Uit het hart van de Italiaanse keuken, staat er als ondertitel op de cover. Nou, als je het intro mag geloven komt het boek Jamie Kookt Italië ook uit het hart van Jamie Oliver. Zijn liefde voor Italië en de Italiaanse keuken is groot, heel groot. Daarom reisde hij weer af naar het geliefde land om te praten met nonna’s en mama’s die vaak al 50 jaar in de keuken staan. Hij gluurde in hun keukens en ontfutselde de geheimen die hij vervolgens bundelde in dit dikke boek.
Het concept van de ‘bundeling van de Italiaanse geheimen uit de keukens van de Italiaanse nonna’s’ is natuurlijk niet nieuw, maar Jamie weet dit weer op zijn unieke manier te verpakken. Vlot geschreven, met unieke en niet ingewikkelde recepten (wat ook niet kan in de Italiaanse keuken natuurlijk), mooie vormgeving en prachtige fotografie.
Het is een dikke pil (405 pagina’s) die je graag bij de hand wilt houden als een soort naslagwerk, maar vooral om af en toe even er doorheen te bladeren en weer iets uit te maken. Je vindt er hoofdstukken in voor tal van verschillende recepten.
Afgewisseld met her en der een korte bio van de nonna’s die Jamie heeft ontmoet. Die hadden van mij wat uitgebreider gemogen zelfs, dat voegt echt iets toe. Het boek eindigt met recept voor de ‘basis’. Altijd handig om weer even te weten hoe je ook alweer een goede tomatensaus, het beste pastadeeg en een smeuïge pesto maakt.
Jamie Kookt Italië barst bijna uit elkaar van de lekkere Italiaanse recepten en dat is precies waarom je dit boek zou willen hebben, als je net zo dol bent op de Italiaanse keuken zoals ik. En Jamie natuurlijk 😉
Kip bastardo, oftewel de ‘bastaard onder de kippen’
In de intro staat niet vermeld op welke regio, nonna of gerecht deze kip bastardo is gebaseerd. Wel dat er in het gerecht een bizarre hoeveelheid knoflook, pepers en laurier gaat en dat trok uiteraard direct mijn aandacht. Ik moet wel bekennen dat ik zelf automatisch het recept heb aangepast. Met 20 tenen knoflook kan ik nog wel leven, maar 20 chilipepers in een gerecht vind (zelfs) ik spannend.
Het eindresultaat werd echt waanzinnig lekker, we hebben gesmuld hiervan! De kinderen niet trouwens, die aten wat anders.
Dankjewel voor dit heerlijke recept. Stop jij de knoflook met schil in de oven? En is het heel pittig met 12 pepers?
Ja, met schil in de oven en daarna uitknijpen (de knoflook wordt zacht). Ik had voor deze gewoon normale rode Spaanse pepers (rood en geel) uit de supermarkt gebruikt. Die zijn niet zo heet, zeker niet als je ze roostert. Pepers uit de toko daarentegen ;-).