Overstappen van gas naar elektrisch koken

Gas als bron van energie gaat verdwijnen. Dat zal niet morgen, volgende week of volgend jaar zijn, maar het komt sneller dichterbij dan je denkt. Ik schreef, mede daarom, onlangs ook een brief aan Minister Stef Blok.

Dat we in de toekomst geen aardgas meer zullen gebruiken is een heel goede ontwikkeling en dat gebeurt niet om ons te pesten. Gasreserves raken op en we kunnen niet oneindig onze planeet uitputten. Doel is dat we met z’n allen richting een klimaatneutraal Nederland bewegen en zoals de plannen er nu uitzien zullen we daar zijn in 2050. Ik wil hier mijn steentje aan bijdragen, voor mezelf maar vooral voor mijn kinderen. En hoe kan ik dat nou beter doen dan door afscheid te nemen van mijn gaskookplaat. Jawel, ik ga van gas los!

Afscheid nemen van je gasfornuis, het kan echt

Laat ik beginnen met benadrukken dat ik een verstokte gaskookster ben. Ik hou echt van mijn gaskookplaat. Vroeger, als puber, kookte ik op een traditioneel elektrische kookplaat bij mijn moeder thuis. Dat was geen feest. Vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen en voor het eerst een gaspitje aanstak heb ik nooit meer anders gekookt. Daardoor ken ik alle argumenten om nooit afscheid te willen nemen van mijn gaskookplaat. Maar eigenlijk zijn dat gewoon excuses waarmee ik mezelf beperk in mijn eigen duurzame groei.

In de afgelopen jaren zijn er gigantisch veel nieuwe ontwikkelingen geweest op het gebied van elektrisch koken en dat zal de komende jaren alleen maar meer zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook wokken op inductie en is de snelheid van de ‘vlam’ (oftewel de hitte) heel goed te reguleren. Ook de pannen worden steeds slimmer en communiceren met je kookplaat. Zo kun je bijvoorbeeld beter grillen en kan een pan bijna niet meer oververhitten. Maar daar moeten we aan wennen, ik ook.

Tot mijn verbazing blijkt trouwens dat deze overstap in de horeca, zeker in de toprestaurants, al heel lang bezig te zijn. Topkoks koken tegenwoordig elektrisch en tv-kok Julius Jaspers gaf zelfs in het AD aan dat het gasfornuis ouderwets is. Ook in kookprogramma’s, denk aan 24Kitchen bijvoorbeeld, zie je al bijna geen gas meer in beeld.

Maar waar begin je en wanneer?

Allemaal leuk en aardig, maar moeten we dan allemaal nu overstappen van gas op elektrisch koken? Nee, geen directe paniek nu, want we hebben nog even. Wel is het belangrijk dat we gaan beseffen dat gas verdwijnt en dat we ons goed laten informeren over de alternatieven.

En als het gaat om koken ben ik vanaf vandaag jullie vraagbaak! Want ik ga namelijk over en dat gaat wel snel gebeuren. In samenwerking met diverse partijen duik ik in de wereld van elektrisch koken en heb daar 3 informatieve filmpjes van gemaakt. Vandaag deel ik aflevering 1 met jullie waarin ik me ga oriënteren en eindelijk snap wat elektrisch koken nou echt is en welke opties er zijn. Benieuwd naar alles wat ik ontdek, bekijk dan zeker de aflevering. Een ding is zeker, na het kijken hiervan weet je direct alles over de mogelijke opties!

Voor ieder huis een andere keuze

Er zijn een paar dingen die ik nog wil toevoegen aan de informatie uit het filmpje, omdat ik dat belangrijk vind.

 1. Laat jezelf voorlichten door een expert die verstand van zaken heeft en zo onafhankelijk mogelijk is. In mijn geval liet ik me voorlichten door Ron van KitchenAid, omdat ik anderhalf jaar geleden een keuken van hen heb gekocht. Ik wilde daarom een kookplaat van hetzelfde merk weer terug in hetzelfde gat. Maar iedereen is natuurlijk vrij in het kiezen van een eigen merk of oplossing.
 2. Voor iedere portemonnee is er een andere oplossing. Er zijn al elektrische oplossingen vanaf € 199,- en je kunt het vervolgens zo gek maken als je zelf wil. Ik heb hieronder het lijstje met de vanafprijzen opgenomen zoals deze ook in het filmpje worden behandeld. Let wel: inductie is de meest energiezuinige oplossing (naast het gebruiksgemak en kookplezier) en de vanafprijzen daarvoor liggen hoger dan traditioneel elektrisch of keramisch.
 3. Je hoeft niet morgen al om, daar hebben we in Nederland echt nog wel even voor. Houd er alleen wel rekening mee dat gasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen binnenkort (voor 2020) al niet meer toegestaan worden. Het is daarom heel onverstandig om nu nog naar gasoplossingen te kijken als je met een nieuwbouwwoning bezig bent. Een zichzelf respecterende keukenspeciaalzaak zou dat ook eigenlijk niet meer mogen adviseren.
 4. Nederland wordt tussen 2035 – 2050 steeds klimaatneutraler. Dat houdt in dat bestaande woningen met gasaansluitingen allemaal overgaan op andere energiebronnen.
 5. Naast de aanschaf van een nieuwe kookplaat zal je in je keuken ook moeten kijken naar de juiste aanleg van elektra en analyse van je pannencollectie. Op dit laatste punt kom ik in aflevering 2 nog uitgebreid terug.
 6. Duurzaam koken behelst uiteindelijk meer dan alleen de aanschaf van een elektrische kookplaat. Lees ook eens dit artikel van Milieu Centraal waarin je veel informatie vindt over zuinig koken.

Vanafprijzen inbouw kookplaten

Kookplaat inbouw traditioneel elektrisch*
Vanaf € 155,99

Kookplaat inbouw keramisch*
Vanaf € 199,-

Kookplaat inbouw inductie*
Vanaf € 249,-

Meer informatie over de KitchenAid inbouw kookplaten vind je trouwens hier.

*Bron: CoolBlue.nl

Vanafprijzen losse fornuizen (combi kookplaat + oven)

Fornuis traditioneel elektrisch*
Vanaf € 229,-

Fornuis keramisch*
Vanaf € 369,-

Fornuis inductie*
Vanaf € 599,-

*Bron: CoolBlue.nl

van-gas-los-overstappen-van-gas-naar-elektrisch-koken-4

Tot zover mijn oriëntatie voor het ‘van gas los-gaan’. Ik heb voldoende informatie in huis waarmee ik mijn huiswerk kan gaan doen. Over drie weken kom ik weer bij jullie terug met aflevering 2 waarin ik mijn besluit neem en met al mijn pannen naar Kookpunt in Rotterdam rij om daar alles te weten te komen over elektrisch koken. Heb je in de tussentijd vragen, stel ze dan gerust hieronder en dan kom ik er snel op terug!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Francesca gaat ‘van gas los’ in opdracht van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en zichzelf. Ze doet dit in samenwerking met Stichting HIER klimaatbureau, KitchenAid Benelux, Kookpunt, Uit Je Eigen Stad en Mediarchitect. Lees hier onze disclaimer.

Videoproductie verzorgd door DeedyLicious.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Overstappen van gas naar elektrisch koken”

 1. Fijn, iemand die net als ik ook ‘van gas los’ wil. Al zal mijn weg ws wel anders zijn, omdat ik in een woning huur, en dus met de verhuurder in overleg moet om de zaken te regelen. Zeker als ik ook de cv en warmwatervoorziening wil aanpassen. Maar ik zie het ook als een proces, dat best wat tijd mag kosten. Ik kijk in ieder geval graag mee bij dit proces, kan er tenslotte van leren.

 2. Jammer dat er niets over verbruik staat gas versus elektrisch

  1. Daar had ik ook graag meer over willen weten, het verbruik. Ik overweeg ook over te stappen in m`n huurwoning. En ik weet dat van aardgas duurder is dat elektriciteit. Maar verbruiken de verschillende fornuizen ook meer stroom in verhouding met gas of ben je in kosten ook voordeliger uit als je elektrisch kookt? (Dus los van het milieu plaatje waar ik het voor wil doen.)

 3. Vond video heel duidelijk. Ik ontvang graag de volgende video’s van Francesca en hoop dan meer inzicht te krijgen in de kosten.

 4. Na het lezen van je artikel mis ik informatie over het aanpassen /uitbreiden van je electriciteitvoorziening. Naar mijn mening moet er een groep bij geplaatst worden door een electricien. Weet je ook wat hier de kosten voor zijn?

  1. Dat klopt, er moet een groep bij. In een van de filmpjes wordt dit ook behandeld. De kosten van de elektricien zijn afhankelijk van de hoeveelheid werk. Dit verschilt per keuken en daar is geen vast antwoord op te geven.

 5. Hallo, je geeft toe lichting over kook platen en later over pannen, maar ik neem aan dat de groep in je meterkast ook veranderd moet worden, komt dit ook nog ter spraken?
  Wij denken om ook over te stappen en wonen in een huurhuis, ik lees verder op dat dit natuurlijk ook met goed vinden van de verhuurder moet.

 6. Het is natuurlijk een “hot” topic, elektrisch koken en, ook ik dacht er serieus over om op inductie over te stappen.
  Zeker daar ik alleen gas gebruik om te koken.
  Een probleem waar echter niemand over praat is het feit dat je zeker twee, liefst drie fasen (krachtstroom) nodig hebt om inductie te kunnen koken.
  De kosten om dit aan te laten leggen (Alleen al de aansluiting in de meterkast) liegen er niet om.
  In mijn geval zijn er drie fasen aanwezig, alleen niet afgezekerd en mijn meter is enkel fase.
  Kosten : € 242,05

  Dit komt even bovenop de rekensom van aanschaf kookplaat, afsluiten gas etc.
  Waarmee het rendement ineens een flink stuk minder interessant wordt.

  Wanneer de regering nu serieus wil dat we van het gas afstappen, zouden ze dit toch eerst eens moeten aanpakken.

  1. Maar daarmee (in mijn geval tenminste) gebruik je geen gas meer en betaal je dus ook geen vastrecht e.d. voor je gas aansluiting (a +/- 200 per jaar), of zie ik dit verkeerd?

  2. 242 Euro, dan heb je geluk. De elektricien in het dorp rekent dit bedrag alleen voor het plaatsen van het stopcontact. Daarbij kwam nog ongeveer 1000,00 voor een nieuwe meterkast. Hij kwam niet kijken en de offerte zou ik nog wel krijgen, het had het te druk om langs te komen. Op mails waarom een nieuwe meterkast, geeft hij geen antwoord. Ga toch maar ergens anders vragen ook al wil ik bedrijven in het dorp best helpen maar dit gaat te ver. ( ik woon in een huurhuis en de verhuurder doet niets, alles is voor eigen rekening)

 7. We kunnen de gasaansluiting nog lang niet missen omdat we ook gas gebruiken voor verwarming en om te douchen. Dus het vastrecht blijf je gewoon betalen. En als er, zoals in mijn geval, stadsverwarming moet komen betaal je daar weer aansluitkosten en vastrechtkosten voor. Het gaat hoe dan ook veel meer kosten dan voor het gas. We kunnen ook nog wel honderd jaar gas uit Rusland betrekken tegen veel lagere kosten. Slimme landen doen dat ook gewoon. Die willen hun burgers niet onnodig op hoge kosten jagen. Nederland heeft zijn gas bijna voor niks aan het buitenland verkocht en daar moeten wij nu voor bloeden!!!! Helaas.

 8. Het is miscchien ook een idee om aan te geven wat het kost om je aansluiting van gas naar elektrisch om te zetten, aan te geven.. en dat dit afgezekerd moet worden in je meterkast..

 9. Hoe kan ik mijn gasplaat weghalen in de keuken en overstappen op inductie ?

Reacties zijn gesloten.