Koken op inductie, waar let je op?

In de eerste aflevering van mijn Van gas los-trilogie werd al duidelijk dat ik ga overstappen van koken op gas naar elektrisch koken. Omdat ik nog geen idee had welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van elektrisch koken heb ik me daar goed over laten voorlichten. En vandaag is het tijd om keuzes te maken!

In aflevering 2 kun je precies zien welke keuzes ik heb gemaakt voor thuis, kijk je weer mee?

Keuze 1: Voor welke inductiekookplaat kies je?

Er zijn tal van inductiekookplaten verkrijgbaar in de markt. Prijzen zijn onder andere afhankelijk van het aantal kookzones, extra functionaliteiten, het materiaal en merk. Voor € 249,- kun je al een inbouw inductiekookplaat aanschaffen en vanaf daar kun je het qua prijs zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om naast de ‘gewone’ kookplaat ook nog een losse wok inductiekookplaat in te bouwen. Deze keramische plaat heeft een kuil waar een echte (ronde!) wok in past en dat zorgt ervoor dat je op exact dezelfde wijze kunt wokken als op gas.

Meer over de opties kun je zien in aflevering 1. Er zijn nu zelfs al kookplaten op de markt waar een keramische bak in is verwerkt waarin je onder andere kunt stomen en frituren. Multifunctioneel dus. Dit is nog zeer prijzig in aanschaf, maar laat wel zien dat er enorm geïnnoveerd wordt op het gebied van inductiekoken.

koken-op-inductie-waar-let-je-op-5

Ik heb uiteindelijk gekozen voor een 5-zone inbouw inductiekookplaat van KitchenAid die precies in het ‘gat’ van 90cm breed past waar eerst mijn inbouw gaskookplaat zat bevestigd. Links en rechts zitten 2 losse zones die je ook aan elkaar kunt koppelen zodat je er bijvoorbeeld een grill- of tepanyakiplaat op kunt zetten (mijn Mr. Heeft de tepanyakiplaat al voor zichzelf besteld als kerstcadeau). In het midden zit een 5kw zone voor het heftige werk. Ideaal voor een wok of een grote stoofpan.

De bediening is super simpel en er zitten allemaal extra functionaliteiten op die mijn leven toch echt een beetje makkelijker maken in de keuken. Zoals een powerboost-knop waarmee het water binnen een paar minuten kookt. Gaat nog sneller dan in een waterkoker en is dus ook duurzamer. Ook handig straks voor het opwarmen van de babyflesjes! Ook zit er een timer (per zone in te stellen, zo fijn), pauzeknop, restwarmte indicator, oververhittingsblokkering en kinderslot op.

Keuze 2: Met welke pannen ga je koken?

Een van de meest gestelde vragen sinds ik aan dit avontuur ben begonnen: moet je al je pannen vervangen als je overstapt van gas naar inductie? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend en afhankelijk van 2 belangrijke factoren:

 1. De pan moet een magnetische bodem hebben anders kan deze niet ‘communiceren’ met het magnetische veld in je kookplaat.
 2. Als een pan wel geschikt is, maar je hebt ‘m al gebruikt op gas dan moet je zeker weten dat de bodem niet bol of hol is.

koken-op-inductie-waar-let-je-op-6

Ik heb al mijn pannen laten testen bij Kookpunt in Rotterdam en daaruit kwam naar voren dat ik ongeveer de helft moest vervangen. In het filmpje krijg je zeer uitgebreide informatie daarover.

Mijn belangrijkste tip voor je pannen: doe eerst de test en behoud wat je niet hoeft te vervangen. Kijk vervolgens welke je echt moet vervangen omdat je die nou eenmaal regelmatig gebruikt en maak een lijstje van pannen die je nog graag in de toekomst zou willen aanschaffen. Altijd leuk voor een verjaardag of feestdag om op je verlanglijstje te schrijven!

Waar let je nog meer op?

Er zijn nog een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden bij de overstap van gas naar inductie:

 • Je hebt zeer waarschijnlijk een elektricien nodig die de juiste aansluitingen aanlegt onder of in de buurt van je kookplaat. In sommige gevallen heb je dan ook een extra groep nodig in de meterkast. Laat de elektricien eerst een offerte maken zodat je goed zicht hebt op de totaalkosten (aanschaf kookplaat + pannen + elektricien).
 • Als je dan toch overstapt naar inductie, kies dan ook gelijk voor groene stroom bij je energieleverancier. Dit zorgt ervoor dat je echt volledig klimaatneutraal kookt.

Laatste wat ik nog wil bespreken, ook al is het geen regelpuntje, betreft het wel of niet ‘gezond’ koken op inductie. Ik heb van een aantal van jullie de vraag gekregen of het magnetische veld van inductie schadelijk is voor de gezondheid op lange termijn. In sommige gevallen werd het zelfs vergeleken met de straling in de magnetron.

Ik kan daar heel kort over zijn: koken op inductie is niet schadelijk voor je gezondheid. Het woord ‘magnetisme’ is wellicht verwarrend, maar het magnetische veld is alleen nodig om de pan te verwarmen. Dit is geen straling en verwarmt ook niet het eten in de pan, alleen de pan zelf. Wil je hier meer over lezen, bekijk dan ook eens dit artikel.

Mijn keuzes zijn gemaakt en over een paar weken wordt mijn nieuwe inductiekookplaat al geplaatst. Inmiddels kan ik niet meer wachten! Uiteraard ga ik jullie daar alles over vertellen, inclusief een filmpje van het eindresultaat. Heb je in de tussentijd vragen, stel ze dan gerust hieronder en dan kom ik er snel op terug!

Francesca gaat ‘van gas los’ in opdracht van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en zichzelf. Ze doet dit in samenwerking met Stichting HIER klimaatbureau, KitchenAid Benelux, Kookpunt, Uit Je Eigen Stad en Mediarchitect. Lees hier onze disclaimer.

Videoproductie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Koken op inductie, waar let je op?”

 1. wij koken ook op inductie en wil nooit meer wat anders!! ook op gas en keramisch gekookt maar inductie blijf ik het fijnste vinden

 2. Het blijft interessant. Onze nieuwe keuken werd in september geplaatst, ook met inductievuur. Eerst wilde ik graag gas maar uiteindelijk me toch laten overtuigen door de voordelen van inductie. Wij hebben zelf een AEG met flexzone. Die van Kitchen Aid is ook echt prachtig zeg!
  Ik heb onze pannen getest door er een magneetje aan te houden, 2 oude ikea pannen en een grilpan zijn verhuist naar mijn moeder sindsdien 🙂

 3. Al sinds 1994 kook ik op inductie. Ik zou niet anders willen. Bevalt heel goed. Ik had eerst een plaat van 60cm breed met vier pitten. Nu kook ik al weer een aantal jaren op een plaat van 90cm met 5 pitten.

 4. sinds heel kort ben ik van gas overgestapt op inductie en dat op de leeftijd van 77 jaar. Ik wil het absoluut leren, maar het lukt me maar niet. Ik heb er een van bauknecht en ik krijg hem wel aan en kan ook de kookhoogte instellen, bijv. nr 8 0f 9, maar als het kookt krijg ik hem op de min knop niet naar beneden. Wel komt er een H, wat betekent dat hij warm is …en blijft?Ik snap wel dat jouw plaat andere aanwijzingen heeft maar heb jij misschien al een fimpje gemaakt hoe het werkt en ik krijg ook een u teken, wat geloof ik betekent dat de pan te klein is, maar dat klopt niet altijd. Als mijn vraag te lastig is voor je, geeft niets. Ik blijf zoeken naar hulp. Hoe weet ik nog niet want ik ken geen inductie kokers.

  1. Hi Maria, ik heb zelf geen bauknecht maar als je de warmte niet naar beneden kunt krijgen door op de min knop te drukken dan zou ik denken dat je plaat defect is. Dat moet namelijk vlekkeloos werken. Heb je nog garantie, neem dan contact op met de winkel waar je ‘m hebt gekocht en maak daar melding van.
   De H betekent dat de plaat nog warm is na het uitzetten totdat deze is afgekoeld (dat moet redelijk snel gaan), daarna verdwijnt de H. Het u-teken verschijnt inderdaad als er iets niet goed gaat en de plaat geen contact meer maakt met de pan. In mijn geval, als ik de pan optil om even om te schudden bijvoorbeeld.
   Hoop dat dit wat van je vragen beantwoord! Succes, komt vast helemaal goed 🙂

 5. Hallo,

  Hier een studentje, bezig met warmtenetwerken, die verdwaald raakte op het internet en op deze leuke website terecht kwam. Ik heb aflevering twee ook even gekeken en wilde graag wat toevoegen:

  4:00 Testje klopt, terminologie niet (het materiaal van de pan moet ferromagnetisch zijn zodat hij reageert op het wisselende magnetisch veld van de inductie kookplaat).
  4:35 De pannen hoeven bij inductie volgens mij niet vlak te zijn, dit geldt alleen voor keramisch waarbij de warmteoverdracht via conductie plaatsvindt.
  https://www.plezierindekeuken.nl/inductie-koken-vaak-gehoorde-misverstanden-over-koken-op-inductie/
  8:10 De wiebelende wok is ook op te lossen met zoiets als de Electrolux Infinite Wok Set. De wokhouder is van RVS,wat niet tot zwak magnetisch is en dus niet warm wordt met inductie koken.
  https://www.youtube.com/watch?v=vczCrkJWXX0
  11:00 Super goed van je dat je die twee meiden met actuele kennis hebt uitgenodigd!

 6. Ik heb mijn pannen getest met de draagbare Tillreda kookplaat van Ikea. (€40,-) Een prima manier om inductie koken uit te proberen!

 7. Ik kon goed koken met gas maar nu ik een inductie inbouw apparaat heb, heb ik het gevoel weer van voren afaan moet beginnen heeft u voor mij een eenvoudige webpagina waar ik dingen kan leren? M.vr.gr. Hans.

Reacties zijn gesloten.