Linzenstoof met garnalen

Kennen jullie de Jamaican Jerk specerijen al? Dit is een kruidenmengsel uit het Caraïbisch gebied en is onmisbaar in de Jamaicaanse keuken. Je wrijft er vlees, kip of groenten mee in voordat je het bijvoorbeeld op de barbecue legt. Het bestaat uit groenten, tijm en specerijen zoals chili, piment, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en heeft een rijke smaak met een beetje pit. Ik kreeg laatst een zakje thuisgestuurd en die bleef me maar vragend aankijken. Aangezien het nog lang geen barbecue-seizoen is besloot ik er iets anders mee te doen. En dat werd deze linzenstoof met garnalen. En wat een goed idee was dat, al zeg ik het zelf! Vol van smaak en zo klaar. Je kunt er eventueel nog wat bulgur of zilvervliesrijst bij serveren, maar het gerecht leent zich er ook voor om gewoon zo te eten. Geniet ervan.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– olijfolie
– 2 volle tl Jamaican Jerk specerijen (bijvoorbeeld deze van Verstegen die te koop is bij veel supermarkten), gebruik eventueel iets minder als er ook kinderen mee eten
– zout
– 2 blikken gepelde tomaten
– 1 handje koriander
– 1 handje platte peterselie
– 3 – 4 verpakkingen linzen in stazak (grote eters in huis, ga dan voor 4)
– 800gr gekookte cocktailgarnalen (gamba’s kan ook, bak die dan eerst even kort aan in een pan)
– witte peper

linzenstoof-met-garnalen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan of wok en schenk daar 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui en knoflook totdat deze zacht zijn en bak de Jamaican Jerk specerijen mee, samen met een snuf zout. Schenk daarna de blikken tomaat erbij en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Hak in de tussentijd de koriander en platte peterselie grof en roer dit samen met de linzen door de tomaat. Laat nog 2 minuten pruttelen en schep dan de cocktailgarnalen erdoor. Nog 2 minuten pruttelen en breng op smaak witte peper en eventueel zout.

Tip: dat zakje Jamaican Jerk koop je niet voor niets, want je kunt ‘m goed bewaren door de sluitstrip. Gebruik ‘m in de winter ook nog eens voor gemarineerde kippenpoten die je in de oven bakt of rooster er groenten mee. In de zomer kun je ‘m geweldig gebruiken voor de barbecue. Ik heb nu al een idee voor een ‘beer can chicken’ die ik ermee wil maken. Wordt vervolgd.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

stoofschotel met linzen en garnalen. Een makkelijk en snel hoofdgerecht met o.a. linzen, knoflook, tomaten en garnalen. Perfecte maaltijd voor het avondeten. Voor dit recept heb ik een product gebruikt dat me gratis is toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Linzenstoof met garnalen”

 1. Ik ken de Jamaican Jerk specerijen niet, maar oh de specerijen die er in zitten lijken me een ontzettend goede combinatie! Verrukkelijk zeg met garnaaltjes! Mmm!

 2. Lijkt me erg lekker, Fransceska! Vind het vooral leuk om zelf mijn eigen kruidenmixen te maken, dus deze jamaican jerk kruiden ga ik zelf maken!

 3. Bas, hetzelfde idee had ik ook zodat ik minder chili, dus minder scherp kan maken. Alleen lastig omdat ik de verhoudingen niet ken. Dus koop ik eerst the rreal thing van Verstegen, zodat ik weet hoe het moet smaken. Verstegen heeft altijd kwalitatief hele goede kruiden en mixen en er staan hier veel op mijn kruidenschap!
  Francesca, je maakte weer een recept wat me echt heerlijk lijkt! Dit recept sla ik op bij favorieten 🙂 En ook lekkere tips die je gaf! Geroosterde kip en geroosterde groenten uit de oven eet ik ook vaak in de winter 😛

  1. Graag gedaan Tanja, blij dat je van mijn recepten geniet 🙂
   En voor jou en Bas, altijd leuk om je eigen mixen te maken. En Google is daarbij natuurlijk ook je vriend.

 4. Ik wil dit zaterdag gaan maken, dan krijg ik eters.
  Heb je nog een tip voor een voorgerecht wat er lekker bij is???

  1. Oeps, ik ben te laat! Wat hebben jullie uiteindelijk gegeten vooraf? Ik zou ook voor een comfort food voorgerecht gaan. Een plankje met hapjes met onder andere kleine kipspiesjes en gegrilde groenten. Of een soepje met brood.

 5. Vanmorgen dit recept gelezen, gemaakt maar met een eigen twist. Paprika’s meebakken met de ui en knof, en met gebakken kipdijvlees. Vergis je niet in de pittigheid van de jerk! Had maar wat gestrooid met als gevolg dat de kachel daarna wel een paar graden lager kon 😃

 6. Ik ga dit recept vanavond maken. Klein vraagje hierover: moet ik de linzen eerst laten uitlekken of met vocht en al erbij?

 7. Ik heb dit gerecht gisteren (zondag) gemaakt. Makkelijk te maken en snel klaar. Het hele gezin (incl. 3 pubers) vond het heerlijk. Ik heb overigens via Google een recept opgezocht voor de Jamaican Jerk kruiden en dit zelf gemaakt. Had geen zin in weer een kruidenpotje in mijn toch al overvolle kruidenlade.

  1. Goed om te lezen en slim dat je ‘m zelf hebt gemaakt. Als je lade toch al vol zit met specerijen kun je ‘m inderdaad ook prima zelf maken 🙂

Reacties zijn gesloten.