Orecchiette cacio e pepe con cavolo nero

Samenwerking – Je kunt het aan Italianen wel overlaten om met minimale ingrediënten een fantastisch gerecht te maken. Ze zorgen er dan wel voor dat die ingrediënten van perfecte kwaliteit zijn. Eén van de belangrijkste onderdelen van de Italiaanse keuken is natuurlijk pasta en daarvoor kiezen ze in Italië massaal voor het merk Barilla. Mij zeker niet onbekend, want als we vroeger met de auto op vakantie gingen, werd de kofferbak voor de terugreis volgeladen met hun blauwe pakken met verschillende pastasoorten.

Deze pastasoorten zijn zo goed omdat ze van hoogwaardige harde tarwe worden gemaakt, perfect al dente (beetgaar) koken en niet plakken. Als je de pasta op de juiste manier kookt heb je de perfecte basis voor een zalig pastagerecht. Zoals bijvoorbeeld deze orecchiette cacio e pepe con cavolo nero, die ik maakte met de ‘oortjespasta’ van Barilla. Mijn recept is gebaseerd op de Romeinse klassieker waarbij ze alleen pasta, kaas en zwarte peper gebruiken. Het resultaat is waanzinnig van smaak.

In dit filmpje laat ik jullie precies zien hoe je het gerecht bereidt en ik vertel alle geheimen over de perfecte bereiding van pasta. Want mag je nou bijvoorbeeld wel of geen olijfolie gebruiken tijdens het koken van de pasta?

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 400 gr Barilla Orecchiette
  • 28 gr zout + extra
  • 200 gr cavolo nero (palmkool), harde nerven verwijderd en fijngehakt
  • olijfolie
  • 2 tl zwarte peperkorrels, grofgemalen in de vijzel
  • 100 gr Pecorino kaas, fijngeraspt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Zet een grote pan met 4 liter water op het vuur en breng aan de kook. Voeg het zout toe en kook de orecchiette in 12 minuten al dente.

2. Roerbak in de tussentijd de cavolo nero 5 minuten in een hapjespan met 2 el olie en een snufje zout. Ook de cavolo nero moet, net als de pasta, beetgaar bereid worden.

3. Schep 2 soeplepels van het kookvocht over in een kommetje en giet daarna de orecchiette pasta af in een vergiet, maar spoel niet na! In het filmpje vertel ik waarom je dit absoluut niet moet doen.

4. Schenk een heel klein scheutje olijfolie in de pan (het vuur hoeft niet meer aan) en voeg de gemalen peperkorrels, de helft van de geraspte Pecorino en een scheutje kookvocht toe. Hierop komt de pasta en dit ga je rustig door elkaar roeren. Schep nu ook de andere helft van de Pecorino kaas erdoor. Door de hitte van de pasta zal de kaas smelten en samen met het kookvocht krijg je een heerlijke, romige saus. Vind je de saus nog iets te dik, voeg dan nog wat extra kookvocht toe.

5. Roer op het laatst de cavolo nero erdoor en serveer de orecchiette cacio e pepe direct.

En zo bereid je in 20 minuten een zalig pastagerecht! Wil je zelf ook aan de slag met de pasta van Barilla? Je koopt ze bij Jumbo, Albert Heijn, Boon’s Markt en MCD en meer recept inspiratie vind je op hun site.

Dit is een samenwerking met Barilla. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca