Kruidnoten trifle met peer en zoute boterkaramel

Ik ben niet zo van de Sinterklaasrecepten. Vind het allemaal wel heerlijk (voor een paar weken), maar koop mijn gevulde speculaas net zo lief bij de bakker dan dat ik het zelf maak. En van de kruidnotenkoekjes, -cheesecakes, -taarten, -vla, -rotsjes, en -tiramisu word ik ook niet echt warm. Die …

Ik ben niet zo van de Sinterklaasrecepten. Vind het allemaal wel heerlijk (voor een paar weken), maar koop mijn gevulde speculaas net zo lief bij de bakker dan dat ik het zelf maak. En van de kruidnotenkoekjes, -cheesecakes, -taarten, -vla, -rotsjes, en -tiramisu word ik ook niet echt warm. Die kruidnoten zijn gemaakt om mee te strooien en een handje van op te eten. Lekker crunchy, eventueel gedoopt in de chocolade of truffelspul, maar daar blijft het wel bij. Daarom heb ik ze nu in een trifle gegooid. Dat vond ik leuk, want ook al ben ik niet zo van de Sinerklaasrecepten, ik doe er toch een beetje aan mee. Op mijn manier, worden ze thuis ook blij van. Of in het geval van dit recept werd mijn hele schoonfamilie er blij van.

Ik wilde namelijk een big ass trifle maken. Een kruidnoten trifle voor de Sinterklaas, maar stiekem ook een beetje voor de kerst. Want als je de kruidnoten eruit laat, is het ook een heel feestelijk kerstdessert (ssstt, niet tegen Sinterklaas vertellen). Ik vond de combinatie van peer, zoute boterkaramel en kruidnoten wel magisch en ging daarmee aan de slag. “Sinterklaasje kom maar binnen met je…euh, trifle!”

Pepernoten trifle met peer en gezouten boterkaramel_2

Wat je nodig hebt voor een dessert voor 8-10 personen

Voor de vla:
– 1/2 liter volle melk
– 1 vanillestokje
– 30gr suiker
– 20gr maizena
– 2 eidooiers
– snufje zout

Voor de boterkaramel:
– 75gr suiker
– 50ml slagroom
– 20gr golden syrup, keukenstroop of vloeibare honing
– 20gr roomboter
– 1/4tl zeezout (Maldon of Sel de gris in huis, neem die dan)

Verder:
– 500ml slagroom
– 4 rijpe peren
– vers citroensap
– 200gr cantuccini (amandelkoekjes, bijvoorbeeld deze)
– 100gr chocolade kruidnoten

Wat je gaat doen

Voorbereiding vla en karamel: 30 minuten (kan al een dag van te voren)
Bereiding: 35 minuten

Allereerst maak je de vanille vla en salted caramel. Die moeten beide afkoelen voordat je de trifle gaat maken. Schenk de volle melk in een steelpannetje. Schraap het vanillestokje leeg en doe de vanille samen met het stokje in de melk. Breng de melk aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 10 minuten zacht pruttelen terwijl je af en toe roert. In de tussentijd klop je de suiker, maizena, eidooiers en zout door elkaar. Schep na 10 minuten het vanillestokje uit de pan en roer een paar eetlepels van de warme melk door je eimengsel. Daarna klop je het eimengsel rustig door de melk. Zet het vuur ietsje hoger en laat het indikken tot vla terwijl je blijft roeren. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.

Terwijl je de vla maakt, kun je in een ander pannetje de zoute boterkaramel maken. De ingredienten heb ik hierboven aangegeven, de bereidingswijze vind je hier. Zorg ervoor dat je alle ingredienten al klaar hebt staan, want bij karamel kan het snel gaan. Laat deze daarna ook afkoelen.

Klop de slagroom stijf en zet deze in de koelkast tot verder gebruik. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd iedere peer in 8 lange parten. Besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren.

Dan is het tijd voor het ‘bouwen’ van de trifle! Pak een grote (glazen) schaal of bak. Verdeel de cantuccinikoekjes over de bodem en maak daarna een laag die je opbouwt met vanillevla, slagroom, peer, karamel en chocolade kruidnoten. Herhaal dit nog 2 of 3 keer. Eindig met een laag peer waarbij je de partjes in een mooie waaier legt (hier heb je ongeveer 1,5 peer voor nodig). Druppel hier nog wat karamel over en bestrooi met kruidnoten. Serveer direct of zet nog even koel tot gebruik. Je kunt deze trifle tot een uur of 4 van tevoren al opbouwen. De vla en de boterkaramel kun je de dag ervoor al bereiden.

Pepernoten trifle met peer en gezouten boterkaramel_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)