Pepesan Ikan, oftewel Indische hete makreel

Dit gerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een heerlijke combinatie van gerookte makreel met veel sambal en typisch Indische smaken. Als je van pittig eten en makreel houdt, moet je dit echt een keer proberen. Je stoomt de gerookte markeel samen met de boemboe – die je in …

Dit gerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een heerlijke combinatie van gerookte makreel met veel sambal en typisch Indische smaken. Als je van pittig eten en makreel houdt, moet je dit echt een keer proberen. Je stoomt de gerookte markeel samen met de boemboe – die je in een mum van tijd zelf maakt – in een aluminiumpakketje in de oven tot de vis heerlijk mals is en alle smaken van de boemboe heeft opgenomen.

SONY DSC

Ik heb een geweldig Indische kookboekje waarin alle denkbare recepten staan opgenomen. Dit boekje van Lia Warrani is zo oud dat alle blaadjes loslaten en het uit elkaar valt als je iets wil opzoeken. Toch vind ik het zo’n fijn boekje dat mijn moeder en ik regelmatig discussiëren over de voogdij ervan. Mam, sorry, het is verjaard en dus nu van mij.

SONY DSC

Het recept van Pepesan is in het boekje heel anders dan hoe ik het maak, het is er wel op geïnspireerd. Ik vervang de lomboks/rode pepers uit alle gerechten in dit boekje altijd door sambal, omdat ik dit veel smakelijker vind.  En doe er dan nog wat extra sambal bij. Ik hou zo van pittig eten!

SONY DSC

Dit is het oorspronkelijke recept, mijn recept is denk ik iets eenvoudiger te maken en kan niet mislukken. Het komt bij Indisch koken namelijk nooit aan op een limoenblaadje meer of minder, of een lepeltje extra. Het draait allemaal om het gevoel en zo kook ik het liefst.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

SONY DSC

2 grote gerookte makrelen, schoongemaakt (ong. 500 gram vis)
– 4 sjalotjes
– 2 teentjes knoflook
– 4 stengels sereh
– 8 dikke plakjes laos
– 8 limoenblaadjes
– 1tl trassi
– 1el azijn
– 2tl (palm)suiker
– 1el ketjap manis
– 1 el olie
– 4-8 el sambal badjak of andere gebakken sambal
– peper en zout

Wat je gaat doen

Zoals ik al zei nemen de hoeveelheden echt niet zo nauw, doe het een beetje op gevoel. Je begint met het maken van de boemboe. Hiervoor hak je de sjalotjes en de knoflook heel fijn, of doe ze in een keukenmachine. Gebruik een kleine hoge pan en fruit het knoflook en sjalotmengsel zacht in een eetlepel olie tot deze lichtgekleurd zijn. Doe hierbij de sambal en zet het vuur wat hoger en zorg dat de sambal een beetje bakt en zijn scherpte wat afneemt. Zoals je ziet gebruik ik ‘Sambal van Bennie san’. Die is helaas niet te koop, dat is de sambal die mijn moeder en haar vriend samen maken en daarvan meng ik 4 eetlepels met 4 eetlepels sambal badjak. Maar ga een keer naar een toko en bekijk wat voor sambals ze daar hebben.

Nadat je de sambal een minuut of twee hebt gebakken voeg je alle andere ingrediënten toe, behalve de sereh en de makreel. Dit mengsel laat je op een heel zacht vuurtje ongeveer 10 minuten pruttelen. Hierna is het tijd om de pakketjes te maken.  Scheur een stuk aluminiumfolie af en leg hierop een stuk makreel en besmeer dit met een dikke laag van de boemboe. Leg hierop een stengel sereh en vouw het pakketje goed dicht.

SONY DSC

Ik vind het altijd leuk om elke vis apart te doen, maar je kunt ze ook samen in een groot pakketje doen. Zorg dat je deze dubbel verpakt om lekken in de oven te voorkomen. Dat heb ik eens gehad en dat was werkelijk een drama, ingebakken sambal is niet schoon te krijgen! Sindsdien verpak ik ze en doe ze daarna in een ovenschaal, maar als alternatief kun je ze bijvoorbeeld ook gerust op de BBQ leggen. Na ongeveer 30 minuten op 180 graden is je Pepesan klaar.

SONY DSC

Deze makreel is behoorlijk pittig en dus heerlijk met komkommer om een beetje verkoeling te bieden. Wij thuis eten zelfs alle boemboe met de rijst op, maar je kunt het er ook af halen, de vis neemt al genoeg van de lekkere smaken op. Selamat makan, oftewel eet smakelijk!  

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit gerecht heet in Indonesië Pepesan Ikan en is een heerlijke combinatie van gerookte makreel met veel sambal en typisch Indische smaken. Als je van pittig eten en makreel houdt, moet je dit echt een keer proberen. Je stoomt de gerookte markeel samen met de boemboe – die je in een mum van tijd zelf maakt – in een aluminiumpakketje in de oven tot de vis heerlijk mals is en alle smaken van de boemboe heeft opgenomen. #makreel

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Diantha.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer