5 van 3 stemmen

Lamsburger met doperwtenspread, feta en zoetzuur

35 minuten
Hoofdgerecht
burger

Ik ben dol op burgers en maak ze op alle mogelijke manieren. Van de barbecue of uit de grillpan en met vlees, kip, vis of vegetarisch. Je kunt met mij echt alle kanten op ;-). Wat ik echter nog niet eerder had gemaakt was een recept voor een broodje lamsburger. …

Ik ben dol op burgers en maak ze op alle mogelijke manieren. Van de barbecue of uit de grillpan en met vlees, kip, vis of vegetarisch. Je kunt met mij echt alle kanten op ;-). Wat ik echter nog niet eerder had gemaakt was een recept voor een broodje lamsburger. En nu de lente is begonnen, vond ik het daar een perfect moment voor!

Ik combineerde lamsburgers met mijn zalige doperwten-muntspread, zoetzuur en wat verkruimelde feta. Sowieso gaat munt heel goed samen met lamsvlees. Lam is wat meer aanwezig en munt brengt het smaakpalet weer in balans. Het snelle zoetzuur van komkommer en rode ui geeft een fris accent en de verkruimelde feta voegt wat zouts en romigs toe. Ik was echt dol op deze lamsburger!

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • ½ rode ui in dunne ringen
  • 1 flesje rijstazijn, zie notities
  • 400 gr diepvries doperwten
  • 7 takjes munt, alleen de blaadjes
  • 4 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • sap van 1/2 citroen
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 4 lamsburgers, op kamertemperatuur
  • 4 hamburgerbroodjes, naar keuze
  • 80 gr feta, verkruimeld

Aan de slag!

  • Snijd 4 dunne, lange plakken van de komkommer. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kaasschaaf. Meng de plakken komkommer met de ringetjes rode ui in een kommetje. Schenk er royaal rijstazijn over en laat voorlopig even zo staan.
  • Maak ondertussen de doperwtenspread. Blancheer de doperwten 2 - 3 minuten in kokend water. Giet af en spoel na met koud water.
  • Meng de doperwten met de blaadjes munt, basilicum, olijfolie en citroensap in een keukenmachine of hakmolen en maal helemaal fijn tot een spread. Is de spread nog iets te droog? Voeg dan extra olijfolie of een scheutje water toe. Schep daarna over in een bakje en breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de lamsburgers in een koekenpan, grillpan of op de barbecue. Gebruik een klein scheutje plantaardige olie in de pan. Ze hebben circa 6 - 8 minuten per kant nodig. Ik draaide ze geregeld om en draaide de temperatuur lager na het bruin aanbakken van beide zijdes.
  • Snijd tegelijkertijd de hamburgerbroodjes door en gril deze even af in een pan of op de barbecue. Ik vet de zijdes altijd licht in met boter of olijfolie voordat ik ze gril of bak.
  • Giet ondertussen het zoetzuur af in een vergiet en dep wat droger met keukenpapier.
  • Beleg ieder broodje met een royale schep van de doperwtenspread en leg hier een lamsburger op. Garneer naar eigen inzicht met het zoetzuur en de verkruimelde feta. Eindig met de bovenkant van het broodje en serveer direct.
  • Kijk voor bijgerecht suggesties in de notities en geniet van deze heerlijke lamsburger!

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • De lamsburgers heb ik besteld bij Jager&Boer en deze zijn reeds gekruid. Ze zijn verpakt per 2 stuks.
  • Rijstazijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en is zoeter dan reguliere azijn. Ik heb altijd een flesje in huis om sushirijst op smaak te brengen. Maar ook om snel wat zoetzuur te maken. Je koopt het in de supermarkt van het Japanse merk Saitaku of in de toko waar meerdere merken te vinden zijn.
  • Je kunt ook verse doperwten gebruiken voor de spread, deze moet je alleen wat langer blancheren.
  • De doperwtenspread die over blijft, kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Deze blijft zeker 3 dagen goed en kun je lekker op brood of een cracker eten. Je kunt ‘m ook als basis voor een saladedressing gebruiken.
  • Wil je er nog wat bij serveren? Kies dan voor een komkommersalade (je houdt toch wat komkommer over) of maak er een Griekse salade bij. Wat zelfgemaakte tzatziki smaakt er ook heerlijk bij.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer