4.72 van 7 stemmen

Gingerbread Viennetta ijstaart met karamel popcorn

6 uur 45 minuten
Nagerecht
Kerst

Het sluitstuk van mijn makkelijke kerstdiner voor 2023 is deze Gingerbread Viennetta ijstaart met chocolade en karamel popcorn! Ja, je leest het goed…ik heb een Viennetta ijstaart gemaakt met chocoladelagen ertussen. Maar voordat ik dat deed, bracht ik het vanille-ijs verder op smaak met warme specerijen zoals gember, kaneel en …

Het sluitstuk van mijn makkelijke kerstdiner voor 2023 is deze Gingerbread Viennetta ijstaart met chocolade en karamel popcorn! Ja, je leest het goed…ik heb een Viennetta ijstaart gemaakt met chocoladelagen ertussen. Maar voordat ik dat deed, bracht ik het vanille-ijs verder op smaak met warme specerijen zoals gember, kaneel en piment. Dit gecombineerd met de chocolade en fijngemalen gemberkoekjes is hemels.

Iedereen kan deze Viennetta ijstaart maken, de voorbereidingen zijn echt supermakkelijk. Je bewaart ‘m in de vriezer tot het dessert en op het laatste moment garneer je ‘m met nog meer chocolade, gezouten karamel, fijngemalen gemberkoekjes en karamel popcorn. Wat een knaller van een dessert, geniet ervan!

Meer spectaculaire desserts voor de feestdagen? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

  • 2 bakken vanille-ijs (totaal 1800 ml)
  • 2 – 3 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl pimentpoeder
  • 100 gr pure chocolade
  • 50 gr gemberkoekjes (zie notities)
  • gezouten karamel (zie notities)
  • 1 zak karamel popcorn (zie notities)

Ook nodig

  • grote kom met spatel
  • cakeblik van 25×10 cm
  • vershoudfolie

Aan de slag!

  • Haal het ijs 15 minuten voordat je aan de slag gaat uit de vriezer. Schep het ijs met een spatel in een grote kom en roer het rustig met een spatel door tot het ijs romig wordt.
  • Voeg de specerijen toe. Voor echte gemberfans gebruik je 3 theelepels gemberpoeder. Als het iets milder mag, dan gebruik je 2 theelepels. Spatel dit goed door het ijs tot volledig vermengd. Zet de kom daarna even in de vriezer tot je de chocolade en koekjes hebt voorbereid.
  • Hak de 100 gr pure chocolade grof en smelt het in de magnetron.
  • Tip: Zet daarvoor de magnetron 1 minuut aan en roer het daarna door. Plaats daarna steeds voor maximaal 30 seconden terug terwijl je het steeds doorroert. Zo word je chocolade heel snel mooi vloeibaar. Maar let op dat je de magnetron niet te lang aan zet, want dan verbrandt de chocolade.
  • Maal de gemberkoekjes fijn met de keukenmachine of hakmolen. Of gebruik een ziplock zakje waar je met een deegroller overheen rolt.
  • Bekleed je cakeblik met twee lagen vershoudfolie. Een voor de lange en een voor de korte kant.
  • Tip: Door het cakeblik eerst in te vetten, blijft de vershoudfolie makkelijker plakken en dus op z’n plek.
  • Haal je spiced ijs uit de vriezer en spatel het nog een keer goed door. Nu is het tijd om laagjes te maken. Totaal 5 lagen ijs met daartussen 3 lagen chocolade en 2 lagen met gemalen koekjes:
    –      begin met een laag met 1/5 deel van het ijs
    –      daarover sprenkel je 1/4 deel van de gesmolten chocolade en dan volgen nog
    –      laag met 1/5 deel ijs
    –      laag met 1/3 deel koekjes
    –      laag met 1/5 deel ijs
    –      laag met 1/4 deel chocolade
    –      laag met 1/5 deel ijs
    –      laag met 1/3 deel koekjes
    –      laag met 1/5 deel ijs
    –      laag met 1/4 deel chocolade
  • Zorg ervoor dat iedere laag ijs met de bolle kant van een kleine lepel goed is verdeeld en aangedrukt. Dek het cakeblik af met een laagje vershoudfolie als je klaar bent en zet het blik daarna in de vriezer voor minimaal 6 uur, maar liefst een hele nacht.
  • Het klopt dat je nog een deel chocolade en koekjes over hebt. Dat ga je nog gebruiken voor de garnering.
  • Vlak voor serveren haal je de Gingerbread Viennetta uit de vriezer. Stort ‘m op een mooie schaal en verwijder het folie.
  • Garneer de bovenkant met chocoladeswirls (verwarm de overgebleven chocolade even in de magnetron tot deze weer vloeibaar is), gezouten karamelswirls en een royale ‘berg’ aan karamel popcorn. Daarover komen nog meer swirls chocolade en karamel. Rasp er op het laatst nog wat pure chocolade over. Hoe uitbundiger je ‘m versiert, hoe meer indruk straks als je de schaal op tafel serveert. Oh, en wel direct serveren hè ;-).

Notities

  • Met dit recept maak je een nagerecht voor minimaal 8 personen.
  • De Viennetta ijstaart kun je voorbereiden en in de vriezer laten tot je diner. Het garneren doe je pas op het laatste moment.
  • Ik gebruikte het vanille-ijs van Hertog als basis, maar je kunt voor iedere soort (goede kwaliteit) vanille-ijs gaan. Zelf maken kan natuurlijk, hier vind je een basisrecept.
  • Voor de gemberkoekjes koos ik voor de McVitie’s Gingernuts. Die hebben een lekkere gembersmaak en zijn goed krokant. Farm Brothers heeft ook lekkere citroen-gemberkoekjes die je hiervoor zou kunnen gebruiken.
  • Ik had nog een flesje met gezouten karamel in huis. Hier vind je het recept als je het zelf wilt maken.
  • Bij iedere supermarkt kun je kant-en-klare karamel popcorn kopen.
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Vriezen: minimaal 6 uur, maar een nacht is veel beter
  • Garneren: 15 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)