Muesli ontbijttaartjes met bessencompote

Ik weet mijn allereerste ervaring met het eten van muesli nog heel goed. De muesli was gemengd met melk en terwijl ik het kommetje onder mijn neus schoof rook ik een muffe geur die niet veel goeds beloofde. Na de eerste hap was mijn vrees waarheid geworden en kauwde ik …

Ik weet mijn allereerste ervaring met het eten van muesli nog heel goed. De muesli was gemengd met melk en terwijl ik het kommetje onder mijn neus schoof rook ik een muffe geur die niet veel goeds beloofde. Na de eerste hap was mijn vrees waarheid geworden en kauwde ik op een taaie en smaakloze substantie waar ik nooit van mijn leven meer iets mee te maken wilde hebben. Oké, ik was toen nog een kind en mijn beoordelingsvermogen was nog niet helemaal ontwikkeld. Maar in de jaren die daarop volgden heb ik ervaren dat er een enorm kwaliteitsverschil is in de muesli’s die te koop zijn.

Maar, gelukkig zijn er uitzonderingen! Je kunt je muesli zelf maken of je kiest voor een goede kwaliteit muesli die je in de bio winkel of supermarkt kunt kopen.

Makkelijk doordeweeks en bijzonder in het weekend

Als ik doordeweeks ontbijt heb ik vaak weinig tijd met de kinderen. Van mijn muesli maak ik dan een kommetje met melk, yoghurt of kwark en wat fruit. Dat eet ik op en daarna ren ik snel weer door. Maar als het weekend is heb ik veel meer tijd om te ontbijten en dan maak ik er graag iets bijzonders van. Zo kwam ik op het idee om muesli ontbijttaartjes te maken. En wat een feest was het om hiermee te ontbijten! Ik geef jullie vandaag met plezier het recept. Zonder onnodige ingrediënten uiteraard en ik heb ontdekt dat je ze ook perfect per stuk kunt invriezen. Ook ideaal dus voor de drukke doordeweekse dagen als je het voorbereidt :-).

Wat je nodig hebt voor 6 ontbijttaartjes

  • 6 losse vormpjes (diameter van 10 of 12 cm) of een muffinblik/-vormpjes
  • bakspray of boter om in te vetten
  • 250 gr blauwe bessen (diepvries)
  • 1 el water
  • 2 el ahornsiroop of honing
  • 150 gr zelfgemaakte muesli of Rude Healthy Nutty crunch muesli
  • 45 gr boter, gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 500 gr echte Griekse yoghurt

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 30 minuten + Invriezen: minimaal 2 uur + Bereiding: 5 minuten

1. Bepaal eerst of je de ontbijttaartjes gaat invriezen of bewaren in de koelkast. Vanuit de vriezer zijn ze frisser en blijft de mueslibodem krokanter. Als je ze in de koelkast bewaart, worden ze romiger en met een zachtere bodem. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Ik vond de ingevroren taartjes net iets lekkerder, maar ik hou dan ook van fris en krokant. Vet voor de vriezer 6 losse ronde vormpjes in en voor de koelkast bijvoorbeeld een muffinblik of ook losse vormpjes.

2. Meng de blauwe bessen, water en ahornsiroop in een steelpannetje en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 12 minuten pruttelen tot de bessen kapot zijn en de saus iets dikker is geworden. Schep de compote over in een kommetje en laat afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

3. Maal de Nutty crunch muesli fijn in een hakmolen of keukenmachine. Meng met de gesmolten boter in een kom.

4. Roer vanille extract en citroenrasp door de Griekse yoghurt in een andere kom.

Tip: het is belangrijk dat je stevige yoghurt hebt hiervoor. Anders stijven je taartjes niet mooi op in de koelkast. Ik heb nog even overwogen om de yoghurt te verstevigen met gelatine of agar agar, maar dat vond ik teveel gedoe. Kies daarom voor echte, stevige Griekse yoghurt.

5. Verdeel je mueslimengsel over de bodem van de vormpjes en druk aan met de bolle kant van de lepel. Verdeel daar het yoghurtmengsel over. Dek de vormpjes voor de vriezer per stuk af met vershoudfolie en vries ze daarna in. Je kunt de compote eventueel op de yoghurt scheppen en ook invriezen. Ik heb dat niet gedaan. Bewaar je het in de koelkast, dek dan ook af.

6. Haal 15 minuten voor serveren uit de vriezer of vlak voor het eten uit de koelkast. Garneer met een flinke lepel van de bessencompote en strooi er nog een beetje ‘hele’ muesli over. Serveer direct.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)