Kruidige broccolisoep met paddenstoelen en pasta

Een van mijn mannen thuis heeft een grote aversie tegen paddenstoelen. Het gaat hem niet om de smaak, maar om de structuur. Zelfs al verstop ik ze, dan proeft hij het nog steeds gelijk. Eenmaal fijngemalen is er niets meer aan de hand en vindt hij de smaak geweldig.

Dat geeft mij gelukkig een beetje speelruimte, want mama hier is echt dol op paddenstoelen! Het liefst perfect gebakken met wat knoflook en kruiden op toast, of gewoon heel veel ervan door mijn pasta. Soms ga ik voor een compromis, zoals in dit geval toen ik deze kruidige broccolisoep met paddenstoelen en pasta maakte. Het werd een flinke maaltijdsoep met heel veel groenten en een beetje ravioli ‘voor de lekker’. Gevuld met porcini (die fijngemalen waren, dus geen probleem), want dat smaakt zo goed erbij. Nou, wij hebben ervan gesmuld thuis hoor! Zelfs jongeheer Jessey at maar liefst 2 kommen op.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 1 kg (2 stronken) broccoli
  • 500 gr paddenstoelen naar keuze (ik ging voor kastanjechampignons en shiitake)
  • bakolijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • zout
  • 2 flinke takjes salie, alleen de blaadjes grof gehakt
  • 10 gram verse tijm, alleen de blaadjes grof gehakt
  • 2 liter groentebouillon
  • optioneel: scheut slagroom of plantaardige kookroom
  • zwarte peper
  • 250 gr ravioli, gevuld met porcini

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten (inclusief wachten)

  1. Snijd van 1 broccolistronk de helft in kleine roosjes en houd die apart. Snijd de rest van de broccoli in stukjes. Inclusief de stronk die je eerst even schilt.
  2. Hak de paddenstoelen grof.
  3. Verhit een soeppan met 2 eetlepels bakolijfolie. Fruit hierin de sjalot met een snufje zout en voeg de kleine roosjes broccoli en paddenstoelen hieraan toe, samen met de kruiden. Bak circa 8 – 10 minuten tot de broccoli zacht begint te worden, maar nog wel een bite heeft. Schep daarna 1/3 uit de pan en houd apart in een bakje voor de garnering later.
  4. Voeg de rest van de broccoli toe aan de pan en schenk de bouillon erbij. Roer door, breng aan de kook en laat circa 15 – 20 minuten pruttelen op middelhoog vuur tot de broccoli gaar is.
  5. Pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg naar smaak eventueel een scheutje slagroom toe en breng verder op smaak met zwarte peper.
  6. Vlak voor het serveren kook je de ravioli, in een apart pannetje, in 4 minuten beetgaar. Giet daarna af.
  7. Schep de broccolisoep in kommen of diepe borden en garneer royaal met ravioli en de apart gehouden groenten. Serveer direct.

Tip: Heb je wat van de broccolisoep met paddenstoelen over? Die kun je in ieder geval 2 – 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast na afkoelen. Of je vriest het direct na het afkoelen in. Vries de ravioli’s niet mee in, dat smaakt niet lekker na het ontdooien. De apart gehouden groenten kunnen wel ingevroren worden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *