Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro is een authentieke Toscaanse broodsoep. Mijn eerste ervaring met deze overheerlijke pappa was in een kleine trattoria op Elba. Ik was daar met Italiaanse vrienden en zij namen me in een wirwar van kleine straatjes mee naar een heel steil steegje. In dat steegje was een soort minitribune gebouwd wat als terras diende voor de trattoria. Het was een mooie zonnige middag en de terrastribune zat vol met Italianen voor de lunch. Ik mocht niet naar de kaart kijken, want er was maar 1 gerecht waarvoor ze daar kwamen. Je raadt het al, voor de pappa al pomodoro gemaakt door ‘di mamma’.

Italianen hebben altijd tomaten, brood en olijfolie in huis. De basisingrediënten voor deze soep. Het is ontzettend eenvoudig om te maken, met pure ingredienten die (mits vol van smaak) samen tot een smaakexplosie zullen leiden. En iedereen kan van deze soep genieten, ook kinderen zijn er dol op!

Wat je nodig hebt voor 6 personen

– 1,5 kilo goede kwaliteit en rijpe tomaten
– 2 uien
– 3 stengels bleekselderij
– 2 teentjes knoflook
– 1 liter groentebouillon
– 8 dikke plakken rustiek brood (In Toscane gebruiken ze het heerlijke stevige brood van daar, dat is lastig om te vinden in Nederland. Maar er zijn genoeg bakkers die rustiek wit brood hebben. Brood van een paar dagen oud is het lekkerste!)
– 25 blaadjes basilicum en extra om te garneren
– olijfolie om te bakken en goede kwaliteit extra vergine voor het serveren
– 25gr Parmezaanse kaas, grof geraspt
– zwarte peper
– zeezout

Wat je gaat doen

Kruis de tomaten aan de onderzijde met een scherp mes en leg ze in een grote bak. Schenk hier kokend heet water op totdat ze onder staan en laat ze 5 minuten staan. Doe de tomaten daarna in een bak ijskoud water. Daarna kun je heel gemakkelijk de velletjes eraf trekken. Snijd de tomaten in kleine stukjes.

Hak de uien en bleekselderij heel fijn. Makkelijkste is met een hakmolentje. Houd 1 knoflookteentje heel en hak het andere teentje helemaal fijn.

Neem een grote soeppan en verwarm hier een royale hoeveelheid olijfolie in. Fruit hierin een minuut of 2 het ui-selderijmengsel en het hele teentje knoflook. Doe daarna de stukjes tomaat erbij, wat zout en strooi er royaal zwarte peper over. Goed doorroeren en een minuut of 5 zachtjes laten pruttelen.

In de tussentijd snijd je het brood in kleine stukjes. Doe dit samen met de groentenbouillon bij de tomaat en roer weer door. Zorg ervoor dat het brood helemaal onder het vocht staat. Laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen totdat het brood heerlijk zacht is geworden. De pappa is een dikke soep, maar het moet ook weer niet te dik worden. Dus als je er een lepel rechtop in kan zetten, doe er dan nog een beetje water of bouillon bij.

Hak de basilicum fijn en roer dit samen met de fijngehakte knoflook op het laatst door de pappa. Proef de pappa en breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper, maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

Laat de pappa iets afkoelen, want dan wordt de soep nog lekkerder van smaak. Doe de pappa in diepe borden, besprenkel met extra vergine olijfolie en bestrooi met Parmezaanse kaas en wat blaadjes basilicum. Nog een beetje gemalen zwarte peper erover en buon appetito!

Pappa al pomodoro_1

Zet de restjes gerust in de koelkast en eet het de volgende dag koud als lunch. Heerlijk!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pappa al pomodoro”

  1. Oh heerlijk, dit maakte ik een paar jaar geleden regelmatig en toen heb ik t iets te veel op geloof ik, nooit meer gegeten. 🙂 Jammer, ga het zeker weer eens maken.

  2. Beste Francesca,

    Mijn naam is Noa Maas, freelance journaliste, en ik ben momenteel bezig met een artikel voor Selectcamp.nl waarin we een selectie hebben gemaakt van de beste Italiaanse gerechten om in de vakantiestemming te komen. We zouden heel graag jouw PAPPA AL POMODORO willen meenemen (inclusief naamsvermelding en foto). Ik hoor graag hoe je hier tegenover staat.

    Groet,

    Noa Maas
    Selectcamp