5 van 1 stem

Krokante kippendijen met cidersaus en radijssalade

40 minuten
Hoofdgerecht
Gevogelte

Mij maak je bijzonder gelukkig met een knapperig kippenvelletje. Niet zo’n halfzachte, die parkeer ik altijd bij mijn oudste kind die alle soorten vel nog belieft. Onlangs had ik kippendijen in huis, met vel uiteraard, van Hoeve Biesland en daar besloot ik krokante kippendijen van te maken. Lekker in combinatie …

Mij maak je bijzonder gelukkig met een knapperig kippenvelletje. Niet zo’n halfzachte, die parkeer ik altijd bij mijn oudste kind die alle soorten vel nog belieft. Onlangs had ik kippendijen in huis, met vel uiteraard, van Hoeve Biesland en daar besloot ik krokante kippendijen van te maken. Lekker in combinatie met een frisse radijssalade en wat grove aardappelpuree.

Vlak voordat ik aan de slag ging, kwam de postbode langs met een pakketje. Daarin vond ik 3 smaken van het nieuwe Galipette Cidre. Een cider die gemaakt wordt in Noordwest Frankrijk van verschillende zoete, zure en bittere appels wat goed schijnt te zijn voor het karakter van de cider. En het zorgt ook weer voor de biodiversiteit, omdat ze dus zijn zuinig zijn op elke appelboom.

Ik opende een fles, koelde de inhoud snel met wat ijsblokjes (want koud zijn deze ciders echt het allerlekkerst) en proefde de Bretonse Brut die gemaakt wordt van 100% sap en zonder toevoegingen. Wat een pure cider, ik was op slag verliefd en besloot er ook mee te koken. En zo ontstond de cidersaus die mijn perfect krokante kippendijen begeleidde. Bijna net zo romantisch als het verhaal van de Franse ciders, die we er ook maar gelijk bij dronken.

Wil je zelf ook een Galipette cider proeven? Er zijn 3 varianten (Bretonse Brut, Normandische Biologique en, heel fijn, ook een Non-Alcohol) die te koop zijn bij Crisp, Ekoplaza, Gall&Gall, Marqt, Stach en een aantal lokale biowinkels en slijterijen. Meer informatie vind je op hun site.

En nu gaan we koken. Bon appétit!

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappels
  • zout
  • 200 ml melk
  • 10 gr boter
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • zwarte peper
  • 4 kippendijen mét vel
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zonnebloemolie
  • 1 fles Galipette Cidre Bretonse Brut, zie notities
  • 1 bos radijsjes mét loof
  • olijfolie extra vergine
  • 150 gr doperwten uit de diepvries, vers kan ook, dan wel eerst even blancheren

Aan de slag!

  • Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af. Verwarm de melk met de boter in de pan en voeg de aardappels weer toe, samen met de Parmezaanse kaas. Stamp tot een grove puree en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Houd warm tot serveren.
  • Dep in de tussentijd de kippendijen goed droog met keukenpapier. Meng de koriander, kardemom, knoflook, 1 tl zout, snufje peper en 1 el zonnebloemolie door elkaar en smeer de kippendijen hier helemaal mee in. Leg ze op een plank met het vel naar boven.
  • Verhit een braad- of koekenpan met een royale laag olie op middelhoog vuur. Het vel moet er straks goed in kunnen liggen om goed krokant te worden. Leg de kippendijen op hun vel in het vet en laat in circa 5 - 7 minuten mooi bruin en krokant garen. Laat eerst een paar minuten liggen en schuif daarna af en toe even heen en weer. Vind j het te hard gaan of spettert de boel te hard, zet dan het vuur wat lager. Het hoeft niet snel, maar wel goed.
  • Draai de kippendijen om en bak ze 2 minuten aan de andere kant. Schenk daarna voorzichtig een laag cider in de pan tot halverwege de kippendijen. Maar let op, schenk het niet over de kippendijen heen en zorg dat de cider niet het vel raakt, want dan ben je je krokante velletje kwijt. Zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen zonder deksel zodat de dijen verder garen en je saus inkookt.
  • Snijd terwijl je wacht de radijsjes in dunne plakken en was en droog het radijsloof goed. Ik gebruik hier altijd een slacentrifuge voor.
  • Schep na 10 minuten de krokante kippendijen uit de pan (vel naar boven nog steeds) en houd warm. Bijvoorbeeld in een voorverwarmde oven van 50 graden. Schep tevens de saus uit de pan en houd deze ook warm.
  • In dezelfde pan (maak ‘m vooral niet schoon) schenk je 1 eetlepel olijfolie extra vergine. Bak de radijsjes er kort in met de doperwten. Schep op het laatst het loof erdoor met een snuf zout en peper en bak nog 1 minuut.
  • Zet 4 mooie borden klaar, verwarm ze idealiter ook even voor in de oven, en schep op ieder bord een royale schep van de cidersaus. Leg hier een kippendij op, met het krokante velletje naar boven, en maak de borden verder op met de aardappelpuree en radijssalade. Serveer er eventueel een glas gekoelde Galipette Cidre naar keuze bij, met wat ijsblokjes.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 40 minuten.
  • Op de vraag 'Kan dit ook met een andere cidersoort als ik de Galipette niet kan vinden?' is het antwoord vast en zeker ja. Maar ik weet niet welk ander merk, dat moet je zelf even uitzoeken ;-).

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

De Galipette Cidre kreeg ik cadeau om te proeven.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca