Overstappen van gas naar elektrisch koken

Gas als bron van energie gaat verdwijnen. Dat zal niet morgen, volgende week of volgend jaar zijn, maar het komt sneller dichterbij dan je denkt. Dat we in de toekomst geen aardgas meer zullen gebruiken is een heel goede ontwikkeling en dat gebeurt niet om ons te pesten. Gasreserves raken …

Gas als bron van energie gaat verdwijnen. Dat zal niet morgen, volgende week of volgend jaar zijn, maar het komt sneller dichterbij dan je denkt.

Dat we in de toekomst geen aardgas meer zullen gebruiken is een heel goede ontwikkeling en dat gebeurt niet om ons te pesten. Gasreserves raken op en we kunnen niet oneindig onze planeet uitputten. Doel is dat we met z’n allen richting een klimaatneutraal Nederland bewegen en zoals de plannen er nu uitzien zullen we daar zijn in 2050. Ik wil hier mijn steentje aan bijdragen, voor mezelf maar vooral voor mijn kinderen. En hoe kan ik dat nou beter doen dan door afscheid te nemen van mijn gaskookplaat. Jawel, ik ga van gas los!

Afscheid nemen van je gasfornuis, het kan echt

Laat ik beginnen met benadrukken dat ik een verstokte gaskookster ben. Ik hou echt van mijn gaskookplaat. Vroeger, als puber, kookte ik op een traditioneel elektrische kookplaat bij mijn moeder thuis. Dat was geen feest. Vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen en voor het eerst een gaspitje aanstak heb ik nooit meer anders gekookt. Daardoor ken ik alle argumenten om nooit afscheid te willen nemen van mijn gaskookplaat. Maar eigenlijk zijn dat gewoon excuses waarmee ik mezelf beperk in mijn eigen duurzame groei.

In de afgelopen jaren zijn er gigantisch veel nieuwe ontwikkelingen geweest op het gebied van elektrisch koken en dat zal de komende jaren alleen maar meer zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook wokken op inductie en is de snelheid van de ‘vlam’ (oftewel de hitte) heel goed te reguleren. Ook de pannen worden steeds slimmer en communiceren met je kookplaat. Zo kun je bijvoorbeeld beter grillen en kan een pan bijna niet meer oververhitten. Maar daar moeten we aan wennen, ik ook.

Tot mijn verbazing blijkt trouwens dat deze overstap in de horeca, zeker in de toprestaurants, al heel lang bezig te zijn. Topkoks koken tegenwoordig elektrisch en tv-kok Julius Jaspers gaf zelfs in het AD aan dat het gasfornuis ouderwets is. Ook in kookprogramma’s, denk aan 24Kitchen bijvoorbeeld, zie je al bijna geen gas meer in beeld.

Maar waar begin je en wanneer?

Allemaal leuk en aardig, maar moeten we dan allemaal nu overstappen van gas op elektrisch koken? Nee, geen directe paniek nu, want we hebben nog even. Wel is het belangrijk dat we gaan beseffen dat gas verdwijnt en dat we ons goed laten informeren over de alternatieven.

En als het gaat om koken ben ik vanaf vandaag jullie vraagbaak! Want ik ga namelijk over en dat gaat wel snel gebeuren. In samenwerking met diverse partijen duik ik in de wereld van elektrisch koken en heb daar 3 informatieve filmpjes van gemaakt. Vandaag deel ik aflevering 1 met jullie waarin ik me ga oriënteren en eindelijk snap wat elektrisch koken nou echt is en welke opties er zijn. Benieuwd naar alles wat ik ontdek, bekijk dan zeker de aflevering. Een ding is zeker, na het kijken hiervan weet je direct alles over de mogelijke opties!

Voor ieder huis een andere keuze

Er zijn een paar dingen die ik nog wil toevoegen aan de informatie uit het filmpje, omdat ik dat belangrijk vind.

  1. Laat jezelf voorlichten door een expert die verstand van zaken heeft en zo onafhankelijk mogelijk is. In mijn geval liet ik me voorlichten door Ron van KitchenAid, omdat ik anderhalf jaar geleden een keuken van hen heb gekocht. Ik wilde daarom een kookplaat van hetzelfde merk weer terug in hetzelfde gat. Maar iedereen is natuurlijk vrij in het kiezen van een eigen merk of oplossing.
  2. Voor iedere portemonnee is er een andere oplossing. Er zijn al elektrische oplossingen vanaf € 199,- en je kunt het vervolgens zo gek maken als je zelf wil. Ik heb hieronder het lijstje met de vanafprijzen opgenomen zoals deze ook in het filmpje worden behandeld. Let wel: inductie is de meest energiezuinige oplossing (naast het gebruiksgemak en kookplezier) en de vanafprijzen daarvoor liggen hoger dan traditioneel elektrisch of keramisch.
  3. Je hoeft niet morgen al om, daar hebben we in Nederland echt nog wel even voor. Houd er alleen wel rekening mee dat gasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen binnenkort (voor 2020) al niet meer toegestaan worden. Het is daarom heel onverstandig om nu nog naar gasoplossingen te kijken als je met een nieuwbouwwoning bezig bent. Een zichzelf respecterende keukenspeciaalzaak zou dat ook eigenlijk niet meer mogen adviseren.
  4. Nederland wordt tussen 2035 – 2050 steeds klimaatneutraler. Dat houdt in dat bestaande woningen met gasaansluitingen allemaal overgaan op andere energiebronnen.
  5. Naast de aanschaf van een nieuwe kookplaat zal je in je keuken ook moeten kijken naar de juiste aanleg van elektra en analyse van je pannencollectie. Op dit laatste punt kom ik in aflevering 2 nog uitgebreid terug.
  6. Duurzaam koken behelst uiteindelijk meer dan alleen de aanschaf van een elektrische kookplaat. Lees ook eens dit artikel van Milieu Centraal waarin je veel informatie vindt over zuinig koken.

Vanafprijzen inbouw kookplaten

Kookplaat inbouw traditioneel elektrisch*
Vanaf € 155,99

Kookplaat inbouw keramisch*
Vanaf € 199,-

Kookplaat inbouw inductie*
Vanaf € 249,-

Meer informatie over de KitchenAid inbouw kookplaten vind je trouwens hier.

*Bron: CoolBlue.nl

Vanafprijzen losse fornuizen (combi kookplaat + oven)

Fornuis traditioneel elektrisch*
Vanaf € 229,-

Fornuis keramisch*
Vanaf € 369,-

Fornuis inductie*
Vanaf € 599,-

*Bron: CoolBlue.nl

van-gas-los-overstappen-van-gas-naar-elektrisch-koken-4

Tot zover mijn oriëntatie voor het ‘van gas los-gaan’. Ik heb voldoende informatie in huis waarmee ik mijn huiswerk kan gaan doen. Over drie weken kom ik weer bij jullie terug met aflevering 2 waarin ik mijn besluit neem en met al mijn pannen naar Kookpunt in Rotterdam rij om daar alles te weten te komen over elektrisch koken. Heb je in de tussentijd vragen, stel ze dan gerust hieronder en dan kom ik er snel op terug!

Francesca gaat ‘van gas los’ in opdracht van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en zichzelf. Ze doet dit in samenwerking met Stichting HIER klimaatbureau, KitchenAid Benelux, Kookpunt, Uit Je Eigen Stad en Mediarchitect. Lees hier onze disclaimer.

Videoproductie verzorgd door DeedyLicious.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer