Lekkerste Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen

Samenwerking – Er zijn van die recepten in je repertoire die je altijd op tafel tovert als je even niet zo goed weet wat je nou wilt koken. Rijst met tomaat, knoflook en ui is er bij ons thuis een van. Iedereen vindt het lekker en het is heel makkelijk om te maken.

Geen week voorbij zonder bonen erbij

Onlangs besloot ik er een andere versie van te maken: Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen. Ik wild het bijgerecht voedzamer maken en daarom voegde ik een stazak HAK zwarte bonen toe.

De stevige zwarte bonen doen het perfect in een gerecht dat nog even moet pruttelen waardoor ze hun bite blijven houden. En door de smaak voegt het echt iets toe aan je gerecht, zeker in combinatie met de tomaat en specerijen. Je kunt ze trouwens zo vanuit de stazak in de pan doen, afspoelen of uitlekken is niet nodig.

Als je dan eventueel kiest voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst bevat het gerecht nog meer vezels, wat zeker voor doordeweeks altijd goed is.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als bijgerecht

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 320 gr (zilvervlies)rijst (ik koos voor basmati)
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
  • 1 stazak (225 gr) HAK zwarte bonen
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 500 ml warme groentebouillon

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten

1. Verhit een braad- of kookpan en fruit de ui en knoflook in 2el bakolie tot het gaat geuren. Roer de komijn en tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut.

2. Strooi de rijst erbij en bak nog 2 minuten terwijl je blijft roeren.

3. Schenk het blik tomatenblokjes erbij en voeg de zwarte bonen en oregano toe en roer door. Schenk nu bouillon in de pan tot circa 1,5 cm boven de rijst.

Tip: Ik test dit altijd door mijn vinger rechtop in de pan te steken tot de bovenkant van de rijst. Als het vocht tot het eerste vingerkootje van mijn wijsvinger komt, is de hoeveelheid goed.

4. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat circa 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan, roer daarbij regelmatig. Het gerecht is klaar als de rijst helemaal gaar is. Voeg eventueel een scheutje extra bouillon toe tijdens het koken als je de korrel nog te hard vindt.

Serveertip: Deze Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen smaakt lekker bij tal van dingen. Houd het simpel met een gebakken (spiegel)ei of een frisse salade. Of bak er een stukje vlees of witvis bij.

Recept & fotografie: Francesca
Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier mijn disclaimer.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Lekkerste Spaanse rijst met tomaat en zwarte bonen”

  1. Een paar maanden gelden heb ik mij ingeschreven voor jouw nieuwsbrief. Deze heb ik eenmaal ontvangen en daarna niet meer. Als ik me opnieuw inschrijf staat er dat ik reeds ben ingeschreven…