Oud & Nieuw-Chef: hapjes van Koken met Karin

Na SinterChef en KerstChef zou de decembermaand natuurlijk niet compleet zijn zonder een echte Oud & Nieuw-chef! Vandaag staat er daarom een filmpje online met niemand minder dan Karin Luiten, oftewel Koken met Karin. Ze is culinair journaliste en een van onze beste Nederlandse kookboekenschrijfsters. Beroemd geworden met haar ‘zonder …

Na SinterChef en KerstChef zou de decembermaand natuurlijk niet compleet zijn zonder een echte Oud & Nieuw-chef! Vandaag staat er daarom een filmpje online met niemand minder dan Karin Luiten, oftewel Koken met Karin. Ze is culinair journaliste en een van onze beste Nederlandse kookboekenschrijfsters. Beroemd geworden met haar ‘zonder pakjes en zakjes’ kookboeken, maar ze doet nog veel meer. Zo publiceerde ze vorige jaar het boek ‘De vrolijke tafel’ wat boordevol feestelijke recepten staat die niet veel moeite kosten. Gebaseerd op dit boek vroeg ik haar om drie feestelijke hapjes te bedenken voor Oud & Nieuw en daarvoor zijn we samen haar vrolijke keuken in gedoken. Kijken jullie mee?

Bloemkoolsnacks

In Karin haar boek worden deze geroosterde bloemkoolroosjes verwerkt in een salade. Deze variant is als een borrelhapje, zo lust werkelijk iedereen bloemkool aldus Karin zelf!

Wat je nodig hebt voor 4 personen als hapje:

1 bloemkool
1 el ras el hanout (kerrie of gemalen komijn kan ook)
scheut olijfolie
zout
100 gr Turkse yoghurt (4-5 el)
1 teentje knoflook
handje platte peterselie/koriander
peper

oudennieuwchef_makkelijke_hapjes_van_karinluiten_1

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 15 min + oventijd 30 min

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd de bloemkool in roosjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met ras el hanout, zout en olijfolie.

3. Rooster 20-30 minuten in de oven tot de bloemkool goed bruin is.

4. Maak ondertussen de dipsaus, hak hiervoor de peterselie/koriander fijn, pers de knoflook uit. Meng dit door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.

5. Haal de bloemkool uit de oven, serveer direct, lauwwarm of op kamertemperatuur (niet uit de koelkast). Met een kommetje van de dipsaus erbij.

Kipbonbons met pesto

Karin noemt deze kiphapjes voor de gezelligheid ‘bonbons’. Daar kunnen we ons wel in vinden! De pesto die je gebruikt kan naar voorkeur variëren. Je hebt veel verschillende soorten pesto.

Wat je nodig hebt voor 12-16 stuks:

2 stuks kipfilet
100 gr rauwe ham (ietsje dikker gesneden)
halve citroen
4 el verse (pistache)pesto

oudennieuwchef_makkelijke_hapjes_van_karinluiten_2

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 10 min + oventijd 8 min

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snij elke kipfilet in 6-8 even grote stukken. Besmeer de bovenkant met wat pesto en rasp wat schil van de citroen erboven fijn.

3. Snijd de plakjes ham in de lengte doormidden zodat je twee lange repen krijgt en wikkel die vrij strak om de kipblokjes. Leg met de vouw naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, ietsje uit elkaar.

4. Bak in ongeveer 8 minuten tot de ham knapperig is en de kip gaar (niet te lang, want dan wordt de kip droog). Check vooral even een stukje. Als er in het dikste stukje nog roze te zien is, verleng je de oventijd met twee minuten.

5. Serveer de kipbonbons met prikkertjes erin, je kunt deze ook koud serveren.

Gevulde rivierkreeftpaprikaatjes

Iedereen kent de gevulde tomaatjes met garnalen wel. Dit is een variant daarop met rivierkreeftjes en paprikaatjes. We maakten in het filmpje ook nog varianten met witlof, tomaatjes en pimientos de padron.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

3 el mayonaise
1 el sherry
1 tl tomatenpuree
1/2 el fijngehakte dille
paar druppels citroensap
paar druppels tabasco
8 snackpaprikaatjes
100 gr rivierkreeftjes

oudennieuwchef_makkelijke_hapjes_van_karinluiten_3

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 15 min + 1 uur wachttijd

1. Meng de mayonaise, sherry, tomatenpuree, fijngehakte dille, citroensap en tabasco door elkaar. Laat dit het liefst een uurtje intrekken in de koelkast.

2. Leg de paprika’s neer, dan weet je hoe ze stabiel liggen. Snij de paprikaatjes in de lengte horizontaal doormidden. Als het lukt is het leuk om het steeltje eraan te laten zitten. Snij zowel de zaadjes als de zaadlijsten eruit.

3. Blancheer de paprikaatjes even 2 minuten in kokend water. Dan worden ze wat zachter maar is geen must. Als je witlof, tomaatjes of pimientos de padron gebruikt is het sowieso niet nodig.

4. Schep de rivierkreeftjes door de saus en vul de paprikaatjes. Garneer met wat toefjes dille en klaar.

oudennieuwchef_makkelijke_hapjes_van_karinluiten_4

Met deze recepten serveren jullie in een handomdraai heerlijke hapjes tijdens Oudjaarsavond. En daar kan natuurlijk altijd meer lekkers bij, op deze pagina vinden jullie nog meer zalige hapjes. Dank je wel Karin voor je gastvrijheid en de gezellige ochtend die we samen al kokend hebben doorgebracht. Het wordt een zalige Oud & Nieuw bij jou, dat is alvast zeker!.

Videoproductie: Deedylicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)