Zalm uit de oven met balsamico, tomaat en citroen

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit recept al bijna een jaar voor jullie klaar staat om te publiceren. Geen idee waarom ik het nog niet eerder heb geplaatst, want deze zalm uit de oven met balsamico, cherrytomaten en citroen is zalig! En zo ontzettend makkelijk om te maken. Een ideaal hoofdgerecht voor een speciaal etentje wat niet kan mislukken. Geniet ervan!

Oh, en de hoeveelheid zalm op de foto is de dubbele (misschien wel drievoudige, ik weet het niet meer zo goed) hoeveelheid van het recept hieronder. Dat zag er op de foto heel mooi uit, maar is best veel voor 4 personen. Maar dat kan uiteraard ook als je de zalm wilt serveren voor een grotere groep mensen, verdubbel of verdrievoudig dan de hoeveelheden uit het recept.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 el balsamicoazijn van goede kwaliteit (ik koop mijn azijn altijd hier)
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • zeezout (gerookt zeezout smaakt hier ook heerlijk bij)
  • zwarte peper
  • 1 moot zalm van 400 gram met vel
  • 4 plakjes citroen
  • 2 takjes cherrytomaten
  • 800 gr aardappelpartjes, voorgekookt
  • bakolijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • handje verse oregano of tijm (naar keuze), blaadjes fijngehakt + extra voor garnering
  • serveer erbij: een frisse salade met kropsla, geblancheerde groene asperges en/of doperwten en een dressing van olijfolie extra vergine, citroensap, peper en zout

Wat je gaat doen voor de zalm uit de oven

Bereiding: 15 minuten + Oven: 15 – 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Klop de balsamicoazijn en olijfolie extra vergine door elkaar in een kommetje. Breng dit goed op smaak met zout en peper.
  3. Leg de moot zalm op het bakpapier en dep droog met keukenpapier. Kwast de zalm vervolgens goed in met de balsamicodressing. Leg 4 partjes citroen bovenop de zalm.
  4. Meng de cherrytomaten voorzichtig met de resterende dressing en zet apart in een schaaltje.
  5. De aardappelpartjes meng je met een scheut bakolijfolie, knoflook, snuf zout en de fijngehakte kruiden.  Leg die daarna om de zalm heen.
  6. Zet de bakplaat voor 15 – 30 minuten in de oven, de uiteindelijk tijd is afhankelijk van hoe dik je zalm is. Hoe dikker, hoe langer. Voor dunne filets is 15 minuten al voldoende om deze rosé te garen. Maar zorg er wel voor dat de aardappeltjes 30 minuten in de oven gaan en leg de laatste 10 minuten de gemarineerde cherrytomaten erbij.
  7. Serveer de zalm uit de oven met de aardappelpartjes en garneer met wat takjes oregano. Nog een bijgerecht? Zie dan de tip in de ingrediëntenlijst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

zalm uit de oven met balsamico, cherrytomaten en citroen is zalig! En zo ontzettend makkelijk om te maken. Een ideaal hoofdgerecht voor een speciaal etentje wat niet kan mislukken. Geniet ervan!

Recept: Francesca, Fotografie: Wendy van Bree Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zalm uit de oven met balsamico, tomaat en citroen”

  1. Ziet er heerlijk uit. Vraagje, wordt de zalm niet droog als hij een half uur in de oven ligt? (nog nooit zalm uit de over gemaakt, dus geen ervaring mee)

    1. Bij mij werd ‘ie perfect met deze tijd. Onder andere door de marinade en omdat ik een zeer dik stuk zalm had. En dat is precies de reden waarom ik net even een aanpassing in mijn recept heb gemaakt. Of eigenlijk een aanvulling, dankzij jou, en dat is dat de tijd afhankelijk is van hoe dik je zalm is.