Muesli ontbijttaartjes met bessencompote

Samenwerking – Ik weet mijn allereerste ervaring met het eten van muesli nog heel goed. De muesli was gemengd met melk en terwijl ik het kommetje onder mijn neus schoof rook ik een muffe geur die niet veel goeds beloofde. Na de eerste hap was mijn vrees waarheid geworden en kauwde ik op een taaie en smaakloze substantie waar ik nooit van mijn leven meer iets mee te maken wilde hebben. Oké, ik was toen nog een kind en mijn beoordelingsvermogen was nog niet helemaal ontwikkeld. Maar in de jaren die daarop volgden heb ik ervaren dat er een enorm kwaliteitsverschil is in de muesli’s die te koop zijn.

Maarrr, gelukkig zijn er uitzonderingen! En vandaag ga ik jullie vertellen over een van mijn meest recente ontdekkingen waar ik heel gelukkig van werd tijdens het proeven. En dat zijn de nieuwe muesli’s van Rude Health. Ik werd er zo gelukkig van dat we zelfs met elkaar zijn gaan samenwerken, deze raad ik jullie namelijk heel graag aan!

Muesli van Rude Health

Eerst wil ik wat vertellen over Rude Health zelf, want dat is echt een tof bedrijf. Ze komen uit London en maken producten met pure ingrediënten die ons lichaam nodig heeft en zonder toegevoegde rommel. ‘To be in Rude Health’ betekent in het Engels dat je in blakende gezondheid steekt en barst van de energie. En als je eten in je hebt dat goed voor je is, kun je alles aan. Helemaal waar! Ik vind hun producten (van plantaardige dranken, snackrepen tot granola’s) erg fijn en schreef er al eerder over in dit artikel.

Vandaag gaat het dus over hun drie nieuwe muesli smaken die sinds deze week verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn. De Rude Health Bircher muesli, Nutty crunch muesli en Superfruity muesli. Drie totaal verschillende muesli’s, ik ben benieuwd welke versie jouw favoriet is:

De Bircher muesli is geïnspireerd op de Bircher pap die je een avond van tevoren maakt voor een zacht ontbijt (eigenlijk dus overnight oats). De havermout in deze muesli is extra fijn gemaakt zodat het meteen zacht en romig wordt als je er melk aan toevoegt. Zoals de traditionele Zwitserse muesli gemaakt wordt, je hoeft er alleen niet een nacht op te wachten. Het fruit is heel fijngesneden zodat de zoetigheid ervan zich makkelijk mengt met de melk.

De Nutty crunch muesli is voor de liefhebbers van knapperigheid (ik dus!). In deze muesli vind je geroosterde vlokken, heel veel noten, zonnebloem- en pompoenpitten. En geen fruit. Voor mij ideaal, want ik voeg graag nog wat vers fruit toe aan mijn bakje in de ochtend. Stiekem is het eigenlijk een granola muesli, maar dat houden we gewoon tussen ons.

De Superfruity muesli zit barstensvol, jawel, fruit! Appels, dadels, rozijnen en abrikozen om precies te zijn. Echt fruit dat daarna is gedroogd en gemengd met havervlokken, gerst, roggevlokken, zonnebloem- en pompoenpitten. Een zachte muesli vol fruit en granen.

In alle muesli’s zit geen enkel onnodig ingrediënt én de smaak is top. Zo wil ik mijn dag graag beginnen.

Makkelijk doordeweeks en bijzonder in het weekend

Als ik doordeweeks ontbijt heb ik vaak weinig tijd met de kinderen. Van mijn muesli maak ik dan een kommetje met melk, yoghurt of kwark en wat fruit. Dat eet ik op en daarna ren ik snel weer door. Maar als het weekend is heb ik veel meer tijd om te ontbijten en dan maak ik er graag iets bijzonders van. Zo kwam ik op het idee om muesli ontbijttaartjes te maken. En wat een feest was het om hiermee te ontbijten! Ik geef jullie vandaag met plezier het recept. Zonder onnodige ingrediënten uiteraard en ik heb ontdekt dat je ze ook perfect per stuk kunt invriezen. Ook ideaal dus voor de drukke doordeweekse dagen als je het voorbereidt 🙂

Wat je nodig hebt voor 6 ontbijttaartjes

  • 6 losse vormpjes (niet te klein) of een muffinblik/-vormpjes
  • bakspray of boter om in te vetten
  • 250 gr blauwe bessen (diepvries)
  • 1 el water
  • 2 el ahornsiroop of honing
  • 150 gr Rude Healthy Nutty crunch muesli
  • 45 gr boter, gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 500 gr echte Griekse yoghurt

Wat je gaat doen

1. Bepaal eerst of je de ontbijttaartjes gaat invriezen of bewaren in de koelkast. Vanuit de vriezer zijn ze frisser en blijft de mueslibodem krokanter. Als je ze in de koelkast bewaart, worden ze romiger en met een zachtere bodem. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Ik vond de ingevroren taartjes net iets lekkerder, maar ik hou dan ook van fris en krokant. Vet voor de vriezer 6 losse ronde vormpjes in en voor de koelkast bijvoorbeeld een muffinblik of ook losse vormpjes.

2. Meng de blauwe bessen, water en ahornsiroop in een steelpannetje en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 12 minuten pruttelen tot de bessen kapot zijn en de saus iets dikker is geworden. Schep de compote over in een kommetje en laat afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

3. Maal de Nutty crunch muesli fijn in een hakmolen of keukenmachine. Meng met de gesmolten boter in een kom.

4. Roer vanille extract en citroenrasp door de Griekse yoghurt in een andere kom.

Tip: het is belangrijk dat je stevige yoghurt hebt hiervoor. Anders stijven je taartjes niet mooi op in de koelkast. Ik heb nog even overwogen om de yoghurt te verstevigen met gelatine of agar agar, maar dan vond ik het niet meer ‘rude health’ genoeg. Kies daarom voor echte, stevige Griekse yoghurt.

5. Verdeel je mueslimengsel over de bodem van de vormpjes en druk aan met de bolle kant van de lepel. Verdeel daar het yoghurtmengsel over. Dek de vormpjes voor de vriezer per stuk af met vershoudfolie en vries ze daarna in. Je kunt de compote eventueel op de yoghurt scheppen en ook invriezen. Ik heb dat niet gedaan. Bewaar je het in de koelkast, dek dan ook af.

6. Haal 15 minuten voor serveren uit de vriezer of vlak voor het eten uit de koelkast. Garneer met een flinke lepel van de bessencompote en strooi er nog een beetje ‘hele’ Nutty crunch muesli over. Serveer direct.

Dit is een samenwerking met Rude Health. Lees hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Muesli ontbijttaartjes met bessencompote”