Pannenkoekjes met eendenborst en hoisinsaus

Wie kent de pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus niet. Mij mag je ervoor uit bed halen, want het is een van mijn favoriete gerechten. Nou is pekingeend zelf maken een niet te onderschatten klus. Daarom besloot ik een variatie te maken, deze pannenkoekjes met eendenborst, wat een groot succes was …

Wie kent de pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus niet. Mij mag je ervoor uit bed halen, want het is een van mijn favoriete gerechten. Nou is pekingeend zelf maken een niet te onderschatten klus. Daarom besloot ik een variatie te maken, deze pannenkoekjes met eendenborst, wat een groot succes was volgens mijn gasten. Makkelijk om te maken en een feestelijk voorgerecht of hapje, ook erg leuk voor Oudejaarsavond!

Wat je nodig hebt voor 4 personen als voorgerecht of hapje

  • 2 tamme eendenborstfilets
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl shaoxing rijstwijn (verkrijgbaar bij de toko)*
  • 1 tl zonnebloemolie
  • ½ tl gemberpoeder
  • zwarte peper
  • 1 pakje dunne Chinese pannenkoekjes (verkrijgbaar in de vriezer bij de toko)
  • 1/3 komkommer
  • 1/4 Chinese kool
  • 3 lente-ui
  • ghee of boter
  • 1 flesje hoisinsaus
  • ook nodig: klein stoommandje voor de pannenkoekjes

* Shaoxing rijstwijn is een Chinese kookwijn gemaakt van gefermenteerde rijst met een unieke smaak. Het is eventueel te vervangen door droge sherry.[/vc_column_text]

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: marineren 1 uur + bereiding 40 minuten

1. Leg de eendenborstfilets met de vetlaag naar boven op je werkvlak. Snijd vervolgens met een scherp mes de vetlaag ruitvormig in tot op het vlees. Maak een marinade van de sojasaus, shaoxing wijn, zonnebloemolie, gemberpoeder en een snufje zwarte peper. Smeer hier de filets helemaal mee in en leg afgedekt op een bord. Laat 1 uur marineren terwijl het vlees ook op kamertemperatuur komt.

2. Haal de pannenkoekjes uit de vriezer en laat deze ontdooien op het aanrecht. Snijd de komkommer, Chinese kool en lente-ui in flinterdunne reepjes. Dit wordt straks de vulling van de pannenkoekjes.

3. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze zeer heet worden. Zonder vet, want dat heb je niet nodig bij eendenborst, door de hitte zal de vetlaag smelten en daarin bak je de eendenborst. Leg de filets op de vetkant in de pan en blijf er 5 minuten vanaf. De vetlaag gaat langzaam smelten en deze kant begint bruin te worden. Beweeg de filets heen en weer en bak nog circa 5 minuten. Als de onderkant mooi goudbruin is, keer je de filets om, zet je het vuur iets lager en voeg je een eetlepel ghee of een klontje boter toe. Voor deze zijde heb je nog ongeveer 5 minuten nodig. Schep met een lepel af en toe wat braadvet over de filets heen. Haal de filets daarna uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten rusten.

4. Zet in de tussentijd een pan met een laagje water op waar straks het stoommandje in past. Stoom de pannenkoekjes daarna 10 minuten.

5. Snijd de eendenborstfilets in dunne plakken met een scherp mes en zet op tafel samen met het stoommandje met de pannenkoekjes, een bord met de reepjes komkommer, Chinese kool en lente-ui en een bakje hoisinsaus.

Aan tafel

Leg een pannenkoekje op je bord en smeer er een dun laagje hoisinsaus op. Leg daar naar eigen inzicht reepjes komkommer, Chinese kool, lente-ui en plakjes eendenborst op. Rol je pannenkoekje op en geniet!

Dit recept is eerder verschenen in het magazine Smult waarvoor ik drie makkelijke bereidingen met eend heb ontwikkeld.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)