Miso zalm met gegrilde sla en zoetzure komkommer

Verse zalmfilets bereid ik graag in de oven, omdat deze bereiding eigenlijk nooit (mits je de zalm niet te lang in de oven laat garen, maar dat gaan we niet doen) kan mislukken. Zo vind je bijvoorbeeld al dit recept voor zalm uit de oven met balsamico en vandaag ga ik nog een fijn recept met jullie delen. Namelijk miso zalm met gegrilde zalm en snelle zoetzure komkommer.

Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het geeft een waanzinnige umamismaak aan je gerechten en is ook fantastisch in combinatie met groenten. Maar ook met zalm door er een marinade van te maken. Miso kun je in meerdere varianten kopen en de witte miso is het meest toegankelijk en licht van smaak. Deze kun je ook in de supermarkt kopen. Dan is er ook nog een rode miso die iets intenser en zouter van smaak is. Ik koos zelf voor de laatste, maar ook met witte miso kun je deze miso zalm maken.

Als bijgerechten koos ik voor gegrilde romaine sla en een snelle zoetzuur van komkommer. Een heerlijk fris zomers gerecht!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 el rode miso*
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 cm verse gember, fijngehakt
  • 1 el mirin (Japanse rijstwijn)
  • 1 el citroensap (van de overgebleven citroen snijd je partjes)
  • 1 tl sojasaus
  • 4 moten verse zalm (circa 150 gr per stuk)
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper, in dunne plakjes
  • 1 fles rijstazijn
  • zout
  • suiker
  • 2 kropjes baby romaine sla
  • zonnebloemolie
  • sesamolie
  • serveer er optioneel bij: geroosterd sesamzaad, verse koriander en (rijst)noedels die je eventueel even roerbakt met gember, knoflook en sesamolie

* Bij gebruik van witte miso zou ik extra sojasaus toevoegen, omdat rode miso wat zouter van smaak is.

Wat je gaat doen voor de miso zalm

Bereiding: 35 minuten

  1. Meng de miso, knoflook, gember, mirin, citroensap en sojasaus door elkaar in een kommetje tot een egale marinade. Voeg eventueel nog wat extra mirin toe als de marinade nog te dik is.
  2. Leg de zalmmoten in een ovenschaal en smeer ze helemaal in met de marinade. Laat 15 minuten afgedekt staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  3. Snijd ondertussen de komkommer in maantjes. Meng optioneel met de rode peper in een kom. Schenk er rijstazijn bij tot de komkommers net onder staan en voeg een halve theelepel zout en halve theelepel suiker toe. Roer door en laat afgedekt staan tot de zalm klaar is.
  4. Na 15 minuten zet je de schaal met zalmmoten in de oven voor 12 minuten. Verse zalm heeft niet lang nodig en als de zalm lichtroze is van binnen is deze al klaar. Dit kun je testen door een zalmmoot in het midden in te prikken met een vork. Als de zalm mooi loslaat (als ‘vlokken’) en lichtroze is, is deze klaar.
  5. Ondertussen verhit je een grillpan of grote koekenpan met antiaanbaklaag. Snijd de kropjes baby romaine in de lengte in kwarten (inclusief ‘kontje’ zodat ze niet uit elkaar vallen) en vet rondom licht in met zonnebloemolie. Een kwastje werkt daarvoor het beste. Gril de sla rondom tot er grillstrepen verschijnen. Leg ze daarna op een schaal en besprenkel licht met sesamolie en een snufje zout.
  6. Serveer de miso zalm met de gegrilde sla, zoetzure komkommer, partjes citroen en optioneel geroosterd sesamzaad, wat verse koriander en/of noedels.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca