsaus

Tijdens de thuisquarantaine besloot ik om samen met Wendy (van DeedyLicious, die veel van mijn prachtige foodfoto’s maakt) diverse kookboeken te gaan reviewen. Dat konden we mooi allebei thuis doen en dan overlegden we wat we ervan vonden. Met wisselend succes, zeg ik er maar gelijk eerlijk bij ;-). Want we hadden aardig wat kookboeken die we echt niet goed vonden, of waarvan de recepten niet goed te volgen waren. Zo was Wendy op een gegeven moment olijfolieijs met gezouten karamel aan het maken. Die ze zelfs twee keer heeft gemaakt om zeker te weten dat het niet aan haar lag. Want het eindresultaat was absoluut niet wat ze ervan verwacht had.

“Nou, als ik ijs met gezouten karamel zou maken, dan zou ik er wel voor zorgen dat je die gezouten karamel ook écht proeft.”, verzuchtte ze na poging 2. “Da’s mooi, ga jij dat maar maken dan.”, was mijn antwoord. En zo geschiedde, Wendy dook de week erna de keuken in maakte karamel zeezout roomijs met extra karamelsaus. En dat was me toch lekker!

Voor het karamel zeezout roomijs is het basisrecept van Rutger Bakt gebruikt en daar is een reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout aan toegevoegd. Ja, een hele reep! Daarbij maakte ze zelf een karamelsaus met een snufje zeezout die door het ijs gaat, maar die je er ook rijkelijk overheen kunt schenken tijdens het serveren. En dat maakt dit karamel zeezout roomijs echt helemaal af.

Zeker voor een gezouten karamel liefhebber als ik. En ik kan het weten, want Wendy kwam een bakje bij me thuis afleveren zodat ik kon proeven. Het was zo lekker, dat ik bijna niet eens met mijn mannen wou delen, dus dan is het zeker goedgekeurd. Geniet van dit heerlijke ijs!

Wat je nodig hebt

Roomijs (circa 500 ml):

 • 1 vanillestokje
 • 300 ml melk
 • 200 ml slagroom
 • 3 eidooiers
 • 125 gr suiker
 • 1 reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout

Gezouten karamel (circa 300 ml):

 • 50 ml water
 • 200 gr suiker
 • 175 ml slagroom
 • 45 gr boter, in blokjes
 • 1,5 tl zeezout

Wat je gaat doen voor het gezouten karamel roomijs

Bereiding: 30 minuten + Afkoelen + IJs maken: 45 minuten + Opstijven: minimaal 3 uur

 1. Schraap het vanillestokje uit en breng deze samen met de melk en slagroom aan de kook.
 2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig. Schenk een klein beetje van de kokende room bij de eieren en klop snel door. Voeg beetje bij beetje de rest toe.
 3. Schenk deze custard terug in de pan en verwarm door tot het mengsel dikker begint te worden. Het mag niet koken, maar moet rond de 80˚C blijven. Om te testen of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je hier met je vinger een streep doorheen. Wanneer deze niet uitloopt is het goed en kan het van het vuur af.
 4. Schenk het gelijk in een kom en laat afkoelen. Je kunt dit een dag van tevoren maken en een nacht in de koelkast laten staan.
 5. Maak de karamelsaus door het water en suiker in een hoge saus- of kookpan te doen en aan de kook te brengen. Laat dit op middelhoog vuur pruttelen zonder te roeren.
 6. Warm ondertussen de slagroom een minuut op in de magnetron. Als het suikermengsel amberkleurig is mag de pan direct van het vuur. Schenk de slagroom voorzichtig bij de karamel (Pas op! Dit spettert en komt omhoog bubbelen). Roer dit direct door, totdat het is gezakt en je een gladde saus hebt. Voeg dan de boter toe en roer door tot alles is opgenomen. Voeg op het laatst het zout toe. Roer door en proef of het zout genoeg is en voeg zo nodig nog iets toe. Laat afkoelen en bewaar de karamel in een schone pot of spuitfles in de koeling. Voor gebruik kun je de pot even onder de warme kraan opwarmen, zodat de karamel weer iets vloeibaarder wordt. Deze stap kun je ook al een dag van tevoren doen.
 7. Draai het mengsel voor het roomijs in een ijsmachine in 45 minuten tot een luchtige massa. Hak ondertussen de chocoladereep grof.
 8. Schep 1/3 van het ijsmengsel in een bakje geschikt voor invriezen. Schenk (of spuit swirls met je spuitfles) daaroverheen wat van de karamel (ongeveer 2 el) en wat gehakte chocoladereep. Herhaal dit tot al het ijs in het bakje zit. Top het af met wat chocolade en karamel en plaats in de vriezer. Laat dit minstens 3 uur opstijven.
 9. Voor het samenstellen schep je een paar bollen ijs in een glas. Schenk wat extra gezouten karamelsaus over het ijs en bestrooi met gehakte chocolade.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Karamel zeezout roomijs mét extra karamelsaus - Francesca Kookt Zelf IJs maken: karamel zeezout roomijs met extra karamelsaus. Voor het karamel zeezout roomijs is het basisrecept van Rutger Bakt gebruikt en daar is een reep Tony’s Chocolonely Karamel Zeezout aan toegevoegd. Ja, een hele reep! Daarbij maakte we zelf een karamelsaus met een snufje zeezout die door het ijs gaat en er overheen. En dat maakt dit karamel zeezout roomijs echt helemaal af. Snel maken dit dessert recept.

Recept & fotografie: DeedyLicous

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Karamel zeezout roomijs mét extra karamelsaus”

 1. Ziet er heerlijk uit 🥰
  Wat te doen zonder ijsmachine? Is dit recept dan nog mogelijk?
  Dankjewel!!

 2. Hier ook geen ijsmachine, maar wel een bak pecan-karamelijs in de vriezer, dus die gebruik ik samen met de zelfgemaakte saus en chocolade.

Reacties zijn gesloten.