Nog geen stemmen

Mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm

50 min
Hapje
Vegetarisch

Ik ben dol op tarte tatins met groenten en het leek me zo leuk om daar eens een mini variant van te maken. En dat werden deze mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm. Ik koos voor rode ui als basis die ik eerst licht heb aangebakken. Daarna …

Ik ben dol op tarte tatins met groenten en het leek me zo leuk om daar eens een mini variant van te maken. En dat werden deze mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm. Ik koos voor rode ui als basis die ik eerst licht heb aangebakken. Daarna bak je ze af in de oven waarbij de ui heerlijk karamelliseert. Nog wat geitenkaas en tijm erover en genieten maar.

De mini tarte tatins kun je al een dag eerder bakken en afgedekt bewaren in de koelkast. Vers uit de oven zijn ze trouwens wel het allerlekkerst. Het garneren met de geitenkaas en tijm doe je op het laatste moment.

Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 25 gr boter + extra
  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 el appelazijn
  • zout
  • 1 schijfje PLUS geitenkaas met honing, of andere geitenkaas
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes

Ook nodig

  • 4 dichte tartelette vormpjes van 10 of 12 cm doorsnede, zie notities
  • Verwijder de schil van de uien, maar laat de kontjes zitten en hak ze doormidden. Snijd vervolgens iedere helft in twee dikke plakken die je straks gelijkmatig kunt bakken.
  • Smelt de boter in een koeken- of hapjespan en bak de stukken ui 10 minuten op middellaag vuur. Draai ze steeds voorzichtig om en zorg dat ze mooi goudbruin worden. Draai het vuur lager als het te hard gaat.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. Vet de tartelette vormpjes licht in met boter.
  • Strooi na 10 minuten de suiker, appelazijn en een snuf zout over de stukken ui heen in de pan. Draai de stukken voorzichtig om zodat de ingrediënten aan beide kanten bedekt zijn een laat nog circa 3 minuten pruttelen.
  • Schep de stukken ui uit de pan en verdeel het stroperige vocht wat achterblijft over de vier vormpjes. Verdeel hier de stukken ui over met de snijkanten naar beneden, in een mooi patroon.
  • Steek of snijd rondjes van 15 cm doorsnede uit de plakjes bladerdeeg. Leg een rondje bladerdeeg over de ui en stop de zijkanten van het deeg rondom tussen de rand en de ui.
  • Bak de mini tarte tatins 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin en goed krokant is. Haal ze daarna uit de oven en draai de vormpjes gelijk om op een bord. Laat afkoelen en serveer direct of bewaar afgedekt tot gebruik.
  • Vlak voor het serveren bestrooi je de mini tarte tatins met de honing geitenkaas en wat blaadjes verse tijm.

Notities

  • Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen.
  • Hier vind je fijne tartelette vormpjes voor dit recept.
  • Bereiding: 25 minuten + Oven: 25 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)