3.70 van 10 stemmen

Pasta met bloemkool, prei, bieslook en mayonaise

45 min
Hoofdgerecht
Pasta

Ik had een bloemkool in mijn handen en besloot er pasta mee te maken. Dus die bloemkool in roosjes, hop de oven in, ik smoorde nog wat prei in de boter en vond bieslook in de koelkast. Tijdens het pakken van de bieslook keek ik naar een enorme pot met …

Ik had een bloemkool in mijn handen en besloot er pasta mee te maken. Dus die bloemkool in roosjes, hop de oven in, ik smoorde nog wat prei in de boter en vond bieslook in de koelkast. Tijdens het pakken van de bieslook keek ik naar een enorme pot met Belgische mayonaise in diezelfde koelkast. Pasta met mayonaise, in theorie wellicht een belachelijk idee (vooral in de ogen van een Italiaan), maar ik deed het toch. En wat bleek, het was een briljant idee. En zo was mijn pasta met bloemkool, gesmoorde prei, mayonaise en bieslook geboren. Het werd in huis met gejuich ontvangen, de jongste telg at zelfs twee volle borden. Geniet ervan.

pasta met bloemkool prei bieslook en mayonaise 2

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • zout
  • bakolijfolie
  • 2 preien
  • boter
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 300 gr penne
  • 100 gr halfgedroogde of zongedroogde tomaten
  • 10 gr bieslook, fijngehakt
  • 2 volle el Belgische mayonaise, ik gebruik altijd de mayonaise van Jean Bâton
  • zwarte peper
  • optioneel: Parmezaanse kaas
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Snijd de bloemkool in roosjes. De stronk kun je ook in kleine stukjes snijden en mee roosteren. Of vries deze in voor als je nog eens soep of bouillon gaat maken.
  • Leg de bloemkool op het bakpapier en strooi de Italiaanse kruiden en een goede snuf zout erover samen met een scheut bakolijfolie. Meng alles door elkaar met je handen, verdeel gelijkmatig en zet de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.
  • Snijd de preien in dunne halve maantjes en spoel dit even af in een vergiet.
  • Verhit een grote hapjespan en smelt hier een goede klont boter in. Voeg de prei toe samen met de knoflook, gerookte paprikapoeder en een snuf zout. Laat op middellaag vuur smoren tot de prei helemaal zacht is en heerlijk gaat geuren.
  • Kook ondertussen de penne beetgaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
  • Voeg de penne toe aan de gesmoorde prei samen met de geroosterde bloemkool, halfgedroogde tomaten en fijngehakte bieslook. Schep de mayonaise erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg nog wat kookvocht van de penne toe voor een extra smeuïge saus. Proef en breng naar wens verder op smaak met gemalen zwarte peper en eventueel extra zout.
  • Serveer in diepe borden en rasp er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Liever volledig plantaardig? Gebruik dan vegan boter en mayonaise (Jean Bâton heeft ook een fantastische vegan mayo) en laat de Parmezaanse kaas achterwege.
  • Bereiding: 45 minuten (inclusief oven)
pasta met bloemkool prei bieslook en mayonaise 3

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)