Poké bowl met zalm, avocado en komkommer

De poké bowl-trend kan je bijna niet ontgaan zijn. Naast het feit dat we tegenwoordig alles uit kommetjes (bowls dus) eten is het ook al een tijdje steeds meer gebruikelijk om combinaties te maken van blokjes vis met groenten en andere toppings. Beide trends juich ik toe, want hoe comfortabel …

De poké bowl-trend kan je bijna niet ontgaan zijn. Naast het feit dat we tegenwoordig alles uit kommetjes (bowls dus) eten is het ook al een tijdje steeds meer gebruikelijk om combinaties te maken van blokjes vis met groenten en andere toppings. Beide trends juich ik toe, want hoe comfortabel is het om je favoriete ingrediënten te combineren in een smaakvol gerecht dat er vervolgens prachtig uit ziet in een kommetje?

Het zorgt er ook nog eens voor dat we er wat bewuster door gaan eten. Want het zijn veelal verse en lichte ingrediënten die gebruikt worden voor een poké bowl. Vaak is de portie ook wat kleiner door het kommetje en ook dat kan geen kwaad. In mijn geval zeker niet. Moet je alleen niet een mega kom gebruiken natuurlijk 😉

Leuk om te weten, de poké bowl komt oorspronkelijk uit Hawaï waar het een mateloos populair gerecht is. Als tussendoortje of voorgerecht bijvoorbeeld. In bijna iedere supermarkt vind je schappen met voorgesneden vis en andere ingrediënten waarmee je je eigen bowl kunt samenstellen. Zo gek als we ze nu hier maken doen ze daar niet. Vaak is het niet meer dan een kommetje rijst met gemarineerde vis. ‘Less is more’, zullen we dan maar zeggen. Ik denk dat ik gewoon een keer naar Hawaï moet gaan om het daar te proeven.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als lunch of lichte avondmaaltijd

    • 1 teentje knoflook
    • 3 cm gember
    • 1 lente-ui
    • 3 el sojasaus + extra voor de dressing
    • 2 el sesamolie + extra voor de dressing
    • 1 el balsamicoazijn
    • 600 gr verse zalm, in kleine blokjes
    • ½ komkommer
    • rijstazijn
    • 160 gr zilvervliesrijst, afgekoeld tot lauw (bruine of zwarte rijst kan ook)
    • 1 avocado, in blokjes
    • 30 gr waterkers, harde stelen verwijderd
    • 4 el sojabonen (edamame)
    • 2 norivellen, in stukken gescheurd
    • handje tuinkers of andere cressen
    • 1 citroen
    • (zwart) sesamzaad

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 1 uur

1. Rasp de gember en knoflook en hak de lente-ui zeer fijn. Meng dit met de sojasaus, sesamolie en balsamicoazijn. Schenk over de blokjes zalm in een platte schaal en laat, afgedekt in de koelkast, minstens 1 uur marineren.

2. Snijd dunne slierten van de komkommer met een kaasschaaf of mandoline. Marineer deze in een schaal met rijstazijn (in dezelfde tijd dat je de zalm marineert). Schep daarna in een vergiet en laat uitlekken.

3. Vul 4 kommetjes met zilvervliesrijst, blokjes zalm en avocado, slierten komkommer, waterkers, sojabonen, stukjes norivel en tuinkers of andere cressen.

4. De marinade die is overgebleven in de schaal van de zalm meng je met het sap van ½ citroen, sojasaus en sesamolie naar smaak. Klop dit tot een dressing en schenk daarna over de kommetjes. Strooi nog wat (zwart) sesamzaad erover en serveer.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca