Ontbijt crumble met amandel en fruit

Laten we 2015 maar gelijk goed beginnen met het lekkerste ontbijtje dat ik de afgelopen maanden heb gemaakt! In december zijn The Mr. en ik aan het experimenteren geslagen met eten volgens het paleo principe. Hierbij eet je eigenlijk zoals de oermensen vroeger aten, met veel groente, fruit, vis, vlees, …

Laten we 2015 maar gelijk goed beginnen met het lekkerste ontbijtje dat ik de afgelopen maanden heb gemaakt! In december zijn The Mr. en ik aan het experimenteren geslagen met eten volgens het paleo principe. Hierbij eet je eigenlijk zoals de oermensen vroeger aten, met veel groente, fruit, vis, vlees, noten en zaden. Alles wat we in de loop der jaren hebben bedacht, geproduceerd en in verpakkingen hebben gestopt zijn bijna allemaal ‘no go’. Van de diëten die er zijn, vind ik dit de meest interessante. Ik vind het zelfs geen dieet, maar meer een levenswijze. Eentje die we zelf eigenlijk al wel deels aanhouden in huis, alhoewel we niet vies zijn van granen en zelfs suiker op zijn tijd.

Wees niet bang, Francesca Kookt wordt niet opeens een paleo-blog, maar we gaan wel door met het experimenteren in januari. Ik heb namelijk een paar bizar lekkere recepten gemaakt en het eten bevalt ons prima. We zullen nooit volledig paleo gaan eten (mijn pasta, oh no!), maar een tijdje zo doordeweeks eten zie ik best zitten. Binnenkort ga ik jullie nog meer vertellen over paleo en er komen wat fijne recepten aan de komende tijd.

Ontbijten zonder brood af andere granen, hoe dan?

Eerst maar eens een ontbijtrecept, want wat eet je nou als je geen tarwe of andere granen mag. En zuivel is best een grijs gebied binnen paleo. Alle magere en halfvolle producten zijn sowieso geen optie, want die zijn bewerkt. Volle, biologische zuivel (kwark, yoghurt, roomboter) zou dan wel mogen, maar niet iedereen die volgens paleo eet doet dat. Wat blijft er dan over: eieren, groenten, fruit, kokosolie en noten. Met een beetje creativiteit kun je daar hele fijne ontbijtjes van maken. Zo maakte ik 2 weken geleden een ontbijt crumble met fruit en amandelmeel (amandel is een noot, hurray) en deze hebben we inmiddels al zeker 4 keer gegeten in de ochtend. Makkelijk te maken, heerlijk en je bent gelijk van je restjes fruit af. Want alles kan in de bakjes, top!

Wat je nodig hebt voor 4 ontbijtjes

– 4x fruit (Ik gebruikte appel, peer, kaki en mango. Maar je kunt hiervoor alle fruit gebruiken.)
– 1el + 100gr amandelmeel
– 1/2tl kaneel
– 1el kokosolie (gewoon in ‘harde’ vorm)
– 1el ahornsiroop (yep, is paleo)

Paleo ontbijt crumble_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 20-25 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet 4 mini ovenschaaltjes of 1 grote klaar.

Schil het fruit en snijd in blokjes. Doe alles bij elkaar in een kom en schep 1el amandelmeel en de kaneel erdoor. Verdeel daarna over de schaaltjes. Doe de 100gr amandelmeel, kokosolie en ahornsiroop in de kom en meng dit door elkaar met koude vingertoppen (hou ze even onder de koude kraan bijvoorbeeld) totdat je een crumble krijgt. Verdeel de crumble daarna over de bakjes.

Zet de schaaltjes in de oven en bak 20-25 minuten totdat de crumble krokant is en bruine plekjes krijgt. Laat daarna iets afkoelen en eet als ontbijt of dessert (dat kan natuurlijk ook).

Maak dit in grote hoeveelheid op zondag en dan kun je er daarna nog 2 dagen mee ontbijten als je de bakjes afgedekt in de koelkast bewaard.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer