Portugese makreel met aardappelsalade en romainesla

Wanneer we in de Algarve zijn gaan we altijd eten bij Restaurante Noelia in Tavira, ook al moeten we er flink voor omrijden. Of eigenlijk rijden we dan naar Cabanas, wat een paar kilometer van Tavira ligt. Hier vind je een mooie boulevard met witte huisjes, veel restaurants en vissersbootjes die je overvaren naar het mooie strand in de lagune. In de zomer is het afgeladen vol, in de lente en herfst is het hier prachtig. Helemaal aan het einde ligt het restaurant van Noelia waar het altijd druk is, of het nou lente, zomer of herfst is. Ik kan me nog goed herinneren dat we in de zomer weleens tot 22.30 uur buiten in de rij hebben gestaan voor een tafel. Maar dat was het allemaal waard.

Inmiddels herkent Noelia ons als we binnenkomen en ze komt steevast aan tafel om even ‘iets extra’s te laten proeven’. Altijd met een grote glimlach en vol trots. Of het nou de oesters zijn die net uit de Ria Formosa zijn geraapt, een bijzondere rijstschotel is die net op het menu staat of in dit geval een gerecht met makreel is waarvan ze vindt dat ik het écht even moet proeven.

Of deze Portugese makreel met aardappels en sla echt een authentiek Portugees gerecht is? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, haha. Zo ‘verkocht’ ze het wel aan me, maar het kan ook heel goed haar eigen creatie zijn. Wat ik wel weet is dat het zalig was in alle eenvoud en daarom sloeg ik het op in mijn smaakherinnering. Eenmaal thuisgekomen ben ik ermee aan de slag gegaan en vandaag deel ik mijn versie van dit recept. Je gebruikt hiervoor dus verse makreel en die kun je gewoon kopen/bestellen bij de visboer. We kennen allemaal de gerookte/gestoomde makreel die je overal kunt kopen, maar verse makreel wordt weinig gekocht. Wat jammer is, want het is geweldig lekker. En de filets zijn heel makkelijk te bakken. Het is wel belangrijk dat je een koekenpan met goede antiaanbaklaag gebruikt, want anders zitten je makreeltjes binnen no-time vastgeplakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1,2 kg vastkokende aardappels, geschild en in gelijke delen
  • zout
  • 1 ui, in halve flinterdunne ringen
  • olijfolie extra vergine
  • 1 krop romaine sla, in grove stukken
  • 10 gr bieslook, fijngehakt
  • witte wijnazijn
  • witte peper
  • 8 verse makreelfilets (visboer)
  • bakolijfolie

Tip: Wil je er nog wat groenten bij serveren? Ga dan voor gestoomde broccoli en winterpeen die je op smaak brengt met olijfolie extra vergine, citroenrasp, zout en eventueel nog wat geroosterd amandelschaafsel erover.

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

  1. Kook de aardappels net gaar in 12 – 15 minuten in een bodempje gezouten water met de deksel op de pan.
  2. Kook de uienringen de laatste 2 minuten mee en giet daarna af. Schep alles terug in de pan en roer 2 el olijfolie extra vergine erdoor. Zet de deksel op de pan en laat staan.
  3. Meng in de tussentijd de romainesla met de bieslook, flinke scheut azijn en wat olijfolie extra vergine, snuf zout en peper.
  4. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Dep de makreelfilets droog, bestrooi ze met peper en zout en bak 3 minuten op de huid in een flinke scheut bakolijfolie. Draai de filets voorzichtig om met een spatel en bak nog 1 minuut.
  5. Serveer de sla met de aardappelsalade en gebakken makreelfilets op een bord. Let op de eventuele graatjes tijdens het eten.

Tip: Eten er kleine kinderen mee? Snijd voor hen alles fijn (haal eerst goed eventuele graatjes uit de makreel) en meng door elkaar. Dan is het een smaakvolle stamppot geworden.

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Portugese makreel met aardappelsalade en romainesla”