4 van 8 stemmen

Poké bowl met teriyaki zalm en zoetzuur

Hoofdgerecht
Aziatisch

In ons huishouden wordt een poké bowl altijd met luid gejuich ontvangen. Het werd dus weer tijd om een nieuwe versie te bedenken. Er staat al een poké bowl met rauwe, gemarineerde zalm hier op de blog, maar vandaag ga ik daar een heerlijke versie aan toevoegen. Namelijk een poké …

In ons huishouden wordt een poké bowl altijd met luid gejuich ontvangen. Het werd dus weer tijd om een nieuwe versie te bedenken. Er staat al een poké bowl met rauwe, gemarineerde zalm hier op de blog, maar vandaag ga ik daar een heerlijke versie aan toevoegen. Namelijk een poké bowl met teriyaki zalm en zoetzuur.

De zalm gaarde ik in de oven met mijn zelfgemaakte teriyakisaus en daar maakte ik vervolgens de bowl van met onder andere gestoomde broccoli, zoetzure wortel en komkommer, edamame bonen en sushirijst. Wat een geweldige combinatie werd het, we hebben er enorm van gesmuld!

Voordat ik het recept met jullie deel heb ik nog 2 slimme tips. Namelijk hoe je snel een zoetzuur kunt maken én hoe je van die mooie, groene krulletjes kunt maken van het groen van lente-ui. Komen ze!

Snel zoetzuur van wortel, komkommer en lente ui

Verwijder de zaadlijsten van een kwart komkommer en snijd de komkommer daarna in dunne julienne reepjes. Schil vervolgens 2 – 3 wortels (beetje afhankelijk van hoe dik ze zijn) en snijd deze ook in dunne julienne reepjes. Pak daarna 3 stengels lente ui en snijd het groen eraf (zie hieronder wat je daarmee gaat doen). Snijd het wit daarna ook in dunne julienne reepjes. Meng de reepjes allemaal door elkaar en zet ze rechtop in een glazen weckpotje (check van tevoren even hoe hoog de reepjes moeten zijn voordat je gaat snijden). Het weckpotje moet goed gereinigd zijn zodat het lang houdbaar wordt, je kunt het potje daarvoor uitkoken in een pan kokend water of je wast het mee in de vaatwasser.

Meng 300 ml sushi azijn en 300 ml water in een steelpan met een snuf zout en 1 eetlepel suiker. Verwarm en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Zet het vuur uit en laat 5 minuten afkoelen. Schenk het warme vocht daarna over de reepjes groenten heen tot vlak onder de rand van het potje. Laat afkoelen tot er geen stoom meer vanaf komt, draai de dop er goed op en zet het potje op z’n kop. Laat zo staan tot het potje helemaal is afgekoeld. Daarna kun je het in de koelkast zetten. Na een halve dag is het snelle zoetzuur al goed om te eten en het smaakt heerlijk bij deze poké bowl!

Knapperige krulletjes van lente-ui

Dit is een geweldige manier om het groen van lente-ui te verwerken en een fris en knapperig accent te geven aan een Aziatisch gerecht. Geleerd van mijn foodie friend Kristel van Kookstudio van Belle. Snijd daarvoor het groen met een scherp mes in flinterdunne sliertjes van ongeveer 3 – 4 cm. Vul een kommetje met koud water en veel ijsblokjes en leg daar de sliertjes in. Nu is het alleen nog maar afwachten. Want na een tijdje gaan de sliertjes vanzelf omkrullen. Roer af en toe even om en als je ze goed vindt, giet je ze af in een vergiet. Leg ze op keukenpapier en dep voorzichtig droog. Eenmaal gemaakt kun je ze prima een dag of 3 goed houden in een afgesloten bakje in de koelkast.

Ingrediënten

  • 250 gr sushirijst
  • 40 ml rijstazijn
  • zout
  • 300 - 400 gr verse zalmfilet met vel, in 2 moten
  • 1 portie teriyakisaus van 150 gr, zie de notities
  • 200 gr bimi
  • 1 - 2 tl sesamolie
  • 150 gr maïskorrels, uitgelekt
  • 150 gr verse edamamebonen
  • optioneel: zoetzuur, zie tip in de inleiding
  • 1 tl sesamzaad, wit en/of zwart
  • optioneel: krulletjes van lente-ui, zie tip in de inleiding

Aan de slag!

  • Als je zelf de teriyakisaus, zoetzuur en krulletjes wilt maken dan begin je vast een halve dag eerder om het voor te bereiden. Kan ook al een dag eerder trouwens, dan bewaar je alles gewoon in de koelkast. Het recept voor de teriyakisaus vind je hier en de bereidingen voor het snelle zoetzuur en de krulletjes staan hierboven.
  • Voor de sushirijst meng je de rijst met 350 ml koud water in een pan. Breng aan de kook en draai daarna het vuur lager. Laat 10 minuten op laag vuur koken met de deksel op de pan en laat daarna nog 15 minuten staan met de deksel, til deze niet op.
  • Schep de sushirijst daarna over in een kom en laat afkoelen tot lauw. Verwarm de rijstazijn en los een halve theelepel zout erin op. Roer dit daarna door de sushirijst heen. Laat afgedekt verder afkoelen tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en verhit een kookpan met licht gezouten water.
  • Leg de zalmmoten in een ovenschaal en bestrijk ze met 2/3 van de teriyakisaus. Zet de schaal daarna voor 12 - 15 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van hoe dik je moten zijn. Om de garing goed te checken prik je in het midden in de zalmmoot met 2 vorken. Als de vis makkelijk uit elkaar valt bij lichte druk en de kleur nog mooi lichtroze is, is de zalm goed.
  • Blancheer de bimi 5 minuten in het kokende water, schep daarna over in een bak met ijswater. Laat daarna uitlekken, dep de bimi voorzichtig droog en meng daarna met 1 - 2 theelepels sesamolie.
  • Nu is het tijd om je poké bowls te maken! Pak je mooiste kommen of diepe borden uit de kast en schep onderop wat sushirijst. Garneer de rijst vervolgens rondom met maiskorrels, edamamebonen, bimi en zoetzuur.
  • Haal de zalm uit de oven en ‘trek’ de zalm uit elkaar met 2 vorken. Garneer de poké bowls in het midden met de gegaarde zalm.
  • Bestrooi de bowls met sesamzaadjes en garneer de zalm met de lente-ui krulletjes. Serveer direct en zet de overgebleven teriyakisaus ook op tafel voor de liefhebbers. Verwarm deze eerst even kort zodat de saus weer wat vloeibaarder wordt. Er zijn ook mensen die aan iedere poké bowl nog wat druppeltjes sojasaus willen toevoegen, laat je vooral niet tegenhouden als jij er ook zo eentje bent ;-).

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • Hier vind je het recept van mijn teriyakisaus, daar heb je 150 gram van nodig voor dit recept.
  • Als je geen zoetzuur maakt, kun je ook julienne reepjes van rauwe komkommer en wortel toevoegen aan de bowl.
  • Heb je na het koken nog ingrediënten over? Meng die dan de volgende dag door elkaar voor de lunch. Zo heb je een heerlijke sushisalade.
  • Voorbereiding teriyakisaus, zoetzuur en krulletjes: 30 minuten + halve dag wachten. Voorbereiding sushirijst: 1 uur eerder ivm afkoelen + Bereiding: 30 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca