4.09 van 12 stemmen

Kip cashew met krokante kippendijen

1 uur 30 min
Hoofdgerecht
Aziatisch

Er zijn gerechten die ik iedere week wel wil eten. Deze kip cashew met krokante kippendijen is er een van. De kippendijen worden er eerst voor gefrituurd en daarna hussel je ze door de zelfgemaakte saus op basis van onder andere oestersaus, sjalot, knoflook, vissaus en limoensap. Heerlijk sticky en …

Er zijn gerechten die ik iedere week wel wil eten. Deze kip cashew met krokante kippendijen is er een van. De kippendijen worden er eerst voor gefrituurd en daarna hussel je ze door de zelfgemaakte saus op basis van onder andere oestersaus, sjalot, knoflook, vissaus en limoensap. Heerlijk sticky en vol van smaak, oftewel een umamibom.

Zoek je een snelle kip cashew voor doordeweeks die binnen 30 minuten klaar is? Kijk dan ook eens hier.

kip cashew met krokante kippendijen 4

Uiteraard gaan er ook cashewnoten in deze kip cashew. Veel meer dan je normaal zou krijgen in een afhaalbakje. Ik frituur ze ook even kort (met de nadruk op kort!), zodat ze een lekkere bite en smaak krijgen. Wat ik er ook in doe? Nou, groente. Grove stukken ui, paprika en lente-ui die ik eerst op hoge temperatuur wok en op smaak breng met zout en sesamolie. Die hussel je later ook door die fantastische saus. Beetje witte rijst erbij en dan kan het grote genieten beginnen.

Voordat we gaan koken wil ik jullie nog wat vertellen over mijn inspiratiebronnen voor dit recept. Mocht je nou in de omgeving Haaglanden wonen dan heb je vast wel eens gehoord van Toko Eddo uit Voorburg die in de wijde omtrek bekend staan om hun kip cashew. Mijn recept is niet, ik herhaal niet, een poging om dit ‘wereldberoemde’ recept na te maken. Da’s namelijk bijna niet te doen. Wel is dit een kruising tussen mijn smaakherinnering van hun kip cashew en de Thaise kip cashew die ik altijd bestel bij Thai Fresh Express in Zoetermeer, mijn tweede favoriet. Lekker fusion dus ;-).

kip cashew met krokante kippendijen 3

Ingrediënten

  • 300 gr kippendijen
  • zout
  • peper
  • 2 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 25 gr maizena
  • 1 l zonnebloem- of frituurolie + extra olie voor het wokken
  • 125 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten
  • 1 rode paprika, in grove stukken
  • 1 gele paprika, in grove stukken
  • 1 ui, in grove stukken
  • 2 stengels lente-ui, in grove stukken
  • optioneel: sesamolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 duim verse gember, fijngehakt
  • 1 of 2 rode pepers naar smaak, zie notities, in dunne ringetjes
  • 2 stengels lente ui, in dunne ringetjes
  • 125 gr oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 125 ml water
  • 3 el donkerbruine basterdsuiker
  • optioneel: 1 el ketjap
  • 1 limoen
  • serveer erbij: witte rijst

Ook nodig

  • handig: vinyl handschoenen voor als je met de kip aan de slag gaat
  • vuurvaste pan met dikke bodem (tussen de 24 en 28 cm doorsnede) of een frituurpan
  • handig: frituurthermometer
  • metalen schuimspaan
  • keukenrol
  • vuurvaste tang
  • wok
  • Snijd de kippendijen in dunne reepjes, ze hoeven niet allemaal hetzelfde formaat te hebben. Doe ze in een kom en strooi er royaal zout en peper over. Klop de eieren los en schenk dit over de kip heen. Meng goed door elkaar.
  • Vul een tweede kom met het zelfrijzende bakmeel en de maizena. Hussel alle kipreepjes vanuit het eimengsel door het meelmengsel en zorg dat reepjes rondom goed bedekt zijn. Leg ze daarna op een platte schaal.
  • Tip: tijdens het snijden en paneren doe ik altijd vinyl wegwerphandschoenen aan. Dan blijft de boel niet zo plakken en het scheelt een hoop geschrob. Doe de handschoenen wel uit als je gaat frituren ;-).
  • Als je een frituurpan hebt dan ga je die voorverwarmen. Zo niet, dan schenk je een liter zonnebloemolie in een vuurvaste pan met dikke bodem waar je in kunt frituren. Verhit de pan en verwarm de olie tot 180 graden.
  • Tip: Ik gebruik er een gietijzeren braadpan voor. Die van mij heeft een doorsnede van 28 cm en daar is 1 liter olie voldoende voor. Na het frituren en (volledig) afkoelen schenk je de olie door een zeef weer terug in de fles. Daarna kun je ‘m weer hergebruiken voor een volgend frituuravontuur.
  • Als de olie een temperatuur van 170 graden heeft bereikt, strooi je de cashewnoten in het hete vet. Schep de cashewnoten gelijk om met je metalen schuimspaan. Zorg dat ze een minuutje in beweging blijven waarin ze zullen gaan bruinen. Daarna kun je ze uit het vet scheppen op een bord waar je wat keukenpapier op hebt gelegd. Laat uitlekken.
  • Zorg dat de temperatuur weer op 180 graden komt en ga dan in delen de gepaneerde kipreepjes frituren. Lekker rustig, maar een stuk of 6 tot 8 per keer. Zo hebben ze de ruimte. Ik werk altijd met een vuurvaste tang waarmee ik ze af en toe omkeer en uit het vet kan halen. Als ze mooi goudbruin en krokant zien, kunnen ze eruit. Zorg dat je een grote schaal hebt klaarstaan die bedekt is met 2 lagen keukenrol. Leg daar de krokante kippendijen op als ze uit het vet komen, met een beetje ruimte rondom, en laat uitlekken. Als de volgende batch eraan komt, schuif je ze een beetje naar de zijkant zodat je weer ruimte hebt voor de volgende. Of je legt ze op een andere schaal. Had ik al gezegd dat je relatief veel kommen en schalen nodig hebt? 😉
  • Ondertussen verhit je je wok op hoge temperatuur en daarin wok je de paprika, ui en lente-ui met een snuf zout in een scheutje olie. Dit duurt maar een paar minuten en de groenten hoeven alleen maar een beetje te blakeren en beetgaar te zijn. Roer op het laatst optioneel een scheutje sesamolie erdoor en schep over in een, jawel nog een, bakje.
  • In dezelfde wok schenk je weer wat olie. Fruit hierin op middellaag vuur de sjalot, knoflook en gember voor 5 minuten. Roer regelmatig en zet het vuur lager als het gaat verkleuren. Roer daarna de rode peper en lente-ui erdoor, bak nog een paar minuten.
  • Meng ondertussen de oestersaus, sojasaus, vissaus en water door elkaar en schenk dit in de pan. Roer de bruine basterdsuiker erdoor en laat 5 minuten op middellaag vuur pruttelen. Roer regelmatig en proef op het einde om te bepalen of je ‘m nog iets zoeter wilt. Een eetlepel ketjap manis doet dan wonderen. Voor de balans voegde ik nog het sap van een halve limoen toe. Roer door en laat nog een aantal minuten pruttelen. Laat de saus niet inkoken, maar alleen wat indikken zodat ‘ie lekker sticky wordt.
  • Dan komt het magische moment. Schep de krokante kippendijen, cashewnoten en gewokte groenten door je zalige saus, net zolang tot alle onderdelen bedekt zijn met een laagje saus. Serveer daarna met je gekookte witte rijst in kommen en geniet!

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Het frituren van de kippendijen is de grootste klus. Terwijl je dat rustig aan het doen bent, kun je op de andere pitten met gemak de overige stappen doen. Dus het bakken van de groenten en het maken van de saus. Zorg dan wel dat je vooraf vast alles hebt gesneden, dan kun je lekker efficiënt doorwerken.
  • Ben je niet zo’n held in frituren? Je kunt deze kip cashew ook maken met gebakken kippendijen. Sla alle frituurstappen dan over en bak eerst de cashewnoten in een droge wok (middellaag vuur zodat ze niet aanbranden), voeg daarna plantaardige olie toe en wok reepjes kippendij gaar met zout en peper. Halverwege gaan de groenten erbij en op het laatst hussel je het geheel door de saus. Maar let op, je hebt dan dus géén krokante kippendijen ;-).
  • De mate van pittigheid bepaal je zelf door minder of meer rode peper toe te voegen. Door een puntje van de peper af te bijten heb je snel genoeg door hoe pittig de peper is. Hoe je van flinke pit, dan kun je ook een rawit peper gebruiken.
  • Bereiding: 1,5 uur
kip cashew met krokante kippendijen 2

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)