Spaghetti met tuinbonen en raapstelen

Eigenlijk baal ik enorm van raapstelen. Ik vind ze zo lekker dat ik het niet eerlijk vind dat ze alleen in de lente verkrijgbaar zijn. Wellicht is dat ook wel de reden dat ik een kleine verliefdheid voor ze heb ontwikkeld en vind dat veel meer Nederlanders ze eens moeten eten. Bij mij ontstaat het verlangen naar raapstelen op het moment dat de eerste zonnestralen doorbreken. “Ja, ja, ja, zouden ze er al zijn?”, om vervolgens een klein dansje te doen van geluk als de groenteboer ze heeft liggen.

Wat raapstelen precies zijn, vraag je je wellicht nu af? Het is een bladgroente die alleen in de lente verkrijgbaar is, het loof van jonge meiknolletjes. Met kleine, frisse blaadjes en een kruidige, licht pittige smaak. Je kunt ze rauw eten, in een salade, in een lentestamppot, pesto van maken, groentetaartjes mee bakken, roerbakken (heel kort) of verwerken in deze spaghetti met tuinbonen en raapstelen. Eigenlijk doe ik heel weinig ermee. Ik hak grof (onderkant stelen weggooien), spoel, laat drogen en verwerk direct. Omdat de blaadjes zo teer zijn, wil je er ook niet teveel mee doen. Anders blijft er niets van over.

De tuinbonen zijn nu trouwens ook net weer in het seizoen. Leuk om samen met je kids te doppen. Zie hier de mijne aan het werk. Je kunt ze niet vroeg genoeg leren om hun eigen boontjes te doppen.

Tuinbonen_doppen

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 400gr spaghetti
– zout
– 2 handen vol verse gedopte tuinbonen (ik kocht ongeveer 750gr ongedopte tuinbonen)
– 200ml room
– 1 bos raapstelen, grofgehakt
– rasp van ½ citroen
– zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met zout. Voeg de laatste 5 minuten de tuinbonen toe en kook deze mee in hetzelfde vocht. Giet daarna af in een vergiet.

Doe alles terug in de pan en roer de room, raapstelen en citroenrasp erdoor. Proef en breng op smaak met zout en gemalen zwarte peper. Serveer direct.

Romige_spaghetti_tuinbonen_raapstelen_2

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Spaghetti met tuinbonen en raapstelen”

 1. Ik las pas er artikel over raapstelen en ik wil het echt zelf een keertje klaarmaken! Nog een vraagje: pel jij je tuinbonen niet? Ik vind ze met dat velletje altijd nogal taai

  1. Tja, het dubbel versus enkel doppen. Natuurlijk zijn ze het allerlekkerst als ze dubbel gedopt zijn, maar daar moet je ook wel tijd voor hebben. En voor zo’n snelle pasta vind ik de enkel gedopte ook prima! En lekker 🙂

 2. Nog nooit raapsteeltjes op, maar nu ik dit gerecht zie moet ik het geloof ik toch maar es proberen. Fijn dat je weer “terug” bent en kunnen we weer genieten van je heerlijke gerechten!

 3. Hoi Francesca,
  Als je geen zin hebt om te wachten op de groenteboer of je vindt dat hij veel te snel weer ophoudt ze te verkopen: je kunt ze heel gemakkelijk zelf kweken, gewoon in een bakje op de vensterbank. Kan al vanaf februari. Bakje kan buiten vanaf maart. Ook leuk voor die kleine stoere man van je.
  Raapsteeltjes groeien best snel, en je kunt ze met nog jongere blaadjes oogsten dan de groenteboer ze verkoopt. En dan zijn ze nog veel lekkerder! Gewoon in een stamppotje met spekjes en een klein scheutje azijn, meer heeft het niet nodig. Voor mij een stukje jeugdsentiment: het was altijd de eerste oogst uit vader’s moestuin. Er zijn slechtere dingen om groot mee te worden 😉
  Groetjes! Denise

 4. Soepje van raapstelen. Ui fruiten met een in stukjes gesneden aardappel. 1 l water erbij, incl. Kippenbouillonblok erbij. Na 10 minuten klein gesneden raapsteeltjes erbij.. Blenderen +wat zw. Peper erbij.. Hardgekookt ei door de snijder. Op het bord om te decoreren. Recept van Appie van jaren terug. Heb ik er altijd ingehouden. Heerlijk en gezond,!

 5. Las je spaghettiwestern recept idee om de tuinbonen te dubbel doppen?

 6. Ik zag raapstelen liggen bij de groenteboer en dacht meteen aan dit recept, dat ik nog graag wilde uitproberen. Het smaakte heerlijk.
  Moet je van de raapstelen alles gebruiken, blad en steel? En naar onze smaak mocht er meer citroenrasp bij. We hebben gesmuld.

Reacties zijn gesloten.