Orecchiette cacio e pepe con cavolo nero

Je kunt het aan Italianen wel overlaten om met minimale ingrediënten een fantastisch gerecht te maken. Ze zorgen er dan wel voor dat die ingrediënten van perfecte kwaliteit zijn. Eén van de belangrijkste onderdelen van de Italiaanse keuken is natuurlijk pasta van hoogwaardige kwaliteit. Als je de pasta op de …

Je kunt het aan Italianen wel overlaten om met minimale ingrediënten een fantastisch gerecht te maken. Ze zorgen er dan wel voor dat die ingrediënten van perfecte kwaliteit zijn. Eén van de belangrijkste onderdelen van de Italiaanse keuken is natuurlijk pasta van hoogwaardige kwaliteit. Als je de pasta op de juiste manier kookt (al dente) heb je de perfecte basis voor een zalig pastagerecht. Zoals bijvoorbeeld deze orecchiette cacio e pepe con cavolo nero, die ik maakte met de ‘oortjespasta’ van Barilla. Mijn recept is gebaseerd op de Romeinse klassieker waarbij ze alleen pasta, kaas en zwarte peper gebruiken. Het resultaat is waanzinnig van smaak.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 400 gr Barilla Orecchiette (of andere korte pasta)
  • 28 gr zout + extra
  • 200 gr cavolo nero (palmkool), harde nerven verwijderd en fijngehakt
  • olijfolie
  • 2 tl zwarte peperkorrels, grofgemalen in de vijzel
  • 100 gr Pecorino kaas, fijngeraspt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

1. Zet een grote pan met 4 liter water op het vuur en breng aan de kook. Voeg het zout toe en kook de orecchiette in 12 minuten al dente.

2. Roerbak in de tussentijd de cavolo nero 5 minuten in een hapjespan met 2 el olie en een snufje zout. Ook de cavolo nero moet, net als de pasta, beetgaar bereid worden.

3. Schep 2 soeplepels van het kookvocht over in een kommetje en giet daarna de orecchiette pasta af in een vergiet, maar spoel niet na! In het filmpje vertel ik waarom je dit absoluut niet moet doen.

4. Schenk een heel klein scheutje olijfolie in de pan (het vuur hoeft niet meer aan) en voeg de gemalen peperkorrels, de helft van de geraspte Pecorino en een scheutje kookvocht toe. Hierop komt de pasta en dit ga je rustig door elkaar roeren. Schep nu ook de andere helft van de Pecorino kaas erdoor. Door de hitte van de pasta zal de kaas smelten en samen met het kookvocht krijg je een heerlijke, romige saus. Vind je de saus nog iets te dik, voeg dan nog wat extra kookvocht toe.

5. Roer op het laatst de cavolo nero erdoor en serveer de orecchiette cacio e pepe direct.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)