Nog geen beoordelingen

Rabarber zoeten zonder suiker? Zo doe je dat.

35 minuten
Bijgerecht
Gezond

In mijn kokende leven had ik nog niet eerder rabarbercompote zonder suiker gemaakt. Ik kon me niet voorstellen dat dat lekker ging worden, want iedereen weet dat de toegevoegde suiker de zure smaak van de rabarber balanceert, of eigenlijk maskeert ;-). Maar nu ik anders ben gaan eten en veel …

In mijn kokende leven had ik nog niet eerder rabarbercompote zonder suiker gemaakt. Ik kon me niet voorstellen dat dat lekker ging worden, want iedereen weet dat de toegevoegde suiker de zure smaak van de rabarber balanceert, of eigenlijk maskeert ;-). Maar nu ik anders ben gaan eten en veel minder toegevoegde suikers eet, was ik ook benieuwd hoe het zou zijn om mijn geliefde rabarber te eten zonder. Dus ik op zoek naar het perfecte recept ervoor en zo leerde ik gelijk een hoop over de vraag die mij zo vaak gesteld is in het verleden: Hoe kan ik rabarber zoeten zonder suiker?

Laat ik je gelijk uit de droom helpen. Want het is onmogelijk om zoete rabarbercompote zonder toegevoegde suiker te maken. De vele recepten die je daarvoor online kunt vinden doen anders beloven, maar maken het niet waar (en de recepten die de kristalsuiker vervangen door honing of ahornsiroop zijn af). Of de smaak zoet genoeg is, blijft natuurlijk wel een persoonlijke beoordeling. Want het is volledig afhankelijk van jouw definitie van zoet en waar jouw ‘bliss point’ ligt. Omdat ik bijvoorbeeld al een tijd veel minder suiker eet, ben ik ook eerder tevreden met een milde, zoete smaak in tegenstelling tot een jaar geleden. Dus ik werd ook heel blij van mijn rabarbercompote testjes, terwijl het gezicht van Wendy (mijn food fotografe DeedyLicious) lichtelijk weg trok bij het proeven van testje nummer 1 ;-).

Je kunt wel wat slimme trucs uithalen om de rabarbercompote een iets zoetere smaak te geven. Zoals bijvoorbeeld door het toevoegen van Hollandse aardbeien (die dan wel echt zoet en rijp moeten zijn), of blokjes zoete appel. Of je vervangt het water door ongezoete appelsap, want dat barst natuurlijk ook van de natuurlijke fruitsuikers. De eetlepel vijgen-dadelazijn die ik aan de laatste test toevoegde was ook een schot in de roos. Je rabarbercompote wordt er alleen wel prachtig bruin van.

Dus, kun je rabarber zoeten zonder suiker? Het antwoord daarop is wat mij betreft ‘enigszins’ als je je verwachtingen verder maar loslaat. Want je kunt zeker rabarbercompote zonder toegevoegde suiker maken en de smaak daarvan kun je veel diepgang geven door het toevoegen van een aantal extra ingrediënten. Iets zuur zal ‘ie altijd blijven, maar het combineert wel heel goed in een ontbijtje met Griekse yoghurt en muesli. Of je serveert ‘m bij gegrilde kip of gegrilde halloumi als bijgerecht. Of verwerk ‘m in een fruitsalade of een hartige taart met bietjes en geitenkaas. Ik werd er zelfs heel blij van! En was content met niet één, maar twee van mijn testjes. Dus jullie krijgen vandaag beide recepten van mij.

Of ik meer recepten met rabarber heb? Nou, best veel zelfs! Bijna allemaal met toegevoegde suiker, nog wel ;-). Hier vind je ze.

Ingrediënten

Versie 1:

 • 250 gr rabarber, gebruik de meest rode stengels, in stukjes
 • 1 rijpe zoete peer, geschild en in stukjes
 • 200 gr rijpe zoete aardbeien, gehalveerd
 • 50 ml water
 • 2 tl vanille extract
 • 1 tl kaneel

Versie 2:

 • 250 gr rabarber, gebruik de meest rode stengels, in stukjes
 • 1 zoete appel, bijvoorbeeld de Fuji of Gala, geschild en in stukjes
 • 200 gr rijpe zoete aardbeien, gehalveerd
 • 50 ml pure, ongezoete appelsap
 • 2 tl vanille extract
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vijgen dadelazijn (deze), is sowieso een geweldige azijn om in huis te hebben, daar maak je veel salades en marinades bijzonder lekker mee

Aan de slag!

Voor beide versies:

 • Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng het aan de kook. Draai het vuur daarna lager en laat de rabarbercompote voor 30 minuten pruttelen terwijl je af en toe roert.
 • Schep daarna over in een bakje en laat afkoelen. Bewaar de rabarbercompote afgedekt in de koelkast.
 • Tip: Gekoeld smaakt de rabarbercompote minder zuur. Probeer het maar eens!

Notities

 • Met dit recept maak je een bakje vol.
 • Hoe meer rozerood je stengels rabarber zijn, hoe mooier van kleur je rabarbercompote uiteindelijk wordt. En deze stengels zijn zoeter dan de groene. Dus gebruik voor een natuurlijke zoete smaak altijd deze stengels.
 • Eenmaal gemaakt kun je de rabarbercompote zeker 5 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Je kunt de compote ook invriezen.
 • Bereiding: 35 minuten (per recept)

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer