Penne alla gin

Liefhebbers van de Italiaanse keuken hebben vast eens het recept van ‘penne alla vodka’ voorbij zien komen. Pasta met een romige saus van wodka en tomaat waar je direct je tanden in wilt zetten. Ik wilde deze maken voor jullie, en voor mezelf, maar vond in mijn drankkastje alleen maar flessen gin. En niet de minste flessen ook trouwens, zoals de Gin & Jonnie van Jonnie de Boer en Distilleerderij Onder de Boompjes.

Mijn hersenen begonnen te kraken en ik besloot dat penne alla gin ook weleens een perfect gerecht kon gaan worden. En zo geschiedde. De gin die ik gebruikte bestaat uit jeneverbessen, zoethout, engelwortel, karwij, kardemom, venkelbloem en venkelzaad. En al deze kruiden en specerijen samen zorgen voor een smaakbom in je saus. Vanaf nu serveer ik alleen nog maar pasta met gin. Als de kinderen niet mee eten, uiteraard.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 500 gr penne pasta
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 25 gr boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 ml kruidige gin (ik gebruikte Gin & Jonnie)
  • 1 blik (400 gr) tomatenblokjes (bijvoorbeeld van Mutti of Cirio)
  • 100 ml slagroom
  • zwarte peper
  • Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Bewaar een kopje kookvocht, giet daarna de penne af en schep terug in de pan.

2. Fruit de ui en knoflook 5 minuten in 25 gr boter met een snuf zout. Roer de laatste minuut de tomatenpuree erdoor en bak mee.

3. Schenk de gin rustig in de pan (zet het vuur even uit als je op gas kookt, bij inductie maakt dat niet uit), roer door en zet het vuur iets lager. Laat 5 minuten inkoken terwijl je af en toe roert.

4. Roer het blik tomatenblokjes erdoor en laat 15 minuten pruttelen. De laatste 5 minuten schenk je de slagroom erbij. Roer door en laat 5 minuten mee pruttelen. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.

5. Schenk de saus in de pan met de penne en roer door. Warm eventueel nog even door, maar dat is niet nodig als de penne nog goed warm zijn. Wil je de saus iets romiger hebben, voeg dan nog een scheutje kookvocht toe.

6. Serveer de penne alla gin met een ruime hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas en eventueel nog een snufje zwarte peper.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Penne alla gin”